zondag 19 december 2021

Derde Helft (360)

Gaat Bauke Mollema Joop Zoetemelk overtreffen? Qua uitslagen zeker niet, maar misschien wel als het gaat om professionele dienstjaren. Want de geboren Zuidhorner is nog lang niet uitgepierd, om het eens op z'n Knetiaans te zeggen. Want wat zei hij tegen het Algemeen Dagblad toen die krant hem vroeg naar zijn toekomstplannen? Nou, dat hij voorlopig niet van plan is te stoppen. In de loop van dit seizoen gaat hij met de leiding van zijn ploeg Trek-Segafredo om de tafel om zijn komend jaar aflopende contract te verlengen. En hoewel hij al 35 is, denkt Bauke aan een meerjarig contract. "Ik heb niet het idee dat dit mijn laatste jaar zal zijn. Ik denk dat ik nog wel een jaartje of vijf kan fietsen." Dus tot en met 2027 en dan is Bauke, ijs en weder dienende, 41 jaar. Joop Zoetemelk zette als 39-jarige een punt achter zijn roemrijke carrière. Hij had er toen 17 seizoenen als broodrenner opzitten. Als Bauke's toekomstvisie slaagt, zou hij op 18 professionele jaren uitkomen. Op korte termijn gaat de Groninger onder meer weer op jacht naar een etappezege in de Ronde van Italië. Lukt dat, dan heeft hij een trilogie voltooid, ritwinst in alle drie de grote rondes.

Mister FC Groningen, zijnde Jan van Dijk, is 65 geworden en dat is in een exclusieve setting gevierd in Heerlen, de stad vlak bij zijn huidige woonplaats Landgraaf. De man die een recordaantal wedstrijden (537) in het groen-witte shirt van de FC heeft gespeeld, kreeg vanuit Groningen een shirt met het nummer 65 uitgereikt. Dat gebeurde door een speciale FC-afgezant voor deze dag, John Schokker. Ook werd Jan via filmpjes toegesproken door Arjen Robben, die de wereldster liet debuteren bij FC Groningen, perschef Richard van Elsacker en voorzitter John de Jonge van de supportersvereniging, die hem tevens het lidmaatschap van zijn club aanbood. Van Dijks voetbalvriend Jos Roossien was wel in levende lijve van de partij. Ook aanwezig was de voltallige selectie van Limburgia, een mijnwerkersclub die in 1950 kampioen van Nederland werd. De Brunssumers wonnen in het Olympisch Stadion voor 60.000 toeschouwers de beslissende wedstrijd tegen Ajax met 6-0. Van deze roemrijke club is Van Dijk is  momenteel trainer. Een andere ex-FC Groninger, Regilio Vrede, is er teammanager. De Limburgse club komt volgend jaar zomer naar Groningen voor een oefenwedstrijd tegen Velocitas, de eerste club waar Jan van Dijk trainer is geworden. Van de uitgevlogen zonen was Gregor vanuit zijn domicilie in Portugal komen aanwaaien, maar moest Dominique die in Antwerpen woonachtig is, vanwege werkzaamheden forfait geven.

Ook de zonen van Van Dijks vroegere ploeggenoot Ron Jans zijn inmiddels naar alle kanten uitgevlogen. Het dichtst bij is Luuk gebleven. Hij woont aan de rand van het Stadspark in Groningen en werkt als gastheer/instructeur bij het fitnesscentrum FGT in Tynaarlo. Ook komt Luuk regelmatig in Roden, waar hij in het eerst elftal van de lokale zondagclub - vv Roden dus - speelt. Koen en Daan Jans daarentegen zijn verkast naar de randstad. Koen woont in Delft, maar werkt in Arnhem. En wel bij Vitesse waar hij sinds deze zomer als perschef op de loonlijst staat. Daarvoor deed hij hetzelfde werk al enkele jaren bij bij ADO Den Haag. Daan Jans zit in de scheepvaartbranche. Hij verdient de kost bij een rederij in Rotterdam, waar hij ook woonachtig is. Gedrieën hebben de zoons van Ron en Marjo Jans getrakteerd op een kleinkindoffensief. Binnen een half jaar werden zij opa en oma van twee twee kleinzoons en één kleindochter. En nee, het was geen afgesproken werk. En zo vliegen de trainer van FC Twente en zijn vrouw nu ook van tijd tot door het land voor oppasbeurten. 

Het is een denkwaardig jaar geworden voor Onno Kukler. Deze Stadjer is via een poll bij RTV Noord verkozen tot Groninger van het jaar 2021. Kukler dankt zijn uitverkiezing voor bijzonder vrijwilligerswerk. Hij is, samen met zijn vrouw Margriet de oprichter en gangmaker van Kids United, de Groninger voetbalclub voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. De aanleiding was hun zoon Sandro, die als tienjarige te kennen gaf dat hij graag wilde voetballen, maar dan wel met jongens en meisjes uit zijn eigen wereldje. KIds United is in de loop der jaren een uithangbord geworden voor de gehandicaptensport in Groningen. Dat is ook door FC Groningen opgepikt, dat Kids United heeft geadopteerd. Het voetbalt ook in het groen-witte tenue van de FC. Onno Kukler is bijzonder verguld met dit eerbetoon. “Ik hoop dat deze titel en de aandacht er toe leidt dat meer kinderen met een beperking gaan sporten” 

En ja, ook deze week moet ik helaas weer melding maken van een bijzondere sportman die ons is ontvallen. Het is Hans van Ringen, ofwel Mister Helpman. De jonge generatie stadse sportliefhebbers zal dat wellicht onbekend zijn, want Hans was van 1926. Geboren en getogen in de zuidelijke wijk - Helper Westsingel -  heeft hij zijn hele leven deze karakteristieke familieclub in Groningen-Zuid gediend. Als keeper haalde hij het eerste elftal en daarna werd hij het bestuurlijke gezicht van de blauwwitte club. Hij is als langstzittende voorzitter van Helpman - op 95-jarige leeftijd - naar het hiernamaals vertrokken. Huidig voorzitter Jan van der Lei prijst zijn nimmer aflatende enthousiasme voor de club. Ook nog toen hij de negen kruisjes was gepasseerd.  "Hans had het aangeboren talent om leden aan te zetten om ‘iets voor de club te doen’. Als Hans er aan kwam wist je zeker dat je de volgende week vrijwilligerswerk ging doen."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.