dinsdag 15 oktober 2019

Derde Helft (387)



Tweede dagen na de 33ste Vier Mijl van Groningen opmerkelijk nieuws vanuit de organisatie van de loopfestijn. Racedirector Elske Dijkstra stopt er mee. Ze vertrekt ook bij het sportbureau Golazo Noord-Nederland. Elske is twintig jaar betrokken geweest bij de Vier Mijl. Ze begon als freelancer en toen ze in dienst trad bij Topsport Noord-Nederland van wijlen Grietje Pasma, werd ze manager marketing en communicatie. Daarna kreeg ze een rol als Senior Projectmanager en laatstelijk, nadat Grietje met pensioen was gegaan, racedirector.

Elske vindt, zo laat ze haar Vier Mijl-relaties schriftelijk weten, het tijd worden uit te kijken naar een nieuwe uitdaging. "De afgelopen jaren hebben mij gevormd en me gebracht waar ik nu ben. Daar ben ik iedereen ontzettend dankbaar voor."

Hij loopt tegen de tachtig, maar Johan Franke (78) is nog altijd gezegend met het doorzettingsvermogen van een jonge hond. De voormalige Meubelgigant had vorig jaar als randonneur (langeafstandfietser) een tocht uitgestippeld van Marseille naar Bordeaux, via de de bovenkant van de Pyreneeën, Lourdes, San Sebastian en Biarritz. Echter op dag 2, bij Avignon kwam hij ten val door plotseling opdoemende stang op de weg. Een gebroken sleutelbeen was het gevolg en opgave onvermijdelijk.

Maar Franke is niet iemand die dan bij de pakken neer gaat zitten. Nee, hij nam zich voor om het nog resterende deel van deze tocht dit jaar af te werken. Zo gezegd, zo gedaan. En jawel, dit keer haalde hij glorieus de eindstreep in wat eens de Nederlandse Tourstad was.

Petje af voor de man, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw als nieuweling bij de Noordelijke Wieler Vereniging al grote indruk maakte als coureurtje dat niet kapot te krijgen was. Zo moest hij een keer invallen in een tijdritploeg van toenmalige amateurkleppers als Henk Nijdam, Melle van Dekken en Eppie Warta. Al was het maar voor een paar kilometer. Maar tot hun verbazing gaf de jonge Franke niet af en voltooide hij deze trainingsrit na een flinke portie afzien. De grote mannen prezen hem als groot talent. Dat is er echter niet uitgekomen omdat Johan Franke meer brood zag in handel in meubels. Maar fietsen, en vooral dat afzien, zit hem nog altijd in het bloed. Er komen nog twee van dergelijke tochten, want op zijn tachtigste vindt hij het welletjes worden.

Een andere oudgediende in de noordelijke sportgemeenschap, Jan Regtop, is op 90-jarige leeftijd van ons heengegaan. Assenaar Regtop genoot jarenlang bekendheid als scheidsrechter betaald voetbal en ging als grensrechter vaak de grens over met onze toenmalige toparbiters. Nadat hij was gestopt bleef hij in het scheidsrechterswereldje actief. Regtop heeft grote verdiensten achter xijn naam staan bij de Centrale Organisatie voor Voetbal Scheidsrechters (COVS). Hij werd al in 1947 lid en was van 1953 tot 1976 bestuurslid van COVS Centraal Drenthe.

Ook voor COVS Noord, de KNVB afdeling Drenthe en KNVB Noord heeft hij veel betekend. Regtop dan ook was erelid van Centraal Drenthe. Na de opheffing van die club en zijn overstap naar Groningen en Omstreken heeft deze vereniging dit erelidmaatschap overgenomen.

Nog meer treurnis overigens, want ook Bert van der Tuuk is naar het hiernamaals verwezen. Hij op slechts 67-jarige leeftijd, in zijn slaap. Bert van der Tuuk heeft vooral naam gemaakt in het sportonderwijs, was onder meer directeur (Dean) van de Hanzehogeschool voor Sportstudies in Groningen. Hij speelde een voorname rol in de verhuizing van dit fameuze instituut, vroeger ALO geheten, van Corpus den Hoorn naar het Zernikecomplex. Hij maakte zich - met succes - onder meer sterk voor een historische sportbibliotheek. Ook was Bert van der Tuuk enkele jaren voorzitter van Eurovoetbal, het ook al betreurde toernooi voor de sterren van morgen. Maar ook de wielerronde van Bedum heeft hij als leidsman gediend.

Koos Koops is met het erevoorzitterschap afgezwaaid als voorzitter van voetbalclub VAKO in Vries. Dat werd door de ledenvergadering met een staande ovatie beloond. En terecht, want de oud-speler van het eerste heeft flink wat stevige klussen opgeknapt op Fielliettaz Goethart, de thuishaven van de roodgele club. Pronkjuweel van de upgrading van het sportpark is het fraaie clubhuis, dat twee jaar geleden in gebruik kon worden genomen. Stef Drent, de voorzitter van de jeugdcommissie, neemt de voorzittershamer over van Koos Koops.

Er was overigens nog meer eerbetoon bij VAKO, zoals erespelden en bloemen voor de trouwe leden. Die gingen naar Willem Dekker en dezelfde Koos Koops (50 jaar lid), Ep Steenbergen (40 ), Gert Feunekes, Karst Wagt en Dennis Wollerich, allen 25 jaar op de ledenlijst staand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.