dinsdag 27 augustus 2013

Derde Helft (62'


Barend Beltman, de oud-voetballer van FC Groningen en tegenwoordig docent aan het Alfa College in Groningen, heeft zijn entree gemaakt in het noordelijke showbizzwereldje. Barend dook vorige week op als presentator van het eeuwfeest van Coop Bellinga. De oudste en grootste super van het Westerkwartier vierde dat in Niekerk op grootse wijze, samen met 1100 man/vrouw in een imposante partytent. Barend Beltman was voor deze rol gevraagd door Marloes Bellinga, de oud-speelster van de Groninger korfbaltrots Nic. Zij is de vierde generatie die het bedrijf in - tegenwoordig - het Leukste Dorp van Groningen aanvoert. Ze wordt als grootgrutter onder meer geassisteerd door Taco (zonder twitter) Poelstra, de voormalige Cruijff van het Nederlandse korfbal en de levensgezel van Marloes. De gasten kregen van de Bellinga’s een spetterende show aangeboden, verzorgd door Rooie Rinus, Pé Daalemmer, Alina Kiers, als ook de daarbij behorende Pazzipanten.

Een eindje verder op in het Westerkwartier, in Grootegast om precies te zijn, gaat Jantinus Meints komende zaterdag met scheidsrechterspensioen. De man die jarenlang als assistent-grensrechter langs de lijn liep in het betaalde voetbal, heeft een bijzondere afscheidspartij aangeboden gekregen, een wedstrijd tussen Fc Grootegast het nationaal team van Tuvalu, een eiland diep weg in Océanië, waar Foppe de Haan bondscoach is geweest. Eén van zijn assistenten is zijn zoon Richard. De Tuvalunezen zorgen na afloop als toetje ook nog voor een inheemse dans, terwijl het Abel Tasman Koor voor een vleugje Nederlandse cultuur zorgt. Aanvang 19.00 uur.

De Socialistische Partij en topsport, dat vloekt zo ongeveer als een ouderling in de kerk. Maar zie, er zijn uitzonderingen. Niemand minder dan de noordelijke coming man binnen de SP, Pim Siegers, is actief betrokken geraakt bij de Energiewacht Tour, een internationale topwielerkoers voor vrouwen. De Pekelder staat de Rondedirectie, zijnde Daniëlle Lissenberg-Bekkering en Thijs Rondhuis, zoals hij zelf zegt, met raad en daad ter zijde. En is ook perschef. Nu maar hopen dat dit effect heeft op de houding van de SP als er eens een prestigieus sportevenement in het Noorden moet worden ondersteund.

Nog altijd wordt er volop gereageerd op de vraag wat uw favoriete muziek in voetbalstadions is. Veel lezers komen, bevangen door nostalgische gevoelens, met nummers uit het (verre) verleden. Zoals Henk Gorter te Zuidhorn. Hij mailt: “Ik herinner me nog goed hoe tijdens het seizoen 1956-’57 True Love (Bing Crosby & Grace Kelly) voor aanvang van de thuiswedstrijden van GVAV werd gedraaid. Ook konden we tweewekelijks genieten van Pat Boone’s Love Letters in the Sand. Deze tophits hadden destijds een lange houdbaarheidsdatum.”

Oud-Nieuwsblad van het Noorden-fotograaf Wolter Kobus haalde ook al zo’n Oosterpark-klassieker uit zijn muziekdoos; Sail along silvery moon van Billy Vaughn. En op de Langeleegte, weet Gert Engelkens nog heel goed, werd in de jaren tachtig Speedy Gonzales grijs gedraaid. Zelf opteer ik voor het Langeleegtelied op muziek van de Dubliners.

Wordt vervolgd.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.