dinsdag 11 september 2018

Derde Helft (365)


Een fenomeen in het noordelijke amateurvoetbal, Freddy de Grooth, heeft zijn afscheid aangekondigd. Wanneer dat precies is, is nog wel even de vraag. Want Freddy Frikandel, zoals zijn bijnaam luidt, stopt er subiet mee zodra hij zijn 500ste competitiedoelpunt heeft gemaakt. Dat heeft de goalgetter van Groninger Boys gezegd tegen verslaggever Wesley Ferwerda van OOG Radio.

De teller staat momenteel op 453, dus is het niet waarschijnlijk dat hij er komend seizoen al een punt achter gaat zetten. Groninger Boys is derde klasser en op dat niveau is 'eventjes' 47 treffers produceren geen sinecure. Zelfs niet voor Freddy de Grooth.

Of het een primeur in het noodelijke c.q. landelijke amateurvoetbal is, weet ik niet, maar trainer Patrick Beek van zaterdagclub Glimmen laat zich bij de trainingen van zijn selectie assisteren door een heuse drone. Dat las ik in de weekkrant Oostermoer-Noordenveld. Verslaggever Anne Stroink tekende uit de mond van Beek op dat die flink in de buidel heeft getast voor de aanschaf van zo'n mini-helikopter, zodat hij van een redelijk grote hoogte tijdens de trainingen bepaalde spelpatronen vast te leggen die hij vervolgens gaat analyseren met zijn spelersgroep.

Beek: “Als je zo'n drone op vijftig meter hoogte laat vliegen, heb je het hele veld wel in beeld. Dan zie je de contouren en hoe alles met elkaar meebeweegt. Hoe de aansluiting is, hoe de omschakeling is. De blik van boven is anders dan die van langs de kant.” Eén ding lijkt wel zeker, dit voorbeeld voorbeeld doet volgen.

Donderdag 20 september wordt de ter ziele gegane profclub Veendam weer eens tot leven gewekt. Dan is namelijk de presentatie van de voetbalopera over de opkomst en ondergang van BV (SC) Veendam, getiteld Veendammer wind. In een gepast decor, stadion De Langeleegte, stelt actrice Miranda Bolhuis de professionele cast en de artistieke aartsvaders van dit spektakel voor.

Twee iconen van de club, Angelo Cijntje en topscorer aller tijden Marnix Kolder krijgen de eerste toegangsbewijzen uitgereikt uit handen van de commissaris der Koning, René Paas.

Meer dan 70 (zeventig)!! jaar was Karst Doornbos de meester-schaatsenslijper van bijkans half Noord-Nederland. Maar de Niekerker van 80plus heeft onlangs het stokje voor dit specialistische werk overgedragen aan Derk Bonnema uit het tweelingdorp Oldekerk. Ze werkten al een tijdje samen.

Doornbos: “De machine waarop ik slijp en waarop Derk verder gaat is door een intensieve samenwerking tussen ons tweeën tot stand gekomen. Derk heeft de kennis van instrumentmaker fijnmetaal. Mede ook daarom is hij een volwaardige opvolger.” Geinteresseersde schaatsers kunnen Bonnema bereiken via 0594 - 50 46 70 of (mobiel) 06 - 51 69 40 93. Zijn mailadres is fam.bonnema@home.nl

Enkele jaren geleden maakte Sjors Beukeboom met zijn 14 jaar furoreals jeugdverslaggever op de sportredactie van het Dagblad van het Noorden. Inmiddels is hij 22 jaar en vierdejaars student journalistiek op Windesheim in Zwolle. De praktijk beoefent hij momenteel op de algemene online-redactie van de NOS, waar hij een stageplek voor 20 weken heeft gekregen. Daarnaast fietst Sjors ook nog eens verdienstelijk hard. Zo mocht de Potjewolder (Paterswolde dus) zich vorig jaar in het Duitse Bad Dürrheim laten kronen tot beste journalistenrenner van de wereld.
Over talenten gesproken. Bij de John Schokker Foundation staat de inschrijving open voor jeugdige sporters die wel eens een financieel zetje in de rug kunnen gebruiken. Dus weet u in uw familie, kennissenkring of woonbuurt een jongen of meisje (tot 20 jaar) met bijzondere sportaanleg, draag ze voor bij deze charitatieve sportstichting. De talenten kunnen zich (met cv) uiteraard ook zelf opgeven.

Dit jaar hebben ruim twintig – door een commissie van ervaren sportkenners – uitverkorenen er van kunnen profiteren en afgaande op hun rapportages, waren dat schoten in de roos. Wat niet betekent – let wel – dat ze daadwerkelijk de top in hun sport zullen bereiken. Daar komen nog veel andere factoren bij kijken. Hoe dan ook, de inchrijving staat open tot 1 oktober via de site: www.johnschokkerfoundation.nl

Wie de top wél haalde, was Tijmen Eising. Deze wielrenner uit Emmen greep als junior in 2009 zelfs de wereldtitel in het veldrijden. Dat gebeurde in Hoogerheide. Ook de wereldbeker werd dat jaar zijn prooi. Op het allerhoogste niveau, de elite, bleef Eising echter in de subtop hangen. Inmiddels is hij 27 jaar en de knop omgezet richting een maatschappelijke carrière.

De eerste stappen zet hij de Voskamp Groep, een bedrijf dat zich manisfesteert in de bouwwereld. Tijmen is er commercieel medewerker geworden. Heeft dus wat dat betreft een aardje naar zijn vaartje Henk, de tot 1 januari van dit jaar bij FC Emmen commerciële zaken deed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.