dinsdag 29 juli 2014

Derde Helft (110)


Sport, daar komen steeds meer mensen achter, is een bindmiddel bij uitstek. Met toppers uit de wereld van de sport gaan er deuren open die voor anderen gesloten blijven. Daarom loopt  Frits Colenbrander als een gebraden haan rond in Vries en omstreken. Hij is projectleider van een actie die moet leiden tot een nieuw zwembad voor de Koninklijke Visio, een instelling die geestelijk en lichamelijk gehandicapten een zo aangenaam mogelijk leven willen geven. Daarbij is een zwembad onmisbaar. Het bad van Visio in Vries, zeer toepasselijk Plons geheten,  is echter afgekeurd wegens te grote gebreken. Colenbrander heeft voor het welslagen van het project al een grote slag geslagen. Niet minder dan olympisch zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo, schaatscoach Gerard Kemkers en NOS-commentator Herbert Dijkstra hebben zich gecommitteerd aan de actie. Binnenkort hoort u er meer van.

Wie ook een gelukkig man is, is Harm Noor, de man die bij de meeste hardloopevenementen in deze regio een buitengewoon enthousiaste spreekstalmeester is. Harm heeft nu zelf een fysieke prestatie van formaat geleverd; hij heeft de Vierdaagse van Nijmegen uitgelopen. En dat na een voorbereiding die, ondanks de steun van dochter Krista, werd verstoord door behoorlijk wat blessureleed. Het Vierdaagsekruisje leverde Harm Noor op facebook tal van felicitaties op, vooral ook van atleten die hij normaliter prijst zoals Peter Stokje, Bertha Bruggenkamp en Paul Geertsma.

Bij de intocht op de Via Gladiola, die vanwege de vliegramp in de Oekraïne een sober karakter had, was ook Peter van der Molen aanwezig. Als toeschouwer. Maar de commercieel manager van Donar werd zodanig aangestoken door de met bloemen overgoten wandelaars, dat hij van plan is volgend jaar ook mee te lopen.

Triatleet Jerzy Kasemier gaat daarentegen een eindje zwemmen. Nou ja, een eindje…. Van Zoutkamp naar de stad Groningen, via het Reitdiep. Toch al gauw een kilometertje of 25! Kasemier, zoon van het roeiechtpaar Robert en Tamoa Kasemier, heeft hiervoor zondag 30 augustus gepland. Hij ziet dat niet alleen als een uitdaging voor hem zelf, maar bovenal doet hij het voor het Goede Doel, in dit geval de Antoni van Leeuwenhoek Foundation, die zich inzet voor de strijd tegen kanker. Zijn twitteraccount: @jerzykasemier

Onlangs meldde ik op deze plek dat Wouter Haan zichzelf heeft afgeschreven als topwielrenner. Hij zocht een baantje voor halve dagen. Dat is inmiddels gevonden. De Bedumer gaat werken in het befaamde etablissement van Moeke Vaatstra in Zuidwolde. ”Daar ga ik een beetje frituren en serveren.”

Ook deze week is ons weer een sporticoon ontvallen, nu Frits de Lange, jarenlang consul van De Langeleegte. Frits, die 89 jaar is geworden, stond bekend als een strenge doch rechtvaardige keurmeester van het beruchte veld in Veendam. Of het nou Leo Horn, ouwe Roelofs of een hoge KNVB-bobo was, De Lange liet zich door niemand beïnvloeden. Willem Molema, preses van oud-Veendam, heeft op zijn facebook een mooie, treffende necrologie geschreven over Frits de Lange geschreven.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.