dinsdag 26 februari 2013

Derde Helft (36)


Groundhopper Tom Bodde krijgt er maar geen genoeg van. De Siddebuurster is compleet verslaafd geraakt aan het opsnuiven van zo veel mogelijk voetbalculturen all over the world, het liefst in oude, klassieke stadions. Hij heeft er al twee boeken over geschreven (Confetti, bier & staanplaatsen als ook De Voetbalhel) en een derde is in aantocht. Dat komt deze zomer in de boekhandels te liggen en heeft als titel meegekregen Van Letland tot de Langeleegte. De titel geeft het al aan, Bodde’s accent ligt dit keer op bijzondere stadions en clubs oostelijk deel van Europa. En ja, De Langeleegte staat synoniem voor Veendam en dat is weer Oost-Groningen. De Langeleegte is het eerste Nederlandse stadion dat Bodde in boekvorm beschrijft. “En terecht lijkt mij, want dit stadion heeft een cultstatus van Roodeschool tot Vaals. Laten we hopen dat het professionele voetbal er niet verloren gaat. De Langeleegte is uniek.”

En zo is het; het is net Napels. Eerst zien en dan sterven!

Ook een hopper wordt Hans Top. Maar hij, de oud-atleet, houdt zijn actieradius beperkt tot Noord-Groningen. De Hoogkerker, die een dakdekkersbedrijf bestiert, gaat onder de vlag van Puurvoetbalonline.nl de boer op met een talkshow in café’s, buurt- en clubhuizen. Met voetbal als hoofdnummer, want Hans kan daar heel geanimeerd over praten. Dat bleek onlangs tijdens een sessie in café Koning in Bedum, waar het uitdraaide op een hilarische avond. Komende vrijdag is de officiële première in Vita Nova in Middelstum, waar hot shots van de plaatselijke voetbalclub (voorzitter Tieme van der Laan en clubicoon Ronnie Medema), als ook Loppersum-trainer Jaap Danhof de gasten zullen zijn.

En ook Richard Meints, assistent-scheidsrechter te Grootegast, gaat hoppen. Hij is onlangs toegetreden tot het korps der vlaggenisten in het betaalde voetbal en dat betekent dat hij op tournee gaat in de betere voetbaltheaters van ons land. Meints debuteerde vorige week maandag op de Emmer Meerdijk, waar hij langs de lijn liep bij FC Emmen - Fortuna Sittard. Hij werd er onder andere nauwlettend in de gaten gehouden door Jantinus Meints, zijn vader die een lange carrière als (toen nog) grensrechter betaald voetbal achter de rug heeft.

En zelfs basketbalcoach Glenn Pinas, ooit furore makend in Groningen (Donar) en Meppel (Red Giants), is aan het hoppen geslagen. Naar het hardfietsen. Hij heeft zich bij koersdirecteur Peter Stokje gemeld als sponsor van de Alto di Hoogkerk, het enige klimcriterium in het Noorden en dat snel aan populariteit wint. Pinas ‘schokt’ overigens niet op persoonlijke titel, hij doet dat samen met zijn zakenpartner Hans Nieboer (succesvol coach basketballers Groene Uilen) namens het bedrijf 12Team (spreek uit one two team), dat zich bezig houdt met coaching en consulting vanuit een topsportvisie. Eén van hun (tevreden) klanten is SC Veendam.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.