zondag 6 februari 2022

Derde Helft (367)

Het was opmerkelijk nieuws, dat de firma Courage Events afgelopen week naar buiten bracht. De Ronde van Groningen, de enige wielerklassieker van de provincie, wordt dit jaar ingekaderd als etappe in Olympia's Tour door Nederland, de oudste etappekoers van ons land. Anno 1909. Dat brengt wel een aantal wijzigingen met zich mee. Zo heeft waterontharder Amysof het commerciële patronaat over de Groningers koers op zich genomen en dat betekent dat het epicentrum van Uithuizen naar Leek wordt geplaatst. Daar is Amysoft gevestigd, vandaar. Het mes snijdt voor organisator Thijs Rondhuis aan twee kanten. Enerzijds heeft hij met Amysoft een dringend gewenste sponsor van de Ronde van Groningen kunnen vinden en met die Groninger etappe - de derde, op 19 maart - verlicht hij ook de zorgen om de deze internationale koers voor beloften (tot 23 jaar) in de benen te houden. Daarmee houdt Rondhuis een van oorsprong Amsterdams wielerinstituut overeind, want deze koers was jarenlang het vissitekaartje van Olympia, de oudste wielerclub van de hoofdstad. Voor Groningen is de bijvangst dat haar klassieker een mooie upgrading krijgt, want er komen nu ook sterke renners uit het buitenland aan het vertrek. 

Amysoft, een familiebedrijf van de van oorsprong Grootegaster zakendynastie Zuidema, mag zich zich onderhand wel een koningssponsor van de noordelijke sportwereld noemen. Deze specialist in waterontharding (goed voor uw koffieapparaten, verwarmingselementen en kranen) staat op de shirts van de basketbalclub Donar, de volleybalclub Lycurgus en de zaalvoetbalclub Leekster Eagles. Daarnaast is het ook nog eens de naamgevende sponsor van de traditionele wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier en is Amysoft lid van de businessclub van de VV Gorecht, de ambitieuze zaterdagclub in Haren. En nu dus ook nog eventjes van de Ronde van Groningen, ook al een pronkjuweel in de Groninger sportscene.   

Er is een bijzonder sportboek op de markt gebracht. Het heeft als titel Golazo en telt maar liefst 600 bladzijden. En dat over één onderwerp: Spaans voetbal. En dan moet u niet alleen denken aan Real Madrid, Barcelona, Valencia en Sevilla. Nee, de schrijver heeft niet minder 212 Spaanse voetbalclubs behandeld. Grote (uiteraard), maar ook kleine. De producent, Liam Borchers te Haren, is ook al een bijzonder iemand. Hij is nog maar 17 lentes jong en is ook niet eens een echt voetbaldier. Hij heeft wel een paar jaar gevoetbald bij Amicitia VMC, maar toen hij 15 werd, schakelde hij over op taekwondo wat betreft actief sporten. Het voetbal bleef hem echter wel anderszins boeien. Maar dan als analyticus. Liam: "Ik analyseerde van alles. Opstellingen, speelstijl en tactieken." En als student Europese Talen en Cultuur is hij zich op enig moment bovenmatig voor het Spaanse voetbal gaan interesseren. Via internet is hij bij 212 clubs langs wezen surfen. Wat hij er van opstak heeft hij dus in boekvorm gegoten en in beperkte vorm laten drukken. Eén ervan heeft hij naar Sierd de Vos verstuurd, de Grote Kenner van het Spaanse voetbal bij Ziggo Sport en - voor de ouderen - oud-speaker van Eurovoetbal. El Sierd was er behoorlijk van onder de indruk. Mede daarom heeft Liam het aangedurfd het boek voor 39.95 euro op de boekenmarkt te brengen. Het ligt onder meer bij de Bruna en is via Bolcom te bestellen.

Sjors Beukeboom uit Paterswolde is ook een jonkie die geen initiatief uit de weg gaat. De voormalige junior-verslaggever van het Dagblad van het Noorden heeft momenteel zijn draai gevonden in het professionele wielerpeloton. Niet als renner, maar als persvoorlichter. Hij doet dit werk in dienst van de worldtourploeg  Israel Start Up Nation, waar viervoudig Tourwinnaar Chris Froome - tot dusver vergeefs - op zoek is naar zijn vroegere topvorm. Veel tijd heeft hij niet meer, want de Brit is al 36 jaar. Beukeboom meldt dat de hoop op een grootse triomf nog niet is verdwenen bij Froome: "Hij gelooft er nog heilig in. Ik zie ook wel dat hij er ook heel hard voor werkt, maar of het hem gaat lukken is afwachten." Voor Sjors Beukeboom gaat het seizoen 13 februari los , als het startschot valt voor de Ronde van de Provence

Over twee jaar - in 2024 - bestaat het professionele voetbal in Nederland 70 jaar. Daar zal ongetwijfeld de nodige aandacht aan worden besteed. Ook door schrijver dezes, die druk doende is met het in de steigers zetten van een boek dat als titel krijgt: 70 jaar profvoetbal in Stad en Ommeland. De tragiek van het Groninger profvoetbal is dat alle Groninger clubs van het eerste uur dit avontuur in het betaalde voetbal - Be Quick, GVAV, Oosterparkers, Velocitas en Veendam - niet hebben overleefd. Daar is veel over te schrijven vanuit historisch perspectief. Wat ik nog wel zou willen raadplegen is een jubileumboek van Oosterparkers (85 jaar), uitgegeven in 2007. Een oproep via Twitter heeft (nog) niets opgeleverd. Daarom maar eens via deze weg geprobeerd. Wie heeft voor mij dat boek ter inzage?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.