dinsdag 29 september 2015

Derde Helft (271)


Of het nu komt door collega Bert Wagendorp (schrijver van het verfilmde boek Mont Ventoux) of niet, maar deze mythische berg in de Franse Provence lijkt qua populariteit Alpe d’Huez te gaan overtreffen. Ook noorderlingen trekken er massaal heen voor de ultieme fietsuitdaging. Zoals een equipe van de Harener assuradeur/sportsponsor Jeroen de Grijs, verder bestaande uit Yvonne Weesjes (vriendin van Jeroen), Kannibaal Cees Schutterop en oud-amateur Edward Smit. Ze haalden allen, na veel afzien, de top.

De drafbaan in Groningen, zo mooi gelegen in het Stadspark, zit al vele jaren in een neergaande spiraal. Maar die wil Miep Nijdam-Hamming nou wel eens doorbreken. De dochter van (wijlen) Gouden Zweepwinnaar Roelof Hamming (in 1960 met Willemarie GS) heeft zich bij de Koninklijke Harddraverij- en Renvereniging Groningen aangemeld als baanpromotor. Volgend jaar moet de renbaan, zoals Stadjers deze accommodatie plegen te noemen, weer gaan leven. Miep gooit al haar charmes in de strijd om dat te realiseren. Voor de sluitingsdraverijen gaf ze alvast een proeve van bekwaamheid. Ze bestookte in Drachten pikeurs en trainers met 58 Knols koeken om toch vooral naar het Stadspark te komen. Deze missie werd al vast een succes.

Roden betreurt Jaap Verkerk, de zo positieve oud-burgervader die op 75-leeftijd is gestorven. Verkerk scoorde niet alleen als een goede burgervader, maar trok ook de aandacht als gepassioneerd voetbalkeeper. Joop Brink, voormalig marktmeester en bode in het Roner gemeentehuis, beleefde eens een onvergetelijke avond met Verkerk. Dat was toen FC Barcelona met Cruijff (als trainer) in het Noorddrentse dorp neerstreek voor een trainingskamp en Verkerk er een gemeentelijk banket tegenaan gooide in hotel Langewold. “Ik bood mij aan als chauffeur van Jaap en zo kwam ik aan een tafel te zitten met naast mij de Bulgaarse ster Hristo Stoichkov en tegenover mij Johan Cruijff. Daar had ik al eens tegen gespeeld als speler van GVAV A1 in een jeugdtoernooi. Johan kon zich daar nog wel het een en ander van herinneren.”

Voor de sportliefhebbers die ‘diep’ willen gaan breken er interessante weken aan. Met dank aan Studium Generale en het Groninger Sport Science Instituut van prof. dr. Chris Visscher (voorzitter). Onder het motto Sneller, beter, sterker organiseren zij een serie lezingen met een aantal interessante gasten. Volgende dinsdag (6 oktober) komt sportbondendokter Joop Alberda uileggen hoe je in de sport de top kunt bereiken. “Simpele dingen verrot goed doen,” licht hij een tipje van de sluier op. Een week later (woensdag 14 oktober) gaan de gerenommeerde (sport)prof. dr. Bert Otten en NOS-commentator Maarten Ducrot met elkaar in discussie. Insteek: de wetenschap maakt een eind aan de romantiek in het wielrennen. En dinsdag 27 oktober sluit Willem Vissers, prominent voetbalverslaggever van De Volkskrant, af met een referaat over de scheefgroei van het profvoetbal. Tickets zijn te bestellen via de website van Studium Generale.

 

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.