Nog geen jaar nadat zijn broer Jan op 94-jarige leeftijd overleed, is nu ook Max Uitham in het hiernamaals verdwenen. Hij werd 87. Max Uitham stond altijd in de schaduw van Jan, die als een schaatslegende de historie is ingevaan vanwege diens heldenrol in de Elfstedentocht van 1963, die als apocaliptisch de boeken is ingegaan. Jan Uitham werd in die barre tocht tweede achter Reinier Paping. Maar ook Max behoorde tot de kanjers van die editie, hij werd zevende. Waar Jan Uitham op tal van Elfstedenfeestjes pontificaal acte de présence gaf, verkoos Max Uitham de anonimiteit. Tot aan diens laatste adem zelfs, want zijn dood werd niet aan de grote klok gehangen. Geen overlijdensbericht in het Dagblad van het Noorden of wat dan ook. Zijn heengaan voltrok zich geheel in Max' stijl; in gepaste stilte.
Een andere veteraan, de 71-jarige Henk Krans, liet zich afgelopen week wel fetêren. Daar was ook alle reden toe, want Krans is inmiddels een halve eeuw scheidsrechter op voetbalvelden in Stad en Ommeland. Voot de scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken een goede reden om Krans eens, tenmidden van familie, vrienden en bekenden, in het zonnetje te zetten. Voorzitter Robert van Dorst: "We hebben zeer veel respect voor zijn enorme inzet, het feit dat hij er altijd is en dat hij het al 50 jaar weet vol te houden." Hij overhandigde Krans, tevens 50 jaar lid van deze scheidsenclub, een dinerbon, bloemen en twee cadeaus met een knipoog, te weten een tros bananen (na elke wedstrijd en training wordt steevast een banaan gegeten) en een pak tissues. Ooit pakte Henk als grap een wit zakdoekje uit zijn zak, om zo een trainer duidelijk te maken dat hij weg moest wezen. Henk, met een paar traantjes in de ogen na de plechtigheid: "Fantastisch dat dit zo gebeurt."
Als Zuidlaren ergens om bekend staat, is het wel haar jaarlijkse paardenmarkt op de derde dinsdag in oktober. Voor veel traditionele noorderlingen ook een sein dat de kachel aan mag. Op sportgebied heeft Zuidlaren amper enige faam. Maar daar gaat verandering in komen als het aan de FC Zuidlaren ligt, zo meldt de weekkrant Oostermoer-Noordenveld. Nu alle fusieperikelen uit de wereld zijn, heeft de blauwzwarte club ambitieuze plannen ontvouwd. Men wil zo snel mogelijk naar de eerste klasse, een niveau dat in Zuidlaren nog nooit eerder is gehaald. De eerste serieuze stap is gezet met het aantrekken van een trainer die de uitvoering van het plan vorm moet geven, Paul Raveneau, een nog relatief jonge trainer die al een mooi CV heeft opgebouwd. Onder meer in het profvoetbal, in de opleidingen van FC Groningen en SC Heerenveen. Hij is momenteel actief bij de derde divisionist ONS in Sneek. Zuidlaren staat momenteel in de subtop van de derde klasse.
De storm Ciara heeft niet alleen het hele Nederlandse voetbal platgelegd afgelopen zondag, maar ook de opmaat naar van de fesitiviteiten rond de eeuwviering van het landskampioenschap van Be Quick verstoord. Dat was ook voor deze zondag gepland, in het kader van de competitiewedstrijd tegen VOC Rotterdam. En juist tegen die club haalde Be Quick in 1920 de landstitle binnen. vioa een 4-0 zege. De Good Old had voor deze gelegenheid een royale delegatie van VOC naar de Esserberg genood om op deze historische wedstrijd nog eens het (goed gevulde) glas te heffen in een jasje-dasje-sfeer die de oudste eeuwclubs eigen is. Maar, zegt Harry Kwast namens Be Quick, wat in het vat zit, verzuurt niet. Toeval of niet, maar beide clubs spelen straks voor de eerste keer sinds 100 jaar tegen elkaar in Groningen. Toen ook aan de Verlengde Hereweg, tegenover Villa Gelria; nu een halve kilometer zuidwaarts op de Esserberg. Toen voor ruim 10.000 toeschouwers en straks, vermoed ik, flink wat minder
Nu we het toch over honderd jaar geleden hebben, in dat jaar (1920 dus) werd ook Nic. opgericht, de inmiddels wat verbleekte trots van korfballend Groningen. Dat gebeurde in café De Unie aan de Grote Markt, waar de heer Aaldrik Jan Georg Strengholt, één der initiatiefnemers, tot eerste voorrzitter werd gekozen. Op voorspraak van hem werd de club, die met 33 leden van start ging, vernoemd naar de Amsterdamse onderwijzer Nicolaas Broekhuysen, de man die het korfbal vanuit Zweden introduceerde in Nederland. Vandaar de naam Nic., dus met een punt achter c. Ook deze viering gaat een groots gebeuren worden, aldus de huidige Mister Nic., Kees Vlietstra. Hier wordt het jubileumjaar ingeluid met een sponsorbijeenkomst op zaterdag 29 februari, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Blauw Wit Heerenveen in het Alfa College. Cadeauwens Kees Vlietstra: acht autootjes, zodat Nic. weer aantrekkingskracht krijgt bij goede spelers en en speelsters.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.