donderdag 21 november 2019

Derde Helft (389)

Een dreigende rel in aanloop naar het  Groninger Sportgala, dat voor 2 december staat gepland in MartiniPlaza, is in de kiem gesmoord. Wat was het geval? De sportprijscommissie droeg Arjen Robben voor voor de Provinciaal Groninger Sportprijs 2019. Dat viel slecht bij de provincie Groningen, de instantie onder wiens hoede dit eerbetoon valt. Op het Martinikerkhof werd gesteld dat de gestopte wereldster al twee keer - in 2003 en 2014 - deze prijs had gewonnen. Dat was in feite al één keer te veel, want het in 1972 opgestelde reglement voor deze prijs zegt dat je dit kleinood slechts één keer kunt winnen. Blijkbaar is dit reglement bij de leden van de sportprijscommissie onbekend en manoeuvreerden zij zich onbewust in een houdgreep. Beter was het geweest Robben te eren met de oeuvreprijs, die later aan het Sportgala is toegevoegd. Hoe dan ook, de provincie wilde beroerdste niet zijn en kwam na de eerste berichtgeving terug op haar voornemen de prijs voor Robben te blokkeren. Woordvoerder André Westra op de site van RTV Noord: "We gunnen Arjen Robben de prijs van harte, we vonden het alleen vreemd dat iemand die prijs nu voor de derde keer krijgt." De sportprijscommisie zal er goed aan doen de regels van dit spel nog eens goed door te nemen. Ze kunnen daarvoor terecht bij Wim Mensen, de oud-directeur van de Provinciaal Groninger Sportraad. Hij was er bij toen ze op papier werden gezet.  
De afdeling Groningen van de politieke partij 50Plus heeft, zo meldt het Dagblad van het Noorden, heeft overigens aangekondigd dit Sportgala te boycotten omdat er op het lijstje van genomineerden geen gehandicapte sporter staat. Ze roept de organisatoren op een prijs in het leven te roepen voor mindervalide sporters.
En dan is er ook nog onvrede over de aanwezigheid van de gemeente Groningen in de organisatie. De stad-Groninger sportwereld kreunt in al haar voegen onder een dramatisch sportbeleid van wethouder Inge Jongman en totaal geen oog heeft voor topsport, behalve dan op deze ene avond. Dat wordt hypoctiet gevonden. Hetgeen basketbalcoach Glenn Pinas op Twitter deze tweet deed plaatsen: "Ik hoop dat we van Sinterklaas een nieuwe sportwethouder krijgen."
De huidige gang van sportzaken van de stad Groningen, heeft de Sportpartij ook weer doen ontwaken. Sinds deze partij bij de verkiezingen van vorig jaar geen poot aan de grond kreeg, is de club in een slaapstand gezet. Maar men wil alsnog de stadse sportwereld wakker schudden en de alsmaar neergaande spiraal te lijf gaan met een doorstart. In welke vorm dat gebeurt, is nog een punt van bespreking. Heeft u ideeën of wilt u anderszins deze dames en heren helpen, dan bent u bij deze van harte uitgenodigd zich te melden via www.sport-partij.nl
De John Schokker Foundation heeft ook dit jaar weer jonge ambitieuze sporters een financieel zetje in de rug kunnen geven. Het zijn er 14 van 31 die zich hadden aangemeld voor ondersteuning. De gelukkigen zijn schaatster Leonie Bats (17) Froombosch, schaatser Robert Bats (14) Froombosch, tennisser Sven Dijk (15) Zuidbroek, American Football-player Max Evenhuis (19) Groningen, gymnasiaste Indy Gjaltema (16) Leek, tennisster Hanna Lindeboom (15) Groningen, tennisser Daan Meijer (14) Eelde, tafeltennisser Casper Stein (14) Oudemolen, meerkamp-atlete Danara Stoppels (16) Holwierde, wielrenner Karsten Veen (19) Westerlee, schaatster Meike Veen (15) Westerlee, taekwondoka Madelief Guusje Vonck (15) Groningen, bowler Beejeé Westerdijk (17) Hoogezand en turnster Alij de Wijze (16) Hoogezand.
Ze werden uitverkoren door de Beoordelingscommissie van de Foundation, bestaande uit oud-topjudoka Karin Kienhuis, oud-topijshockeyer Johan Toren, oud-voetbaltrainer Hans Robben, Huis van de Sport-directeur Rob de Waard (voorzitter) en schrijver dezes. Zij mochten 8000 euro verdelen, eenzelfde bedrag als vorig jaar.
Sieger Dijkstra, honorair consul van de Bondsrepubliek Duitsland, heeft in restaurant De Rietschans in Paterswolde het eerste boek in ontvangst genomen dat gaat over de revival van de semi-interland Noord-Nederland vs Noord-Duitsland, afgelopen zomer op de Oude Meerdijk in Emmen. De wedstrijd was voor het laatste gespeeld in 1960. Toen nog met de beste profs uit de beide regio, nu met de beste amateurs. De Duitse 'Auswahl' won na strafschoppen, nadat bij 3-3 het eindsignaal had geklonken. Dijkstra was vol lof over het initiatief hiertoe, gelanceerd door de freelance-journalist Harry Walstra uit Leek. Inmiddels zijn onze Oosterburen begonnen met een tweede editie nieuwe stijl. Die is voor komend jaar gepland in het stadion van 'Drittligist' SV Meppen, de cultclub van het Emsland.
Peize maakt in 2020 haar rentree in de Amysoft wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Het comité van Paiz, onder aanvoering van Johan Wekema, gaat wel van haar traditionele zondag af. Die viel veelal samen met het NK wielrennen en dat scheelde nogal wat (tv-kijkende) toeschouwers. Peize zit nu op de dinsdag. Voorzitter Hindrik Aalders is blij dat hij Peize weer in de armen heeft kunnen sluiten. Hij heeft nu nog één gaatje te vullen, op de donderdag. Aalders: "Het is mooi dat Peize nu weer thuis is gekomen, het zit al sinds het allereerste begin bij ons evenement. En het actieve comité daar zorgt altijd voor veel sfeer. Daarom kijken we nu al uit uit naar dinsdag 30 juni.""

Bij GRC Groningen is 200 jaar clubtrouw geëerd in de vorm van erespelden voor zes leden. De jubilarissen met de meeste dienstjaren heten Henk Wetsema (50 jaar lid) en Rob Schuur (idem). Hugo Brenninkmeijer, Sander Brink, Erwin Woltjer en Joris Baving hebben 25 streepjes achter hun naam staan. Rutger Brenninkmeijer moest de ceremonie, geleid door de nieuwe voorzitter Will Panman, aan zich voorbij laten. Hij is momenteel werkzaam op Nederlandse ambassade in Jakarta. Zijn broer Rutger nam de honneurs waar. Hugo Brenninkmeijer kwam vanuit de Indonesische hoofdstad - via de mail - nog wel met een mooi verhaal af over zijn voetbaltijd op Corpus den Hoorn. Er was nog iemand die in de prijzen viel en dat was Martin Sietsma. Hij werd benoemd tot lid van verdienste na 15 jaar de kas van GRC te hebben beheerd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.