dinsdag 12 november 2019

Derde Helft (388)


Over ruim twee jaar zal de overwinning op Bommen Berend, alias de oorlogzuchtige bisschop van Münster, extra feestelijk worden gevierd in de stad Groningen. Want dan, op 28 augustus 2022, is het exact 350 jaar geleden dat dat gebeurde, onder aanvoering van de ingehuurde beroepsstrijder Carl Rabenhaupt. Met wat voor evenementen dat herdacht gaat worden is uiteraard nog niet bekend, al zal er heel wat traditioneels bij zitten, zoals de paardenkeuring en het nachtelijke vuurwerk. Wellicht wordt er ook ruimte gegeven aan een etappe van de weer in ere herstelde Deutschlandtour voor wielerprofs.

Dat plan is inmiddels voorgelegd aan de Vereniging voor Volksvermaken. De bedenker ervan is de erkende Deutschlandfreund Wim Mensen, de voormalige directeur van de Groninger Sportraad, als ook vanuit dit werk nauw betrokken bij de EDR, de Duits-Nederlandse belangenclub in de Eems Dollard Regio. Mensen ziet veel heil in een Hondsrugetappe van Coevorden naar Münster. Dat zou dan een reprise zijn van de eerste etappe in de Giro d'Italia van 2002.

Deze Wim 'Herr' Mensen mag dan een rijpe zeventiger zijn, hij bulkt nog van de ideeën. Zo heeft hij vorige week bij de Promotiedagen voor het noordelijke bedrijfsleven in de stand van de nieuwbakken gemeente Westerkwartier burgemeester Ard van der Tuuk een suggestie meegegeven. En wel gepast eerbetoon voor Bauke Mollema, die in Zuidhorn wielrenner is geworden. En wat voor eentje!? Onlangs won hij nog één van de meest geprezen wielermonumenten, de Ronde van Lombardije.

Moet, aldus Mensen, goed zijn voor plaatsing op een nog te metselen Wall of Fame in Van der Tuuks gemeente. Of anders zou Bauke als eerste zijn handtekening kunnen zetten in een - ook nog aan te schaffen - Gouden Boek van de gemeente Westerkwartier. De heer Van der Tuuk zou er mee aan de slag gaan.

In het Westerkwartier wordt trouwens ook al weer uitgekeken naar het traditionele Leekster VoetbalGala, een jaarlijks sportief hoogtepunt rond de jaarwisseling. Alleen de loting al is een hele ceremonie. Dat bleek afgelopen vrijdag, toen topscheidsrechter Jochem Kamphuis de indeling van de poules voor de 34ste editie naar zijn hand mocht zetten. Hij deed dat met verve, zonder dat een VAR meekeek of hij de trekking wel volgens de regels deed.

Uiteraard kwam de VAR wel ter sprake. De stad-Groninger ref gaf een inkijkje hoe deze veelbesproken nieuwe functionaris in het profvoetbal wordt getraind. Galapreses Marja Wardenier-Adema beloonde Kamphuis met een prachtige bloementuil.

De voorzitter van handbalclub Hurry Up, the one and only Hendrikus Velzing, wilde afgelopen zaterdag eens op een milieuvriendelijke manier zijn ploeg achterna reizen. Daarvoor verkoos hij een ritje met een electrische auto. Dat is hem niet zo best bevallen. Doordat hij onderweg de batterijen bij moest laden, was hij nogal 'even' onderweg naar Aalsmeer. Zo'n vierenhalf uur al met al, meldde Velzing op zijn Facebook. Want het opladen nam meer tijd in beslag dan gedacht. De laadpunten werkten op zijn elf-en-éénendertigst. Dat was dus één keer maar nooit weer. Groen Links en D66 kunnen zijn stem wel vergeten.

De noordelijke sportwereld heeft ook weer voor eeuwig afscheid moeten nemen van twee trouwe dienaars van de sport. In Gieten overleed Mini Strijbosch, de vrouw van de bevlogen wieleromnivoor Herman Strijbosch. Maar ook Mini heeft ontzettend veel (vrijwilligers)werk opgeknapt in het cyclisme. Ze zat in jurywagens, deelde rugnummers en lunchpakketten uit, hielp organisaties waar nodig en wat al niet meer. 

Kortom, ze was de haarlemmerolie in de noordelijke wielerwereld. Ook was ze met Herman de Grote Regelaar van het Alpe d'Huez-festival voor lezers van het Dagblad van het Noorden in 2004. We wensen Herman en familie alle sterkte bij het verwerken van dit grote verlies. Mini Strijbosch mocht slechts 68 jaar worden als gevolg van de alom gevreesde ziekte.

Ook voor Jouke Middel, voorheen grensrechter betaald voetbal en arbiter in het amateurvoetbal, is er eind aan zijn aardse bestaan gekomen. De Assenaar stierf op hoge leeftijd, hij is 89 jaar geworden. Volgende maand zou hij de negen kruisjes hebben bereikt. Ook richting de nabestaanden van Jouke mijn condoleance.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.