dinsdag 12 april 2016

Derde Helft (299)


Hij is on the road to Rio, maar dat neemt niet weg dat bij Thijmen Kupers een verzetje op zijn tijd moet kunnen. De Groninger atleet, tweevoudig Nederlands kampioen op de 800 meter, kiest daarvoor zelfs wel eens de kroeg uit. Zoals op maandag 9 mei (20.00 uur) , als hij in het roemruchte etablissement De Woldhoorn & Co. (anno 1923) één van de hoofdgasten is bij de Olympische avond van de almaar groeiende webste www.sportinstad.nl, twee jaar geleden geïnitieerd door statisticus/historicus Bas Kammenga, de sportgekke jurist Martijn van der Veen, vrije tijdsschrijver Hans Schrijer, luxe knecht Marc van den Herik en spelverdeler Paul Top. Kupers praat er niet alleen over zijn Olympische ambities, maar gaat ook zingen. Want hij mag zich niet alleen graag uitleven als hardloper, maar ook als singer-songwriter. U bent van harte welkom. Aankruisen dus, deze avond.

Wie fladderde er afgelopen week, achter de derny van gangmaker René Kos,  hoog in de baan op de komende vrijdag te openen wielerpiste in Assen? Jawel, Nico Been. De man, die ooit werelduurrecordhouder achter de motor was en in dezelfde discipline Nederlandse profkampioen in  1975, mag de kaap van 70 jaar dan zijn gepasseerd, hij beheerst de stiel nog altijd. De tegenwoordig in Oosterwolde huizende Been hoefde geen moment bedenktijd toen hij werd verzocht de splinternieuwe, houten baan van ontwerper Sander Douma te onderwerpen aan een eerste serieuze test. Komende vrijdag komen de Nederlandse toppers van nu naar de Drentse hoofdstad, met name de succesvolle sprinters van bondscoach René Wolf.

Een kombaan zoals Assen heeft neergezet, was er voor het laatst in de jaren dertig van de vorige eeuw in Groningen, aan de Paterswoldseweg. Daar, in de zogeheten Velodrôme, reden destijds wereldtoppers als Piet Moeskops, Piet van Kempen en Jan ‘kanonbal’ Pijnenburg. Groningen heeft wel weer een wielerbaan, maar dat is een wegcircuit rond de velden van sportpark Corpus den Hoorn. Dat heeft overigens een naam gekregen, en wel de Gerard Gibcusbaan. De vorig jaar overleden Gibcus organiseerde er 40 jaar lang op donderdagse avonden een koers voor iedereen: profs, amateurs, trimmers, veteranen, mannen, vrouwen, jongens en meisjes. Sportwethouder Paul de Rook en initiatiefnemer/renner Sjors Beukeboom onthulden in het bijzijn van Gibcus’ vrouw Thea en dochter Karin het straatnaambord.

Je zou denken dat Anton Jongsma na het faillissement van WKE in een dip is terechtgekomen, maar het tegendeel is waar. Dat zegt Wim Bulten, die de voormalige jeugdinternational heeft gestrikt voor zijn Pelikaan S. Want, legt Bulten uit, voor het eerst in zijn leven heeft Jongsma (32) een ‘gewone’ baan. Hij is, met dank aan een zakenrelatie van Bulten, schilder geworden. Geen kunstschilder, maar een huis- tuin- en keukenschilder. Net als een andere oud-prof, Herman(tje) Dijkstra. En dat werk bevalt hem prima. Als u door de stad Groningen fietst en een gelukkig man op een ladder ziet staan, dan zou dat dus wel eens Anton Jongsma kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.