dinsdag 8 juli 2014

Derde Helft (107)


Hij werkte (onder meer) voor het Nieuwsblad van het Noorden, Algemeen Dagblad, Radio Veronica, RTL en laatstelijk RTV Noord en nu is hij, na een leven lang intens bedreven sportjournalistiek werk, 70 geworden. Voor Jan A. van der Veen, tegenwoordig vooral sportconsulent, alle reden om zijn familie, vrienden en collega’s uit te nodigen voor een feestelijk samenzijn in het aloude stad-Groninger café Woldhoorn, waar hij stamgast is te midden van lieden uit een heel andere wereld, die van cultuur en politiek.

Afgelopen zondag was het echter de Groninger sportscene die in de Woldhoorn domineerde. Wie troffen we er zoal? Nou, Ron Jans bijvoorbeeld. Samen met zijn vrouw Marjo. De trainer van FC Zwolle was lang in gesprek met collega Joop Gall van FC Emmen en voormalig basketbalcoach Glenn Pinas, die ieder ook een wederhelft bij zich hadden, respectievelijk Regina en Heleen. Later voegde ook Henk Hagenauw, de verzorger van FC Groningen, zich bij hen. Nee, Gall heeft geen visje uitgegooid om Hagenauw’s talenvolle zoon Arjan naar de Jens Vesting te lokken, als eventueel ruilobject met de door de FC begeerde Emmer goalie Peter van der Vlag. Volgens Gall is Arjan nog niet toe aan het werk in de Jupiler League.

Groot was de delegatie van RTV Noord. Ik noteerde de namen van presentator Frederick Stokker, koud terug van een vakantie in de Ardennen, diens rechterhand Henk Elderman, discussieleider Pieter de Hart, cameraman Jan Sliep, Karel Jan Buurke, de man die momenteel boven op het nieuws rond Donar zit, freelancer en Bauke Mollema-fan Theo Sikkema en roeigoeroe Koos Bauman, die eind deze week voor de 36ste (!!) keer naar de Rotsee Regatta in het Zwitserse Luzern afreist.

Er waren nog meer collega’s uit het métier. Van hen kwam Machiel Akkerman van ver. Hij woont tegenwoordig werkloos in het Belgische wielerstadje Oudenaarde vanwege ‘de vrouw’. Van Podium TV gaf Anica Tjalma acte de présence, vergezeld door Anke Dijkhuis, de dochter van ‘Diekhoes’, de voormalige baas van RTV Noord. Ook drafsportkenner Henri van Voorn, die tevens heel veel verstand van geld heeft, genoot van Jan A’s sateh. Van Voorn denkt dat de drafsport in Groningen langzaam stervende is. Evenmin ontbrak Wim Masker, die namens de Gezinsbode FC Groningenwatcher pur sang is.

Ook FC-baas Hans Nijland stond op de lijst der genodigden, maar hij moest zich absent melden vanwege een bezoek aan Gerriet Koolma, een van de eerste suikeroompjes van FC Groningen, die er in Oostenrijk een riant buitenverblijf op na houdt.

Maar de wereld hangt niet alleen van feesten aan elkaar. Ook in Groningen niet, want in betrekkelijke anonimiteit is Geert Annega overleden op de zeer respectabele leeftijd van 90 jaar. Annega was gedurende 24 jaar de onberispelijke administratieve spil van het Groninger voetbal, toen nog ondergebracht in de GVB. Zijn domein was de Wassenberghstraat in Stad, waar het op 31 mei altijd een drukte van belang vanwege de sluitingstermijn van de overschrijvingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.