dinsdag 15 september 2015

Derde Helft (269)


Nee, ik zeg niet dat ze dé sportvrijwilligers van het jaar zijn, maar ze mogen wat mij betreft wel eens worden gekandideerd. Ik heb het over Gerard Gibcus, zijn dochter Karin, Jopie Buiter (Aduarder smeerolie), Jan Willem Nicolay (logistiek), Jan Schuil (huisfotograaf) en zijn vrouw Loes, geboren Koolma, dochter van een der eerste weldoeners (Gerriet Koolma) van FC Groningen en hun neef Wim Schuil, zoon van wijlen het ooit zo gestrenge (wieler)jurylid Frans Schuil. Dit stel heeft onder de vlag van Stichting Wielersport Niet-Licentiehouders (SWNL) in betrekkelijke anonimiteit weer een half jaar lang wekelijks op de wielerbaan van Corpus den Hoorn een koers georganiseerd die voor iedereen (prof, amateur, vrouw, meisje, jongen, veteraan, trimmer) tegen betaling van twee eurootjes toegankelijk is. Een mooi voorbeeld van het verbinden van top- en recreatiesport. De 80-jarige Gerard Gibcus is een jaartje of 40 geleden ooit mee begonnen als bestuurslid van IJVG (IJsvereniging Groningen) om de schaatsers ’s zomers ook een beetje bezig te houden.

De jaargang 2015, uitgesmeerd over ruim 20 koersjes en afgelopen donderdag afgesloten met een heuse ceremonie protocollaire, werd afgetekend gewonnen door Stormvogel Paul de Haan uit Meedhuizen. Tweede werd Patrick van der Duin (Nieuw-Roden) en derde Berry de Vries uit Gasselte, kleinzoon van de eens zo gevreesde kortebaanschaatser Boele de Vries. Deze crack van weleer, vertelde Berry, fietst ook nog steeds. Als 85-jarige draait hij zijn hand niet om voor tochtjes van tussen 100 en 200 kilometer. Boele staat (onofficieel) ook nog altijd bekend als man met de meeste valse starts achter zijn naam: 33 (!!) keer voordat de toen nog vlaggende starter zijn goedkeuring gaf.

Wie ook nog volop actief is, is oud-scheidsrechter betaald voetbal Roelof Luinge. Anno nu in het betere amateurvoetbal; hoofd- en eerste klasse. De voormalige Eeldenaar is daarnaast nog een veelgevraagde man, zoals via zijn twitteraccount is te volgen. Zo was hij onlangs vanuit zijn huidige woonplaats Bussum afgereisd naar Maastricht voor een lezing en werd hij vorige week met een helikopter gedropt op een middenstip in Nieuwegein voor een jeugdtoernooi om de United Cup. Luinge: “Heb je alles meegemaakt, beleef je dit. Een unieke ervaring.”

Marieke Vos, enkele maanden geleden na 10 dienstjaren afgezwaaid als ‘onmisbaar’ Dreh- und Angelpunkt van de basketbalclub Donar, heeft een opvolger gekregen. Het is Hayo Bijl, koud afgestudeerd als sportmanager op de Hanzehogeschool voor Sportstudies. Inmiddels heeft ook Mike Hoeksema het managementbureau van Donar verlaten. De verdediger van Groen Geel 1 was nog maar net in dienst, maar kon zijn draai niet vinden bij de basketbaltrots van het Noorden. Het bestuur is aangevuld met Marieke Abbink, die de portefeuille commerciële zaken gaat behoren. De 43-jarige Abbink zit in de directie van de organisatieadviseur RBO.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.