donderdag 30 januari 2020

Derde Helft (394)


Het gerenommeerde stadscafé De Wolthoorn in de Groninger binnenstad staat bekend als een etablissement waar vooral politici, kunstenaars en ander (semi)intellectueel volk vochtige geneugten des levens tot zich nemen. Maar de stadse sportwereld komt er inmiddels ook over de vloer. Het is bijvoorbeeld het 'clublokaal' van de mannen die achter de website Sport in Stad zitten. Dit medium, met als hoofdredacteur good old Jan A. van der Veen, vierde er deze week haar vijfjarig bestaan en deed dat op uitbundige wijze voor haar alsmaar grotere wordende groep volgers en medewerkers. Er waren ook speciale gasten. Jans Abbingh, de vader van tophandbalster Lois, gaf een inkijkje in het hectische sportleven van zijn dochter, en oud-topvolleyballer Wytze Kooistra gaf een inkijkje in zijn sport.
Traditioneel hoogtepunt tijdens de bijeenkomsten van Sport in Stad was de tombola onder leiding van de GIJS-preses Jacob van Gelder. De hoofdprijs, een sportieve fiets, ging dit keer naar Niels Tamminga, ex-korfballer van Nic.. Aanvankeijk was Wytze Kooistra de gelukkige, maar omdat hij al twee vette prijzen had gewonnen, zag hij als een heer in het loterijverkeer van de hoofdprijs af en kwam er een nieuwe trekking.
De voetbalzender Fox was zaterdag bij de amateurs van PKC'83 en Pelikaan S actief met een cameraman en verslaggever. Nee, niet om live verslag te doen van deze semi-klassieker, maar om opnames te maken voor de documentaire Van Beerta tot Bergamo met in de hoofdrol Hans Hateboer. Weliswaar was deze Hateboer, die zo succesvol is bij Atalanta Bergamo, niet op sportpark De Kring te bekennen, maar wel zijn broer Koen. Hij opereertt tegenwoordig in de spits van de kampersclub, PKC dus.. De makers van documentaire, Emiel Venema en filmer Jos Schoenmaker, maakten van deze gelegenheid gebruik om met hem over de carrière van zijn broer te praten. Van Beerta tot Bergamo is 16 februari voor het eerst te zien bij Fox.
Oud-basketbalcoach Glenn Pinas is toegetreden tot het Seniorenconvent dat zich periodiek met vooraanstaande dames en heren uit de noordelijke sportwereld sub rosa (dus in vertrouwen) diepgravend onderhoudt over hun werk. In dit gezelschap, dat op initiatief van Kees Bijmolt - de man die de Stadsloop van Appingedam op de internationale atletiekkaart heeft gezet - is geboren, hebben mannelijke senioren zitting met veel liefde en inzet voor de sport. Hun namen: Hans Meijer (oud-bestuurslid Veendam en traIner van Appingedam, Romke Hoogstra (oud-voorzitter Eurovoetbal en momenteel venuemanager van het komende EK-voetbal in Boekarest; oud-Neisblad-sportredacteur en keeper van het noordelijk amateurelftal Roelof Hoekman en schrijver dezes. Op hun scalp staan inmiddels toppers als Henk Kraayenhof (atletiekcoach), Nynke Klopstra (ex-topjudoka), Jochem Kamphuis (scheidsrechter betaald voebal); Jur Vrieling (ruiter); Dick Lukkien (trainer FC Emmen); Adriaan Helmantel (wielertrainer); Gerard Kemkers (oud-schaatscoach) en Arjan Taaij (coach van Lycurgus).
Onlangs won Tim Smeenge de Drenthe 200, een loodzware tocht over 200 kilometer over onverharde paden. De 21-jarige mountainbiker uit Zeegse is inmiddels ontdekt door wieler- en schaatsmanager André Boskamp. De oud-bondscoach van de KNWU, die ook topschaatser Kjeld Nuis en nationalaal wielerkampioene Lorena Wiebes in zijn portefeuille heeft, is de zaakwaarnemer van Smeenge geworden en ziet in hem een potentiële topper voor het grote internationale werk. Eén van de doelen zijn de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
Bedumer Jack Suiveer is momenteel toch wel een sporthopper bij uitstek. Op zijn bucketlijst staan inmiddels tal van Europese stadions en arena's en ook dit jaar geeft hij weer vol gas (op z'n Duits volle Pulle) als het gaat om sfeervolle buitenlandse trips, veelal samen (in wisselende samenstellingen) met zijn sportvrienden Menno Kramer, Ate Harsta, Henk Walraven en Antonio Hensen. Afgelopen weekend waren ze met z'n vijven afgereisd naar het Schwarzwald-stadion in Freiburg, waar de plaatselijke voetbaltrots door degradatiekandidaat Paderborn te grazen werd genomen (0-2). Een dag later hadden beide sportliefebbers zich van een plaatsje verzekerd in het indrukwekkende ijsstadion van Mannheim voor de topper Adler Mannheim vs de Kölner Haie, samen met nog ruim 13.500 andere toeschouwers. Daarnaast heeft het duo Suiveer-Kraak een seizoenkaart aaangeschaft van de EWE Baskets in Oldenburg en komen ze alleen nog bij Donar voor wedstrijden die er toe doen. Eerstvolgende halte is het Duitse plaatsje Vechta, waar het basketbal wel een religie lijkt.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.