zondag 16 april 2017

Derde Helft (344)

Theo Sikkema, de perschef van Abiant/Lycurgus, miste zaterdagavond de wederopstanding van de Groninger volleybaltrots in de eerste play-offwedstrijd van de halve finale tegen Dynamo Apeldoorn. Hij ondervond aan den lijve de risico's die je bij het inspelen van volleyballers loopt als je dicht rond het veld zit dan wel staat. Want Sikkema werd onverhoeds getroffen door een snoeiharde bal op zijn neus.

Het projectiel was per ongeluk afgevuurd door een speler van Dynamo. Dat was niet alleen heel pijnlijk, maar had ook tot gevolg dat hij zich met spoed haastte naar de dichtstbijzijnde dokterspost op het Damsterdiep. Daar bleek de schade mee te vallen, met een in verband gewikkelde neus keurde hij terug in de hal van het AlfaCollege, maar toen was de wedstrijd al voorbij. De onverwachte winst van de Lycurgianen ervoer Sikkema als een aangename pleister op de wonde.

De stichting die zich beijvert voor het organiseren van het WK wielrennen in Groningen en Drenthe in 2021 is op zoek naar een nieuwe voorzitter. Dat heeft alles te maken met de recente verkiezingen voor de Tweede kamer, waar Antje Diertens met liefst dik 24.000 voorkeursstemmen namens D66 haar intrede heeft gedaan. Omdat dit politieke werk niet te combineren is met het wielerwerk, heeft Antje afscheid moeten nemen als voorvrouwe van het ambitieuze WK-project. Mocht u ambities in deze hebben, c.q. een tip heeft voor een geschikte kandidaat, dan kunt u zich melden via de site http://www.wkwielrennen2020.nl

Tegenover het vertrek van Antje Diertens staat de komst van Willemijn Bos als bestuursadviseur. De onlangs afgezwaaide hockeyinternational van GHHC Groningen is door haar werk werkgever Trip Advocaten beschikbaar gesteld voor juridische zaken.

Donderdag verschijnt er een interessant boek voor de Groninger sportliefhebbers op de markt, geschreven door Gerard van den Berg en Louis Straatman en geproduceerd door uitgeverij Passage. Het betreft, onder de titel Goud, ja 17 interviews met Groninger (ex)topsporters zoals Ranomi Kromowidjojo, Marianne Timmer, Renate Groenewold, Kleny Bimolt, Erwin Koeman, Jan Uitham, Arie Haan en Piet Fransen. Ook de intense sportbeleving in de stad met clubs als FC Groningen, Donar en GIJS komt in het boek aan de orde. Het gaat niet alleen over hun drijfveren en carrières, maar ook over hun leven. En dat allemaal voor 19.99 euro.

Wie er niet in staat in Daniëlle Bekkering, maar zij zou bij een eventueel tweede deel van dit boek zeker niet misstaan. Ze onttroonde twee jaar geleden Atje Keulen-Deelstra als Koningin Aller Tijden bij het marathonschaatsen. En hoewel ze net de kaap van veertig jaar is gepasseerd, kon ze het afgelopen seizoen toch nog een puntje uitlopen op de Friese legende in de eeuwige zegestand.

Bekkering bracht met haar zege in Biddinghuizen de stand op 63-61 in Gronings voordeel, zo lezen we in het jaaroverzicht van schaats- en wielerstatisticus Foppe de Vries te Buitenpost. De komende jaren zal Bekkering rustig op haar troon kunnen blijven zitten, want van de huidige generatie staat Elma de Vries als best geklasseerde op 40 zeges.

Geen jaarvergadering van de scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken of er wordt gehuldigd. Zo werd Jan Regtop, oud-scheidsrechter betaald voetbal (in de beginjaren) benoemd tot erelid en kreeg voormalig Jan Ensing uit Roden de gouden speld van de COVS Nederland. Ensing leidde tot en met 31 december 2016 de afdeling Noord van deze club. Ook was er, uitgesproken door preses Robèrt van Dorst, eerbetoon voor Nanko Kuiper uit Usquert (25 jaar lid) en Stadjer Bert Kamstra, de winnaar van het spelregelkampioenschap om de aloude Johan Roedersbokaal. Ook werd er nog een nieuw bestuurslid geïnstalleerd, Marco Oosting uit Niekerk (Wk).

En dan is er nog een afscheid te melden. Na acht jaar heeft Joan Janssens het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool verlaten, zeg maar wat ooit de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) was. Drs. Janssen gaat per 1 mei aan de slag aan het gerenommeerde Canisius College in Nijmegen. Zijn afscheid van het Willem Alexander Sportcentrum werd opgeluisterd met een minisymposium en aansluitende borrelparty, met als sprekers dr. Jo Lucassen, prof. dr. Nico van Yperen, dr. Johan de Jong en dr. Remo Mombarg, die diverse aspecten van sport en bewegingsonderwijs vanuit hun vakgebied onder de loep namen.

De gemeente Groningen wil ook afscheid nemen, van de (inmiddels) monumentale sporthal in De Wijert. Monumentaal omdat het een Pellikaanhal is, vernoemd naar de oud-voetbalinternational Henk Pellikaan, met als kenmerk een eenvoudige ronde bovenbouw. Rijp voor de sloop, zegt sportwethouder Paul de Rook zonder gevoel voor historisch besef. Maar hij heeft buiten de waard gerekend, in dit geval een waardin. Haar naam: Glory Roggen. Zij is namens de buurt en ook korfbalvereniging Nic., sinds jaar en dag gebruiker van deze accommodatie, op de barricade gaan staan en bestookt de dames en heren stadspolitici met een kanonvuur aan protesten.

Glory, de dapperheid zelve, heeft inmiddels steun gekregen van korfbalicoon Kees Vlietstra, die nog wekelijks actief is in de Wijerthal. Bovengetekende sluit zich hierbij hartstochtelijk aan, al is het alleen maar omdat Groningen-Zuid recht heeft op een indoorsportvoorziening. Wie volgt?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.