maandag 11 september 2017

Derde Helft (354)

Groningers die het pronkstuk van een gerenommeerde Amsterdamse sportclub moeten redden. Je kunt het het nauwelijks voorstellen, maar toch gebeurt het. Want zonder Thijs Rondhuis uit Aduard, die het bedrijf Courage Events runt, had Olympia's Tour, de oudste wielerkoers van Nederland, niet meer bestaan. De oudste wielervereniging van Nederland - anno 1898 – die illustere kampioenen als Peter Post, Henk Faanhof, Jan Derksen, Piet van Heusden, Leen van der Meulen, Cor Schuuring en Frans Mahn voortbracht, kan haar eigen ronde niet meer organiseren bij gebrek aan mensen en middelen. 

Rondhuis heeft daarom uit pure wielerliefde de zieltogende Amsterdamse boel overgenomen. Er zit momenteel zelfs geen druppel Mokums bloed meer in de organisatie, laat Rondhuis weten. Maar met zijn historisch besef wilde hij niet aan de naam tornen van dit prachtige wielermonument, dat nota bene zelfs niet meer in de buurt van hoofdstad te zien is. Ik stel derhalve het bestuur van ASC Olympia voor: Lintje voor Rondhuis.

Meer fietsen. Good Old Johan Franke, voorheen de ruimhartig sponsorende Meubelgigant van 't Zuuderdaip, is weer on tour. Dit keer pedaleert hij van het Franse eiland Corsica naar Rome. Dat gaat niet altijd volgens plan, zoals op dag 5, toen er een rit van Saint Florent naar Calpi op zijn etappeschema stond. Voor het gemak had de 75plusser – modern als hij is – de GPS op zijn stuur ingesteld, zodat hij niet te veel op richtingsborden hoefde te letten.

Het ging allemaal lekker, totdat de hij na vijftig kilometer een bordje zag waarop stond: Saint Florent 4 kilometer. De techniek had gefaald. Of Johan zelf natuurlijk. Hoe dan ook, op dag 5 was hij geen meters opgeschoten. Gelukkig kon hij weer in hetzelfde logement terecht voor nog een nachtje Saint-Florent.

Ook Johan Wekema, medeorganisator van onder meer de Slag om Norg en de Drenthe 200, is een randonneur (langeafstandfietser) voor wie het niet gek genoeg kan. Deze Peizenaar is zaterdag vertrokken voor een fietstocht naar….. Faro. Faro? Jawel, die badplaats in het zuiden van Portugal. Wekema, een echte Drentse wielernaam trouwens, hoopt er in 49 dagen te komen. Totale afstand: zo'n slordige 5000 kilometer via Eindhoven, Namen, Nancy, Roanne, Beziers, Girona, Cuenca, Granada, Sevilla en Lissabon.

Wat zijn drijfveer is? “Noem het een jongensdroom, of een verlate midlifecrisis, of geef er een andere naam aan, maar ik wil dit gewoon graag doen.” Op Strava kunt u Johans vorderingen zien.

Jan van Driel is een graag geziene heer in een andere sportwereld, die van het voetbal. De voormalige voorzitter van het district Noord van de KNVB is uit het ware gastheerschap gesneden. Vandaar ook dat FC Groningens directeur Hans Nijland de Beilenaar heeft gevraagd om de helaas veel te vroeg overleden Ate Nijdam te vervangen als begeleider van de arbiters (en hun gevolg) die in het Noordleasestadion moeten fluiten. Van Driel vond het een eervol aanbod en vindt het 'prachtig werk'.

Ivo Wiebering is eveneens voor een klusje gevraagd. De oud-korfballer van Nic. 1, in zijn werkzame leven senior-manager bij KPMG, ging in op het verzoek van de Zuidlaarder club Ritola om er trainer-coach te worden. Want Ritola wil wel eens hogerop. De 36-jarige Wiebering, jarenlang heersend in tal van paalzones, ziet dit als een aantrekkelijke uitdaging. “We spelen nu in de eerste klasse, maar de stap naar de overgangsklasse moet absoluut te maken zijn.”

Het is Wieberings eerste serieuze club als trainer en volgt in 'Berend Botje-town' Ruben de Jong op, die het na zes seizoenen bij Ritola voor gezien hield.

Vrijwilligers zijn het cement van de sport. Geen club of andersoortige organisatie die zonder kan. In Appingedam, waar zo'n 30 evenementen op jaarbasis plaatsvinden, gaat men de 400 medewerkers die daarbij zijn betrokken verwennen met een portie amusement. Dat gebeurt op initiatief van (wie anders) Kees Bijmolt en Hans Meijer, respectievelijk oud-topman van de Damster Stadsloop en oud-trainer van de VV Appingedam.

Zij hebben voor 6 oktober de Nicolaïkerk afgehuurd, waar stadsomroeper/visboer Henk Perdok een keur aan artiesten gaat aankondigen, zoals Henk en Peter de Haan. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra neemt de opening voor zijn rekening en Derk Bosscher de presentatie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.