maandag 19 oktober 2020

Derde helft (406)

 

Afgelopen zomer, om precies te zijn op 6 juni, was het exact 100 jaar geleden dat voetbalclub Be Quick landskampioen van Nederland werd. Een verjaardag die het waard was op passende wijze luister bij te zetten. Want ja, het is een unieke prestatie gebleken. Geen club in het Noorden die dit heeft kunnen evenaren, laat staan overtreffen. Sterker nog, het lijkt er - gezien alle ontwikkelingen - in de verste verte niet op dat dat ooit nog eens zal gebeuren.

Hoewel..... zeg nooit NOOIT in de sport.

Hoe dan ook, voor mij was deze buitengewone landstitel zo'n jaar of vijf geleden al het startpunt om de Groninger sportgeschiedenis eens op schrift te gaan stellen en in boekvorm te gaan publiceren. Hoe heeft de sport zich anno 1920 ontwikkeld in de stad? Hoe is het diverse clubs vergaan? Wat is hier allemaal op sportgebied gebeurd? Welke sporters waren visitekaartjes voor de stad en wat voor evenementen zijn hier zoal georganiseerd?

Zo'n geschiedenisboek is er niet en dat is een lacune die hoognodig moet worden ingevuld. Geen heden zonder verleden. En ja, de stadse sport heeft in de loop der jaren zoveel beklijvende verhalen opgeleverd dat ze het waard zijn voor de eeuwigheid vast te leggen. Als vertegenwoordiger van een generatie die aan het uitsterven is, heb ik gemeend dit momentum te moeten pakken. Ook al omdat ik zo'n dik 60 jaar getuige van ben geweest. Ik heb ten faveure van het leesgenot voor een bondige, canonachtige aanpak gekozen. Royaal geïllustreerd ook.

Het boek is klaar, had op 5 juni in het Groninger Forum op feestelijke wijze gepresenteerd moeten worden. Jawel, ter herinnering aan dat unieke landskampioenschap van Be Quick. Het is er echter niet van gekomen. Covid-19, ofwel de coronacrisis, maakte dat onmogelijk. De verplaatsing naar 20 november j.l. bracht ook geen soelaas. Andermaal moest de boel gecanceld worden.

Nou hoor ik menigeen al zeggen: Je kunt dat boek toch ook wel zonder poespas in de markt zetten?

Zeker kan dat. Maar er zitten aan de geplande presentatie aantrekkelijke complicaties vast. Niet alleen voor mij, maar ook voor het Forum, de uitgever van het boek (Scholma Print & Media) en zeker ook de sportliefhebbers in Stad en Ommeland. De leiding van het Groninger Forum heeft namelijk de wens uitgesproken de presentatie van het boek te willen omlijsten met een bijzondere sportmanifestatie. Ik ga nu niet verklappen hoe en wat precies (dat is aan het Forum), maar ik kan u wel zeggen dat de Groninger sportwereld daarmee op een fraaie wijze in de schijnwerpers wordt gezet. En daar wil men ook publiek bij hebben. Bij sport hoort nu eenmaal sfeer. Dat ervaren we momenteel dagelijks, nu de sportarena's voor publiek zijn gesloten. Dan gaat er een hoop sjeu verloren.

Vandaar dat we in gezamenlijk overleg - ook de uitgever heeft die wens uitgesproken - besloten voor nog een periode van uitstel. Maar u kunt de nieuwe datum al wel noteren in uw agenda's: 3 juni 2021. Met een jaar vertraging dus. Dat is het begin van de dit jaar ook al uitgestelde sportzomer: EK voetbal, Tour de France en Olympische Spelen. We hopen dat het Forum dan weer volledig is geopend en dat er ook weer getoast kan worden, zowel op het boek als op de dingen er omheen. Nog even geduld dus. 

Lukt het dan nóg niet op de wijze zoals we dat hebben voorgenomen, dan wordt het boek zonder franje in de verkoop gebracht.

't Is nait aans.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.