donderdag 27 april 2017

Derde Helft (346)

Veel blijde gezichten bij de presentatie van Goud ja, vorige week. Een boek met interviews met 17 verschillende en bovenal gelauwerde Groninger sporters (m/v). Maar het boek bracht ook mineur voort. Bij ex-sportlieden die zich vergeten en tekort gedaan wanen. Zoals Ingrid Munneke, die als Ingrid Dusseldorp Europees kampioen roeien werd in de skiff (eenpersoons). Dat goud behaalde ze in Kopenhagen in 1972. 

Ze had er, meldde ze op Facebook, nog graag eens met de schrijvers van Goud, ja op willen terugblikken, maar Ingrid haalde de cut niet bij de heren Gerard van den Berg en Louis Straatman. Zelfs een tip van de wel uitverkoren oud-zwemster Kleny Bimolt mocht niet baten.

In hun voorwoord legt het schrijversduo overigens uit dat ze onmogelijk alle Groningers die internationaal aan de weg hebben getimmerd, in dit boek een plaats konden geven. Ze hebben geselecteerd op een zo groot mogelijke diversiteit van sporten.

Ik stel voor dat ze nog een deel 2 van Goud, ja gaan produceren, al was het alleen maar voor de volledigheid. En dat kanjers die het lot van Dusseldorp moeten delen, zoals de zuster Greet en Nicolette Hellemans (ook roeisters), de zwemster Rika Bruins, Koosje van Voorn, Korrie Winkel en Coby Sikkens, schaatsster Carla Zijlstra, de hockeyers Jaap Schulz, Floris Evers en Peter Windt, de tafeltennissers Jan en Anne Vlieg, de ijshockeyer Johan Toren, de volleyballer Piet Swieter, de basketballer Jan Loorbach, de korfballers Taco Poelstra en Kees Vlietstra, judoka Karin Kienhuis, taekwondogrootheid Henk Meier, de tennissters Trudy Groenman en Anja Lepoutre, de schoonspringster Greetje Lugthart, de marathonloper Henk Kalf, de springruiter Jur Vrieling, dammer Auke Scholma, schaker Gert Ligterink, wielrenners Bauke Mollema, Tom Jelte Slagter en Gerard Schipper en last but not least de voetballers Arjen Robben, Ronald Koeman, Otto Roffel en Jan Mulder.

Heeft u, waarde lezer, ook nog namen die een plaats in Goud, ja 2 (en zelfs 3) verdienen, u kunt dat per ommegaande kenbaar maken. Ik zorg voor het verdere transport. Let wel, ze moeten nog wel in leven zijn.

Voor Kees Lokken, een van de meest trouwe seizoenkaarthouders van Donar, was het daarentegen een feestelijke week. Hij mag op kosten van het reisbureau Internoord een trip naar New York maken, zijnde de winnaar van het amusante pauzespel bij de thuiswedstrijden van de basketbaltrots van het Noorden. Lokken, alias Kees Patat (hij runt aan het Hoornsemeer een snackbar annex café), gooide dit seizoen als enige vanaf de middenlijn de 'gouden bal' door het netje, zeg maar de jackpot van het pauzespel, het beutten van zo veel mogelijk vrije worpen in een minuut.

 Internoordbazin Getie Kramer zette de gebraden haan voor 3300 m/v met cheque en al in het zonnetje. In het wereldberoemde Madison Square Garden, zeg maar het Martiniplaza van de Big City, staat er voor Kees (uiteraard) een NBA-wedstrijd op het programma.

De John Schokker Foundation, de stichting die 8 januari van dit jaar werd opgericht ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de gelijknamige Hoogkerker makelaar, krijgt steeds mee handen en voeten. Onlangs is de commissie geïnstalleerd die bijzondere sporttalenten gaat wikken en wegen, alvorens ze worden voorgedragen voor ondersteuning. Bijvoorbeeld met een trainingsstage bij een gerenommeerd binnen- dan wel buitenlands instituut.

Deze 'jury' bestaat uit mensen met de nodige kennis van zaken, zoals Huis voor de Sport-directeur Rob de Waard (voorzitter), sportdocent Hans Robben (de vader van), ex-judotopper Karin Kienhuis, ex-ijshockey-international Johan Toren, Lycurgus-aanjager Jack Suiveer en schrijver dezes. Op de website van de de John Schokker Foundation leest u binnenkort hoe belanghebbenden (ouders, vrienden en bekenden) hun kandidaat naar voren kunnen schuiven. Eind dit jaar worden de eerste gelukkigen bekendgemaakt.

Een onmiskenbaar groot talent is zeker Chris Huizinga uit Garnwerd. De jeugdige schaatser (19) werd afgelopen winter in Helsinki wereldkampioen bij de junioren en pakt 's zomers ook volop prijzen als inline-skater. Voor Grunn MoveS, de nog kersverse stichting die zich inzet voor uitbanning van Multiple Sclerose in deze wereld, een goede reden om Chris, die komend seizoen ploeggenoot wordt van Sven Kramer bij Lotto-Jumbo, te benoemen tot haar eerste ambassadeur. Huizinga is blij met deze eervolle benoeming. “Daar waar mogelijk ben ik erbij als Grunn MoveS activiteiten organiseert.” Wilt u meer weten van Grunn Moves en haar activiteiten, dan verwijs ik u naar de website www.moves.ms/movers .

Helaas moet ik afsluiten met een triest bericht. Het lid met de meeste dienstjaren van Velocitas 1897, Wietse Rozema, is overleden. Hij stond bijna 81 (!!!) jaar, anno 1 augustus 1936, op de ledenlijst van de groenwitte club. Rozema, geboren in 1921 (9 mei), groeide bij Velo uit tot een prominent lid. Zo was hij van 1947 tot 1971 bestuurslid in het Stadspark, waarvan 14 jaar als beheerder van de kas. Ook voor de toenmalige GVB, de afdeling Groningen van de KNVB, behartigde Wietse Rozema financiële zaken. In 1989 kreeg hij voor dit werk een gouden speld. Eerder – in 1971 – was hij al erelid van de aloude 'arbeidersclub' geworden. Zijn voetbalgenen heeft hij overgedragen aan zijn zonen Jan en Ton. Eerstgenoemde is momenteel interim-trainer van LTC Assen en Ton was jarenlang de fysiotherapeut van FC Groningen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.