dinsdag 9 februari 2016

Derde Helft (290)


Hoewel hij erelid is van Be Quick, komt Jacques J. d’Ancona amper nog op de Esserberg. Te druk met andere dingen. Maar afgelopen vrijdag was hij weer eens in het monumentale stadion te zien, in een hem bekende rol als juryvoorzitter. Wat en wie moesten er worden beoordeeld? Nou, studenten van het Alfa College. Zij bivakkeerden er een week lang om te kijken of de schepping van Evert van Linge, die momenteel grondig wordt gerenoveerd, multifunctioneel te gebruiken is. Daar werd in een ideeëncontest, onder leiding van de docenten Patrick A. Oosterhuis en Alfons Brink, unaniem positief op gereageerd. De juryleden, behalve d’Ancona waren dat Ina Deuring, Jan Rake (beiden van de dienst sport en recreatie), Wolter Groenendaal (Be Quick) en bovengetekende, beloonden de creativiteit van Myrddin Minnema en Thijs van Reemst met de hoogste eer. Zij zien de Esserberg ook als een ideale Shaky Ground, ofwel een overdekt trampolinepaleis.

Ooit was hij een sterkhouder in de defensie van GRC Groningen en later nog een tijdje bij PKC ’83, Jeroen Zanen. Tegenwoordig runt de zoon van oud-vakbondsman Teun-Jan Zanen een wereldwijd eigentijds internetbedrijf van een kleine honderd m/v, crowdynews geheten. Afgelopen week had Jeroen zijn personeel van heinde en ver naar het Familiehotel in Paterswolde gehaald voor een brainstormsessie. Op het programma stond onder meer een referaat van Charles Groenhuijsen, de voormalige Amerikacorrespondent van het NOS journaal en tegenwoordig een goede zakenrelatie van Zanen jr.

De belangrijkste activiteit van voetballers, tenminste als ze niet in het veld stonden, was jarenlang klaverjassen. Tegenwoordig zitten ze steeds meer achter de pokertafel. Dat heeft de kersverse fusieclub SC Stadspark, voortkomend uit Gronitas en De Vogels, er toe gebracht een heuse, open Pokernight te organiseren. Zaterdag was de première, met een vrouw op nummer 1 van de plaatsingslijst; Greetje Boonstra, eega van RTV Noords toeters- en bellenman Jan Boonstra. Ze kon haar favorietenrol echter net niet waarmaken. Ze werd tweede achter Elroy Schreuder. Ook op het erepodium Giel Molenberg (derde).

Als je van een icoon van voorverkopers kan spreken, is Klaas Homan er zeker eentje. Nou wás, want de beroemdste sigarenboer van Stad en Ommeland is niet meer. Op 89-jarige leeftijd overleden. Bij Homan, op de hoek van de Herestraat en het Zuiderdiep en daarvoor in het brede gedeelte van de Herestraat (tegenover Frigge) was het vroeger vaak een drukte van belang als GVAV, FC Groningen en daarvoor ook nog Be Quick 1887 grote thuiswedstrijden op hun programma hadden. Rijen van honderden meters land stonden voor Homans deur ongeduldig te wachten tot ze naar binnen mochten om een fel begeerd entreekaartje te bemachtigen.

Het wielerseizoen komt weer op gang. Dat gebeurt niet meer met trainingskoersen in Ekehaar, maar in Annen. Zondag was er een opmerkelijke winnaar: Sjors Beukeboom uit Paterswolde. Niet uit de verf gekomen als talentvol poulain van André Boskamp en evenmin bij de NWVG, maar nu als lid van Team Gaul alsnog ontluikend?      

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.