maandag 14 februari 2022

Derde Helft (368)

 De Groninger sportwereld is een nieuwe ridder rijker. Het is Roel Boomstra, de dammer die vorige maand voor de derde keer werd gekroond tot wereldkampioen. Reden voor een al veel langer gekroonde heer, ZKH Willem Alexander van Oranje, Boomstra op te nemen in zijn bestand van ridders. De koning liet het bijgaande decorum over aan Groningens burgemeester Koen Schuiling, die hiervoor de chique Coendersborg had uitgekozen. In Schuilings gevolg onder Inge Jongman, de sportwethouder van een stad die zich bepaald niet profileert als topsportminded. Maar als er wat te vieren valt, dan wil er door politiek Groningen nog wel een uurtje voor worden vrijgemaakt. Hoe dan ook, kersvers Stadjer Roel Boomstra was er maar wat blij mee. Tegenover de verslaggever van RTV Noord verwoordde hij zijn gevoelens zo: "'Dammen is natuurlijk niet Olympisch en ik weet dat alle Olympische gouden medaillewinnaars deze ook krijgen, dus het is een hele eer om met deze mensen in een rijtje te staan. Ik had dit totaal niet verwacht, het is een hele leuke en aangename verrassing."

Acht dagen eerder had dezelfde Koen Schuiling een brief ondertekend waarin de gemeente nogmaals de wens negeerde van een andere Groningse sportkampioen, Ranomi Kromowidjojo, die enkele jaren geleden via Twitter liet weten nog wel eens een wedstrijdje in De Papiermolen te willen zwemmen. Dat bericht werd opgepakt door Wim Mensen, voormalig directeur van de Provinciaal Groninger Sportraad. Onder zijn leiding kwam er een initiatiefgroep tot stand, waarin ook de oude zwemclub van Kromo, TriVia, zitting had genomen. Ze bedachten programma's die varieerden in prijs. Duurder als enkele aloude concurrenten van Ranomi, zoals de Zweedse Sarah Sjostrom, zouden worden ingevlogen en goedkopere als er een puur Gronings zwemfeestje van werd gemaakt. Blijkbaar is dat niet goed overgekomen op het departement van wethouder Jongman, want de club van Wim Mensen kreeg te horen dat het al met al veel te duur zou uitpakken. Vanuit de gemeente werd een bedrag van 80.000 euro vastgesteld. Dat konden Schuiling en co. niet trekken. Toen onlangs Ranomi bekendmaakte dat ze ging stoppen met topzwemmen, werd er nog maar eens een poging gewaagd door de heer Mensen, met steun van PVV-kopman Ton van Kesteren. Nu als een passende farewellparty. Het mocht niet baten. Nee was en bleef nee. Wim Mensen is vooral verontwaardigd over de beargumentering van de gemeente in deze: "Die zijn zo krom als een boerenmetworst van Hulst."

Gaan we over naar een andere Groninger wereldtopper, Arjen Robben. De voetballer laat zich, nu het voetballen voorbij is, de laatste jaren steeds meer gelden als een allroundsporter. Zo heeft hij zich al eens gewaagd aan de zwemmarathon Zoutkamp - Groningen. Robben deed dat als lid van een estafetteploeg die op die manier geld genereerde voor het Goede Doel, in dit geval het UMCG Kanker Research Fonds. Ook is hij een fervent beoefenaar van padel, de snel in populariteit stijgende afgeleide van tennis. Hij heeft er zelfs speciaal voor deze liefhebberij een baan achter zijn villa laten aanleggen. Maar Arjen Robben kan ook best aardig schaatsen. In jeugdige Bedumjaren bond hij zijn Noren onder voor tochten over het Botterdaip (Boterdiep), richting Fraamklap, het Bartlehiem van de Noorder Rondritten. Dat schaatsen in hem is inmiddels zodanig gaan kriebelen, dat hij zich in stilte voorbereidt op de Elfstedentocht. Mocht die ooit nog - binnen een halve eeuw - komen, dan is Arjen Robben van de partij in Friesland. Met dank aan Sven Kramer en Erben Wennemars, die hun sportvriend hebben voorgedragen voor het nodige lidmaatschap van de vereniging De Friesche Elfsteden. Robben vertelde het aan Dione de Graaff tijdens een uitzending van Studio Peking. Kijkt u dus niet vreemd op als u Arjen Robben straks op skeelers over de Hoornsedijk ziet flitsen.

Assen behoort tot de middelgrote steden waar al vele jaren geen geregelde topsport, in welke vorm dan ook, valt te beleven. Nou ja, 1x per jaar dan, de Dutch TT. Het is wel een paar keer geprobeerd, met name in het volleybal en ook eventjes in het basketbal, maar zowel Sudosa (volleybal) als NUVA Drenthe (basketbal) hebben het niet gered. Maar let op Asser sportliefhebbers, oude tijden gaan herleven in uw stad. Sudosa (inmiddels al jaren gekoppeld aan Desto) heeft weer ambities richting de top. Als het goed is, maakt het groen-witte vlaggenschip komend seizoen haar rentree in de eredivisie. Dat kan omdat de NeVoBo de toegangseisen voor het hoogste platform naar beneden heeft bijgesteld. Qua spelerspotentieel zijn er geen problemen, want dank zij de bij leven al legendarisch opleider Rita Buikema is Sudosa-Desto altijd een veel beviste vijver voor jeugdig talent geweest. Vooral wat de dames betreft. De club heeft in de loop der jaren flink wat internationals voortgebracht, zoals Els Mulder-Kruims, Carina Hiemink, Eline Wiltens-Braaksma, Jacqueline Huiszoon en Jolanda Elshof. Momenteel is er ook weer volop kwaliteit te zien op de nieuwe speelvloer in het Nassaucollege. Vandaar de doelstelling Assen weer eens topvolleybal voor te schotelen. 

Met de dreigende sluiting van de kazerne in Assen, verdwijnt er ook een hoofdstuk(je) militaire sporthistorie uit de Drentse hoofdstad. Want er werd door het 43ste pantserinfanterie bataljon, dat jarenlang aan de Vaart ZZ was gelegerd, ook veel aan sport gedaan. Onder aanvoering van de nogal fanatieke luitenant P.J. Rommelse en sergeant der eerste klasse Lou Claassens, de latere verzorger van de Veendammer voetbalprofs, werden er allerlei sportwedstrijden georganiseerd. Een voetbalwedstrijdje hier, een veld- dan bosloopje daar en na de opening van de kunstijsbaan in 1971 ook nog schaatstoernooien. Ik mocht het allemaal verslaan als beginnend verslaggever van het Nieuwsblad van het Noorden en heb zelfs, samen met Piet Fransen zaliger, een keertje als gastspeler van de garnizoensploeg mee mogen voetballen tegen de SV Halen. De uitslag staat me niet meer bij, wel dat Piet was tevreden over mijn spel. Zo'n herinnering blijft je altijd bij.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.