dinsdag 18 december 2018

Derde Helft (369)Zijn in binnen- en buitenland de sportverkiezingen in de tweede helft van de december in volle gang, in Groningen en Drenthe loopt men altijd wekenlang achter deze muziek aan. Groningen heeft haar sportgala pas op 12 februari, Drenthe zelfs nog een maand later (11 maart). Namens de organisatie in Groningen verzoekt Mark Mulder, werkzaam bij het Huis voor de Sport, kandidaten voor dit eerbetoon aan te dragen. Wie, waarde volgers van deze rubriek, moet voorgedragen worden voor de volgende titels: Sportman/sportvrpouw van het jaar; sportploeg van het jaar en sporttalent van het jaar? U kunt zich per omgaande melden, zodat ik de groslijst van de selectiecommissie kan voeden met namen die een serieuze beoordeling verdienen.

Hoewel weerman Gerrit Hiemstra in de toekomst steeds minder strenge winters voorziet, gelooft men in Appingedam daar wél in. Daarom zijn de vrijwilligers van de Univé schaatsmarathon onlangs bijeengeroepen voor een bijpraatsessie. Kees Bijmolt, één van de organisatoren, gaat af op andere deskundigen dan Hiemstra. Bijmolt: "Die verwachten een extreem strenge winter en dan moet je er wel klaar voor zijn. Dat zijn wij nu ook. Laat de schaatsers maar onder onze beroemde hangende keukens door komen." Om in de sfeer te geraken was ex-marathontopper Daniëlle Bekkering naar 'Daam' gekomen om haar succesvolle ervaringen op natuur- en ook kunstijs te delen met de club van Bijmolt.

Verontrustende geluiden vorige week bij een door de programmaraad van stadsomroep OOG belegde oudejaarsbijeenkomst. Onder aanvoering van Gaaike Euwema, ook vooraanstaande vrijwilliger bij Donar, waren drie sprekers van de Hanzehogeschool voor Sportstudies uitgenodigd om diverse aspecten van het nut van sport uit te tijden. Eén van hen, Remo Mombarg, kwam met een onheilspellende prognose voor de generatie jongeren die nu opgroeit. Die wordt, voor het eerst, minder oud dan die van hun ouders. 

Een ernstige kentering, aldus Mombarg, die veroorzaakt wordt door het urenlange getuur op I-phones, tablets, computer en wat dies meer zij. Zitten in plaats van bewegen op jonge leeftijd werkt negatief op de gezondheid. Mombarg: "Onderzoeken wijzen uit dat de levensverwachting van de hedendaagse jeugd vijf jaar minder is dan die van de generaties die wel met beweging zijn opgegroeid. En daar mogen wij, nee moeten wij ons toch zorgen om gaan maken."

Gans het Westerkwartier (en omstreken) kijkt er weer naar uit. Het Leekster Zaalvoetbal Gala, waarvoor komende vrijdag – 21 december - voor de 33ste keer wordt afgetrapt. De organisatie onder aanvoering van Marja Adema-Wardenier begroet dit keer liefst 54 clubs en zo'n slordige 500 spelers. Nieuw zijn vv Haren, Glimmen en THOR, ofgwel Tot Heril Onzer Ribbenkast, uit het Friese Lippenhuizen. Recordhouder Roden mist dit keer op het appèl. De Roners gaan na de jaarwisseling op trainingskamp naar Spanje en kunnen derhalve geen representatief team op de been brengen.

Perschef Erik Ebbinge: "Daardoor hebben we min of meer noodgedwongen onze grenzen moeten verleggen met clubs die niet direct uit ons oorspronkelijk gebied (behalve het Westerkwartier ook Noordenveld) komen. Maar ach, nieuwe namen zijn ook wel eens leuk."

Rob de Waard gaat met een prima gevoel de Kerst tegemoet. Na ampel beraad vonden hij en de Raad van Commissarissen van het Groninger Huis voor de Sport dat zijn contract als directeur maar met vier jaar moest worden verlengd. Dat is een felicitatie waard en niet alleen voor Rob de Waard, maar zeker ook voor de Groninger sportwereld. Want Rob de Waard is voor de sport in deze provincie goud waard. Opgegroeid in de regio Utrecht heeft hij zich op knappe wijze in de noordelijke samenleving geworteld, hoewel hij zijn Feyenoordhart nimmer zal verloochenen.

Via Twitter kreeg ik een foto onder ogen van Ranomi Kromowidjojo en haar moeder Netty, onderweg van China naar Nederland. De Sauwerdse zwemkoningin van Nederland, die zich afgelopen week in de Chinese stad Hangzhou met drie mondiale kortebaantitels verrijkte, liet haar 126.717 volgers vanuit het luchtruim weten dat je jezelf en je familie wel eens extra mag verwennen als daar een mooie reden voor is. En die was er dus volop. Net als het nodige geld, want die drie gouden medailles gingen vergezeld met een slordige 30.000 dollar. Tien voor elke individuele titel en en nog wat dollars met de estafetteploeg. Daarom tracteerde ze zichzelf, en Moe Kromo, op een reisje in de luxueuze businessclass van de KLM.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.