maandag 13 januari 2020

Derde Helft (391)


Er komt, althans vooralsnog, geen Jan Uitham Memorial. Vorig jaar lanceerde ik, via de Groninger schaatsofficial Cees Hoek, een idee om de in 2019 overleden legendarische Elfstedencrack te eren met een bijzondere marathon, een ruim 11 uur durende koppelkoers, de tijd die Uitham nodig had om in de historische Elfstedentocht van 1963 tweede worden. Hij nam toen Jeen van den Berg ook nog op sleeptouw. Het Gewest Groningen/Drenthe van de KNSB ziet echter geen mogelijkheden een dergelijk eerbetoon te organiseren, kreeg RTC Noord-verslaggever Henk Elderman afgelopen zaterdag te horen bij de marathon in Kardinge. Voornaamste reden: geen geld. Het gaat om een bedrag van 5000 euro.

Het zou Groningen sieren om die Memorial toch voor elkaar te boksen. Jan Uitham heeft veel betekend voor de Groninger schaatssport. Vandaar via deze weg een oproep aan potentiële sponsors: Help Jan Uitham blijvend te herdenken!

Wat opviel bij de volleybaltopper SAMEN.Lycurgus - Dynamo Apeldoorn waren enkele FC Groningen-hotshots in de businessroom. Het had Arie Wink, de voormalige voorzitter van de Raad van Commissarissen en tegenwoordig preses van Lycurgus, behaagd zijn goede vrienden van de Euroborg uit te nodigen voor een VIP-avondje in MartiniPlaza. Zo trof ik er Erik Mulder, de opvolger van Wink als RvC-voorman; FC Groningens huisadvocaat en begenadigd drummer van de band The Sidekicks, mr. Wim Entzinger; oud-voorzitter van de Hattricks Club en topadvocaat Winfried de Haan en ook nog Robbert Klaver, de door de nieuwe directie tot opstappen gedwongen directeur commerciële zaken.

Laatstgenoemde, Robbert Klaver dus, is nog altijd werkloos sinds zijn vertrek bij FC Groningen, maar niet meer voor lang. Desgevraagd meldde hij welgemoed dat hij al diverse aanbiedingen heeft gekregen voor nieuwe werk en dat het niet lang meer zal duren totdat hij zijn keuze zal maken. We hoeven ons geen zorgen te maken over hem, liet hij weten.

Ook John Schokker, één van de trouwe sponsors van FC Groningen, was te gast bij Lycurgus. Hij had er een nieuwjaarsbijeenkomst van zijn Foundation georganiseerd. Schokkers gasten werden welkom geheten door Wytze Kooistra, de technische man van de Groninger volleybaltrots en sinds enkele maanden ook voorzitter van de John Schokker Foundation, een organisatie die jeugdige sporttalenten uit Stad en Ommeland financieel ondersteund in hun poging om de top in hun sport te bereiken. 

De Foundation heeft een professionale slag gemaakt door het wel en wee van alle kandidaten in een door Joram van Doorn ontworpen digitaal systeem onder te brengen. Voor talentvolle sporters, c.q. hun begeleiders, verwijs ik voor meer info naar de site www.johnschokkerfoundation.nl

John Schokker is inmiddels ook shirtsponsor geworden van het eerste elftal van Velocitas, samen met Bakker Schoonmaakbedrijf, dat de rug van de groenwitte shirts voor haar rekening neemt. De sportminnende makelaar: "We hopen met onze steun dat Velo weer een eersteklasser wordt. Het is in onze ogen nog altijd toch een club van naam." De club, waar ex-Donarcoach Anjo Mekel in het technisch kader is opgenomen, speelt momenteel in de derde klasse van het zaterdagvoetbal.

Het Noorden heeft er een nieuwe wielerclub bij gekregen, Cycling Buffels in Zuidlaren. Volgens een van de initiatiefnemers, Bastiaan Hollander, vult de vereniging een gat in de wielermarkt. De leden misten in Zuidlaren, waar de toerclub De Dobberieders volgend jaar haar 40-jarig bestaan zal vieren, een zogeheten snelle trainingsgroep. Ofwel toerfietsen met een wedstrijdelement.

Hollander in de weekkrant Oostermoer-Noordenveld: "Bij ons eindigt een training altijd in een finale van zo'n tien kilometer. Dan wordt er om de eer van de avond gestreden. Onze leden zijn fanatieker dan de gemiddelde toerfietser. Daarom wordt ook van onze leden wel een bepaald niveau verwacht." Cycling Buffels wil binnenkort ook haar eerste wedstrijd organiseren.

Rob van der Leij, jaren geleden al weer de topschutter van Be Quick 1887, draait als een trein bij tweededivisieclub HHC Hardenberg. Afgelopen zaterdag was hij de gebraden haan op de sportpark de Westmaat in Spakenburg, waar hij met twee goals matchwinner werd in de kraker met IJsselmeervogels. Eerst benutte hij een strafschop, later gevolgd door een wonderschone, doeltreffende kopbal. Daarmee verstevigde HHC haar koppositie op het derde voetbalpodium van Nederland. Op de topscorerslijst klom de 27-jarige spits die in 2014 van de Esserberg naar sportpark De Boshoek verkaste, naar de zesde plaats met inmiddels tien treffers in zeventien wedstrijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.