maandag 9 december 2019

Derde Helft (390)


Haaksbergen, Noordlaren en ook Veenoord kunnen hun borst natmaken. Althans als zij nog van plan zijn in de toekomst de eerste schaatsmarathon op natuurijs in huis te willen halen. Want Vries komt er aan. En hoe? Niet met een 333 meterbaantje, maar met een ruime 400 meter asfaltbaan, tien meter breed maar liefst. Als het goed is, ligt die piste er volgend jaar al. De ijsclub Aol Gloep legt momenteel de laatste hand aan de plannen op haar huidige ijsbaan, waar amper nog wordt geschaatst. Daarom gaat Aol Gloep er, geholpen door de gemeente Tynaarlo, een asfaltbaan op aanleggen. Kosten drie ton aan euro's. Secretaris Ale Tamminga legt uit: "Als we dat doen, krijgen op jaarbasis gemiddeld zo'n vijf schaatsdagen. De laatste jaren is dat vaak nul komma nul. Als die baan klaar is, is dat de enige 400 meter asfaltbaan in het Noorden. Dan willen wij de concurrentie met Noordlaren en Haaksbergen wel aan. We beginnen in april met de verbouwing van de baan en voor de zomer moet het klaar zijn. Want we gaan dan ook skeelerwedstrijden organiseren. Maar ook aan andere activiteiten."
Het ligt voor de hand dat Herbert Dijkstra, schaatsverslaggever van de NOS en zelf oud-marathoncrack, de nieuwe baan van Aol Gloep mag inwijden. Hij woont in Vries en is ook lid van Aol Gloep. Een ander prominent lid van Aol Gloep, Harm Bonder, heeft na 39 jaar zijn bestuurlijke activiteiten beëindigd.
Er is een Groninger voetballegende heengegaan, niemand minder dan Siep Benninga. Hij behoorde tot de vaste kern van blauwwitte spelers die GVAV onder leiding van trainer Otto Bonsema in 1956 naar de toen in het leven geroepen eredivisie brachten. Siep Benninga was daarin de defensieve rots, een dominante stopperspil die zich wist bijgestaan door het ook al illustere backstel Abel Alting-Klaas Buist. Maar ook elftalgenoten als Piet(je) de Koe, kopspecialist Rikkert La Crois, Henk Drewes, Johnny de Grooth en Henk Meuken staan nog helder op het netvlies van de senior-voetballiefhebbers in Stad en Ommeland. En niet te vergeten Otto Roffel natuurlijk, de keeper in zijn witte trui en groene legerpet. Siep en Otto hebben ooit voor een beklijvende, hilarische anekdote gezorgd. Dat was in het Oosterpark, toen Otto een tamelijk slap schot op zich kreeg afgevuurd en tegen Siep, die in de baan van het schot stond, riep: Laat maar! Dat deed Siep, die vervolgens tot zijn ontsteltenis van het publiek en spelers, de bal langzaam tussen de benen van Otto door in het doel zag verdwijnen. Nog altijd wil Roffel (anno 1927), met La Crois (van 1934) nog de enige levenden van dit succesvolle elftal, daar niet graag aan worden herinnerd.
Na zijn actieve loopbaan bleef Siep Benninga in het voetbal wekzaam als trainer van diverse amateursclubs, onder meer Drachten, Appingedam, SC Assen, Bato en Oosterparkers. Maar het langst bij de familieclub Helpman. Niet alleen als trainer maar ook als masseur. Siep Benninga bereikte de gezegende leeftijd van 90 jaar.
Bij de aloude voetbalclub Velocitas 1897 worden lopen nogal wat leden met veel clubtrouw rond. Dat blijkt jaarlijks bij de algemene ledenvergadering, waar het uitreiken van spelden voor clubtrouw vaste prik. Dit keer was dit eerbetoon er voor Maarten Gnodde, die al 70 jaar op de ledenlijst van de groenwitte club staat, Rieks Koops (60) jaar en Roel Kok (50 jaar). Hoezo, clubliefde bestaat niet meer? Er werden nog twee Velocitanen in het zonnetje gezet. Robine de Koff en Roelof Roelofs werden als waardering voor het vele werk dat zij als kledingcommissie hebben verzet tijdens de afgelopen seizoenen als duo uitgeroepen tot Kei van het Jaar. En verder werd er goedkeuring verleend aan de toetreding van Anjo Mekel, jarenlang assistent-coach van Donar, tot het bestuur. Hij behartigt de portefeuille technische zaken.
Er kon ook nog een onverwachte meevaller worden gemeld, een opleidingsvergoeding van 1000 euro die PSV heeft overgemaakt voor oud-jeugdspeler Fodé Fofana, die in augustus zijn eerste profcontract heeft getekend. Eerder was dit zestienjarige talent actief bij FC Barcelona, maar daar mocht volgens de regels van de FIFA niet spelen.
Helaas gaat er ook weer een traditie verloren, in dit geval in de volleyballerij. Het jaarlijkse toernooi om de Noord-Nederland Cup voor vrouwenteams in Vries is ter ziele gegaan. Dat van de heren was al vele jaren eerder gesneuveld. Het heeft alles te maken met de geïnviteerde topclubs, die er geen trek meer in hebben. Als officiële reden geven ze op dat het evenement niet meer in de voorbereiding op het tweede deel van seizoen past. Jammer voor het organiserende Surf, dat de laatste 14 edities voor haar rekening nam en daarmee altijd een aardige kassa draaide in de eerste week van het nieuwe jaar. Als (voorlopig) laatste winnaar gaat Regio Zwolle Volleybal de boeken in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.