maandag 27 augustus 2012

Derde Helft (10)

Niet de Neef van de Koning, zoals het onlangs verschenen en o zo intrigerende SC Veendamboek van Geerth H. Boschma is getiteld, was vrijdag een van de hoofdgasten bij de thuiswedstrijd tegen MVV, maar Wouter de Koning. Hij was van het Hogeland naar de Langeleegte genood omdat deze gerenommeeerde Groninger musicus is uitverkoren om de Kolonicio Suite componeren. Met dit muzikale verhaal wil SC Veendam volgend voorjaar al haar Kolonicios, een geuzennaam naar voorbeeld van de Barcelonese Socios, eren.

De Kolocio Suite moet de finale worden van een maatschappelijk project, dat is geinitieerd door oud-directeur Henk Eising, topmarketeer Geerth Boschma (jawel, dat is ook voornoemde schrijver) en Lubertus Leutscher, de artistiek leider van het in 2010 opgerichte Veenkoloniaal Symfonie Orkest. Behalve de Kolonicio Suite behelst dit bijzondere project ook het formeren van een orkestje, dat zal bestaan uit twee voetballers van SC Veendam, twee basisschoolkinderen, twee leerlingen van de muziekschool en twee leden van het VSO. In mei volgend jaar zal de Langeleegte worden omgetoverd tot een muziekarena en wordt het (voetbal)seizoen besloten met een unieke, maatschappijbrede Kolonicio-happening. Wouter de Koning gaat er voor. "Daarom ben ik hier ook en zal nu ook vaker komen, want ik moet de specifieke Langeleegtesfeer goed in me opnemen zodat ik die in mijn stuk kan verwerken."

Ook Luuk Wegter is druk doende met een groots project. De eigenaar van de voormalige wielerploeg Robinson Techniek zet een nieuwe zaak op poten. Niet in de technische sector, maar in de fitnessbranche. Wegter gaat aan de Reitdiephaven in Groningen een fitnesscentrum volgens een geheel nieuw concept exploiteren. Dat betekent dat er niet alleen binnen aan de lichamelijke conditie kan worden gewerkt, maar ook buiten. Wie niet op de hometrainer wil, kan desgewenst een fietstocht(je) over het nabije Ommeland maken. Bijvoorbeeld langs het Reitdiep naar Garnwerd. Ook wil hij van zijn bedrijf, dat We Fittness is genoemd, een sociale ontmoetingsplaats maken. Wie niet wil sporten, is welkom aan de leestafel, in de tv-lounge of gewoon aan de bar. Alle grote sportevenementen ter wereld zullen rechtstreeks te volgen zijn. Voor de opening in november heeft Wegter al een topact geregeld: een optreden van Bauke Mollema, de Groninger die in de top 40 van van 's werelds beste wielrenners staat genoteerd.

Voetballende broers in het profvoetbal zijn geen bijzonderheid meer, maar arbitrale broers wel. Ze zijn te vinden in Uithuizen en heten Siemen en Christiaan Mulder. Vorige week waren ze actief in stadions in de buurt, beide als vierde man. Siemen deed dat in de Euroborg bij FC Groningen - Willem II en Christiaan deed hetzelfde op Langeleegte bij SC Veendam-Eindhoven. Mijn informant Ate Nijdam, een arbitrale coryfee uit een grijs verleden, meldt dat de Mulders momenteel worden opgeleid tot scheidsrechter betaald voetbal. We wensen Siemen (28 jaar) en Christiaan (21) toe dat ze Oethoez'n de kaart zetten als het dorp dat ooit twee fluitende broers op het hoogste niveau heeft voortgebracht. Het zou een regelrechte primeur zijn.

Erik Boorsma behoorde met zijn druk bezochte website donarbasketball.nl tot de cultfiguren van de noordelijke sport. Hij was er, naar eigen zeggen, 24 uur per dag mee bezig. Was, want even plotseling als verrassend is hij met dit bijzondere infokanaal (zowel lokaal, nationaal als internationaal altijd up to date) gestopt. Boorsma heeft van de ene op de andere dag voor andere dingen gekozen, voor zich zelf zoals hij zijn stoppen motiveert. "Ik ga nu genieten van muziek, films, sport (o.a. Donar kijken), de Drentse natuur en andere leuke zaken van het leven."
Erik bedankt en moge het 'nieuwe' leven je goed bekomen .


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.