zondag 26 juni 2022

Derde Helft (373)

Helaas, moet ik deze aflevering beginnen met een treurig bericht. In Beilen is oud-wielrenner John Kerstholt overleden. John mocht slechts 44 jaar worden nadat hij, zoals hij zelf zei, twee jaar geleden in de verkeerde (levens)waaier terecht was gekomen. Die van de alom gevreesde ziekte. Op mentale kracht probeerde hij nog van alles om het aan het al snel  dreigende onheil te ontkomen, maar het mocht niet baten.

John Kerstholt, geboren in de stad Groningen maar getogen in Muntendam, behoorde twee decennia geleden tot de elite van het noordelijke amateurpeloton. Hij maakte als wilskrachtige renner - zeg maar een stoemper - van WSV Emmen en de Noordelijke Wieler Vereniging Groningen indruk met het malen op grote verzetten, wat hem mijnerzijds de bijnaam de Museeuw van het Noorden opleverde. De Belgische klassiekerkoning van weleer Johan Museeuw, alias de Leeuw van Vlaanderen, zette op die manier tal van grote koersen naar zijn hand, onder meer het WK van Lugano in 1996.

De mooiste triomf van John Kerstholt was het winnen van de Omloop van de Veenkoloniën in 2000. Dat leverde aan de meet in Veendam onvergetelijke emotionele taferelen op, die gepaard gingen met rijkelijk vloeiende vreugdetranen. Niet alleen bij John, maar ook bij moeder Lineke. Datzelfde gebeurde toen hij als plaatselijk favoriet de Ronde van Muntendam op zijn naam schreef. Een veelwinnaar was John Kerstholt niet, maar met zijn koersinzicht en waaierexpertise droeg hij bij aan tal van zeges bij de ploegen waarvoor hij reed. Dat deed hij nadat hij was gestopt en ploegleider werd bij de Noordelijke Wieler Vereniging Groningen (NWVG) werd. Ook was John Kerstholt de eerste koersdirecteur van de Slag om Norg, de koers die over gedeeltelijk onverharde paden voert die mede dank zij hem een succesnummer is geworden op de nationale wielerkaart.

Met een stijlvolle uitvaart in de Stefanuskerk in Beilen is afscheid genomen van John, die een vrouw en twee kinderen achterlaat. Naast familie en vrienden waren ook wielervrienden als Jan, Allard en Addy Engels, Arend Dubbelboer, Freddy van der Werff en Ben Timmerman hierbij aanwezig. Addy Engels, één van de ploegleiders van de Jumbo Visma-ploeg, zong op indrukwekkende wijze het lied Friendship, waarbij hij zich zelf op de gitaar begeleidde.    

In het oefenprogramma van FC Groningen richting de seizoenstart van de eredivisie, is ook een wedstrijd met een speciaal tintje opgenomen. Het betreft een eerbetoon aan clubicoon Piet Fransen. Dat gebeurt op initiatief van Velocitas 1897, dat haar 125-jarig bestaan extra luister wilde bijzetten met een wedstrijd tussen de twee Groninger bekerwinnaars. Velo won de cup in 1934 en de FC deed dat in 2015, het jaar waarin Piet Fransen overleed. Die uitnodiging van Velo werd door de FC welwillend beantwoord en op 27 juli treden beide clubs aan voor de slag om de Piet Fransen Bokaal. Dat gebeurt in Hoogkerk bij HFC '15 omdat daar nog op gras wordt gevoetbald en dat was voor de profclub wel een voorwaarde. 

Piet Fransen is voor beide clubs van grote waarde geweest. Hij begon zijn carrière na de oorlog bij Velocitas, waar zijn vader Geert ook actief was. Fransen senior deed zelfs mee in de cupfinale van 1934, waarin Feijenoord na verlenging met 3-2 werd verslagen. Piet werd na de oorlog lid van de groenwitte club en ontpopte zich in het Stadspark al snel als de beste speler. Samen met zijn makker Bé Kuiper debuteerden ze in 1955 met Velo in het betaalde voetbal. In de tweede divisie onderscheidden beiden zich ook en dat leidde in 1956 tot een spraakmakende dubbeltransfer naar het rijkere GVAV, dat toen net naar de eredivisie was gepromoveerd. In het Oosterpark ontwikkelde Fransen zich zelfs tot international. Hij beëindigde zijn fraaie loopbaan als speler van FC Groningen, waar hij vervolgens nog vele jaren actief was als scout.

Kees Bijmolt heeft jarenlang furore gemaakt als wedstrijdleider van de Stadsloop in Appingedam, die onder zijn leiding uitgroeide tot een loopfestijn van internationale allure. Toen Kees daarmee stopte omdat hij het wat rustiger aan wilde doen, bleef zijn sporthart toch ronken. Dat leidde in 2017 tot de oprichting van een seniorenconvent, dat periodiek bijeenkwam voor een benen-op-tafel-gesprek met prominente sportmensen. Voor dit selecte gezelschap werden uitverkoren: Henk Kok (ex-anchorman RTV Noord), Roelof Hoekman (oud-sportredacteur van het Nieuwsblad van het Noorden en ex-doelman van ACV en Oranje Nassau), Hans Meijer (oud-keeper van Be Quick 1887 en voormalig trainer van Appingedam), Glenn Pinas (oud-coach van Donar, Red Giants en het Nederlands team), Romke Hoogstra (oud-topman Eurovoetbal en venuemanager van de UEFA) en schrijver dezes. Ze hebben het  eerste lustrum gehaald met gasten als Adriaan Helmantel (wielercoach), Dick Lukkien (voetbaltrainer), Jur Vrieling (springruiter), Nynke Klopstra (ex-topjudoka), Jochem Kamphuis (scheidsrechter betaald voetbal), Riemer van der Velde (oud-voorzitter SC Heerenveen), Gerard Kemkers (schaatscoach), Marcel Groninger (assistent-coach Jong Oranje), Mischa Visser (bondcoach bij de jeugd van de KNVB), Evert ten Napel (voetbalcommentator), Arjan Taay (volleybalcoach en laatstelijk Jacques J. d'Ancona (scheidsrechtersprominent).   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.