dinsdag 2 februari 2016

Derde Helft (289)


Cruijff is in Niekerk komen wonen. Nou ja, de Cruijff van het korfbal dan, het alter ego van Taco Poelstra. De voormalige Nic.-vedette, tegenwoordig coach van zijn oude liefde Rohda Amsterdam, heeft met zijn levenspartner Marloes Bellinga (ja zeker, ook oud-speelster van Nic.) een fraaie woning betrokken in hartje Niekerk, in de slagschaduw van de grootste supermarkt van het Westerkwartier, Coop Bellinga. Een verhuizing ter gemak van Marloes, een van de telgen van deze grootgrutter. Taco (nog altijd zonder twitter) vond het prima, als hij maar bij zijn vriendenclub Helpman 4 mocht blijven voetballen. Dit compromis was snel gevonden. Alleen (sport)café Bolhuis is nu wat te ver van huis voor snelle bezoekjes.

De markt met voetbalbladen groeit, ondanks dat producties op print het in dit digitaal tijdperk moeilijk hebben. Een van de nieuwkomers is Panenka, vernoemd naar de Tsjechische ex-international die de subtiele penaltystift introduceerde. In de redactionele top van dit blad, dat zich profileert met klassieke cult in het moderne voetbal, zetelen twee oud-werknemers van SC Veendam. Perschef René Otterloo is hoofdredacteur en Tom Bodde, die aan de Langeleegte commerciële zaken deed, starreporter. Bodde heeft in de nieuwste Paneneka een verhaal gemaakt over Sochaux, de club van autofabrikant Peugeot. Ook Otterloo ging op pad. Naar Keulen, waar hij oud-keeper Tony Schumacher interviewde en ook vaststelde dat de clubmascotte, de bok Hennes, een waar fenomeen is.

Henk-Jan Hector is bij RTV Noord de nieuwe coördinator van de sportredactie geworden. Hij volgt Frederick Stokker op, die op eigen verzoek is getransfereerd naar de actualiteitenredactie. Hector genoot in het verleden bekendheid in het noordelijke amateurvoetbal, dat hij als scheidsrechter (in de hogere regionen) heeft gediend. Afgelopen zaterdag debuteerde Hector, aan de zijde van verslaggever, Karel Jan Buurke, in de noordelijke sportjournalistiek bij de volleybaltopper Lycurgus-Orion.

Lycurgus heeft een nieuwe huisfotograaf aangesteld. Het is Gerrie van der Boom. Hij volgt Erik Post op, die bij het begin van dit seizoen Lycurgus de rug toekeerde toen de club enkele vaste medewerkers, zoals speaker Harry Snuk en perschef Leo de Walle, de deur wees. Van der Boom is een professional, want hij heeft in Hoogezand een fotozaak: Klick Fotografie.

Helaas moet ik ook weer melding maken van het verscheiden van twee heren die in de noordelijke sportwereld hun sporen hebben verdiend. In Tynaarlo overleed op 67-jarige leeftijd Tjalling Stoffers, oud-handbalscheidsrechter. Samen met de ook al overleden Henk Gritter (eerst Vries, later Peize) vormde hij jarenlang een gerenommeerd koppel in de eredivisie. Verder floten ze veel Europese wedstrijden.

En dan is er nog een oud-arbiter heengegaan, Ab Hilbrants. Hij werd 85 jaar. Ab Hilbrants, roepnaam Appie, was jarenlang een topscheids in het amateurvoetbal, samen met persoonlijkheden als Paul van der Vlis, Jacques J. d’Ancona en Piet Plant, die onlangs ook al in de eeuwigheid is opgenomen. Hilbrants was na zijn arbitrale loopbaan vrijwilliger bij Be Quick 1887 en diende ook het Eurovoetbal-toernooi als scheidsrechtersbegeleider. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.