donderdag 6 oktober 2016

Derde Helft (325)


Vrijwilligerswerk staat in de gemeenschap Gieten-Eext hoog in het vaandel. Dat blijkt jaarlijks bij Super Prestige-veldrit bij het zandgat aan de Nijslootsweg. Ook dorpsprominenten als Addy Engels onttrekken zich er niet aan. De ploegleider van Lotto Jumbo loodste zaterdag Robert Gesink nog naar een fraaie zevende plaats in de Ronde van Lombardije en stond de volgende morgen al weer achter de Jupilertap in de Vip-tent van het traditionele crossfestijn. En zijn vrouw Angela liep voor de bar, als serveerster. Engels was zaterdag direct na de finish in Bergamo in het vliegtuig gestapt dat hem naar Brussel bracht en vandaar was Eext niet zo heel ver meer.
Langs het parcours liep ook Gerrie Heeringa, net als Addy Engels oud-coureur. Hij was in de jaren zeventig een vooraanstaand amateur in de ploeg van Kroon Worst. De wielersport dient hij de laatste jaren als bestuurder, momenteel als voorzitter van het Regionaal Wielercentrum Noord. En hoewel hij als bijna 68-jarige pensioengerechtigd is, is hij ook maatschappelijk nog volop in bedrijf. Onlangs – 1 september – is hij aangesteld als wethouder (o.a. financien en sport) van Schiermonnikoog.
Of Roelof Rutgers, de nieuwe trainer van Veendam 1894, even terstond mee wilde gaan naar het Belgische pretpark Walibi voor een rondje in de achtbaan. Het verzoek kwam van Trea Rutgers, z'n echtgenote. Weliswaar wist Trea dat haar Roelof geen held is in dit soort attracties, maar het was een soortement van nood breekt wet-voorstel. Want Roelof Rutgers heeft al een tijdje last van nierstenen. Een eerste medische behandeling leverde niet het gewenste resultaat op. En toen Trea afgelopen week in de krant las dat nierpatiënten die in het Disney-pretpark in Florida in de achtbaan hadden gezeten, spontaan hun niersteentjes hadden uitgeplast, vond ze dat haar Roelof dat dan ook maar eens moest proberen. Het kwam er niet van. Roelof: “Niet verstandig met een katheter in je lijf.”
Over Veendam gesproken…. Bij het veldrijden in Gieten trof ik ook Gerard Bults, jarenlang elftalleider van SC Veendam en tevens manusje van alles op de Langeleegte. Ook Gerard is nog volop actief in het sportvrijwilligerswerk. Hij zit tegenwoordig in het bestuur van de VV Gieten, de club van Hendrik Hilbolling en Bé Speelman (ook present, met camera zelfs). Bults heeft de post accommodatiezaken onder zijn hoede en laat weten dat er op sportpark De Goorns nieuwe opstallen worden gebouwd ter waarde van bijna een miljoen (9 ton).
In Berg en Dal, het glooiende gebied onder Nijmegen, deed Sjors Beukeboom de naamgever van zijn wielerclub, Charly Gaul, alle eer aan. Letterlijk en figuurlijk zelfs. Want de 20-jarige renner uit Paterswolde reed er als een engel der bergen, de bijnaam van de Luxemburgse Tourwinnaar (1958), naar het nationaal kampioenschap voor studenten. De jeugdige Gaulist met zijn soepele klimtred, die journalistiek studeert op Windesheim in Zwolle, is het eerste lid van de nog jonge club (anno 2006) die een landstitel op zijn naam schreef.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.