zaterdag 25 januari 2020

Derde Helft (293)


Wie wist het? Maar een Groninger schaker is sinds vrijdag 17 januari 2020 een wereldrecord kwijt armer. Het gaat om de import-Stadjer Sergei Tiviakov, die ooit 110 partijen achtereen onverslaanbaar was. Regerend wereldkampioen Magnus Carlsen heeft die reeks overtroffen in het prestigieuze Tata Steel schaaktoernooi, aldus de Volkskrant. De Noorse grootmeester heeft dit record inmiddels aangescherpt tot 115 en is nog altijd bezig dit aantal dagelijks op te vijzelen.
Tiviakov, anders niet de meest spraakzame schaker, reageerde geprikkeld op het nieuws van deze verbetering. "Met dank aan de Amerikaanse zender CNN is het opeens wereldnieuws. Waar gaat het over? Ik was vijftien jaar recordhouder zonder dat iemand belangstelling toonde. Blijkbaar vond men het volkomen normaal dat ik 110 partijen niet had verloren. Nu Carlsen dat record heeft afgepakt, vinden ze het opeens een bijzonderen prestatie."
De sportredactie van het Dagblad van het Noorden is de laatste tijd volop in beweging. Begin dit jaar werd bekend dat chef-sport Harm Vonk een punt zet achter zijn journalistieke carrière in de sportwereld. Hij gaat komende maand verder in een andere tak voor de journalistiek, de bedrijfsjournalistiek. Dat gaat hij doen bij TVM, het verzekeringsbedrijf in Hoogeveen dat in vervlogen jaren zo veel publiciteit kreeg als sponsor van schaats- en wielerploegen. Vonk, die als sportverslaggever veel in deze twee sporten actief was, werkte sinds de oprichting in 2002 bij de fusiekrant, voortgekomen uit het Nieuwsblad van het Noorden en de bladen van de Drents Groninger Pers.
Ook is het 'even' een komen en gaan van clubwatchers op de Oude Meerdijk in Emmen, de thuisbasis van de geklijknamige eredivisieclub. Nadat William Pomp, die na de pensionering van good old Jan Mennega was gepromoveerd naar FC Groningen, deed Ernst Slagter FC Emmen. Maar de nieuwe loot aan dee sportredactionele stam hield het iets meer dan een seizoen vol. Hij koos voor evenwichtiger, zeg maar  stabieler werk op een andere deelredactie. Symen Bosma werd zijn opvolger, maar ook hij kon het drukke, soms onvoorspelbare werk als clubwatcher niet matchen met andere redactionele verplichtingen. Hij is inmiddels opgevolgd door Thijs de Jong, ook wel bekend als quizmaster van de krant. De Jong heeft nog wel een probleempje op te lossen. Hij heeft geen rijbewijs. Daar wordt inmiddels aan gewerkt, maar vooralsnog is hij aangewezen op openbaar vervoer.
Jan Korte is niet alleen een voetbaldier, maar mag ook graag een baantje trekken op de schaats. Nou ja, een baantje... Het liefst vreet hij kilometers. Daarom is hij al jaren van de partij op het jaarlijkse feestje van de marathonschaatsers op de Oostenrijkse Weissensee, waar hij - als toerrijder - altijd de Alternatieve Elfstedentocht placht te rijden. Zo ook dit jaar. En ook dit keer volbracht hij na precies tien uur, 20 minuten en 46 seconden scheuveln de 200 kilometer en ontving hij zijn tiende herinneringsspeldje. Het ging weel gepaard met enkele hongerklopjes, maar die werden overwonnen. Toch weer een alleszins memorabele prestatie van inmiddels 63-jarige de oud-voetbalprof van BV Veendam en Go Ahead Eagles, die al enkele jaren voor FC Emmen scoutingswerkzaamheden verricht.
Ook nog even een minder vrolijk bericht: Groningen heeft een tennisicoon in de eeuwigheid zien verdwijnen. Nee, niet iemand die Wimbledon of Roland Garros heeft gewonnen, maar eentje die bijkans zijn hele leven zijn ziel en zaligheid aan het (Groninger) tennis heeft gegeven. Het betreft Jan Liewes, die dag-in-dag-uit (in trainingspak) op tennispark Vorenkamp was te vinden, als bevlogen lid van GLTB.
Zijn clubgenoot en zwager Johan Franke, de vroegere Meubelgigant, over Liewes' tennis-cv. "Jan was tussen 1952 en 2012 als tennistrainer bij ons actief en heeft vele duizenden GLTB’ers tennisles gegeven. Daarnaast was hij een gezellige en graag geziene verschijning in de noordelijke tenniswereld. Tot recent zat Jan vol prachtige verhalen over heroïsche, bijzondere en vooral grappige voorvallen uit de geschiedenis van de Groningse tennissport en in het bijzonder de GLTB. Wie Jan in Helpman of op Vorenkamp sprak, kent het enthousiasme en de vitaliteit die hem daarin tot op hoge leeftijd kenmerkten."
Jan Liewes stierf als lid van verdienste van GLTB. Hij is 84 jaar geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.