dinsdag 29 december 2015

Derde Helft (284)


 

Daags voor de Kerst deden tal van vertegenwoordigers uit de Groninger volleybalscène Sebo Gankema uitgeleide naar de eeuwigheid. Sebo, hobbyjournalist, bevlogen beheerder van de website sportgroningen.com, maar bovenal gepassioneerd Lycurgus-watcher, stierf op 71-jarige leeftijd in zijn slaap. Het eerbetoon van Lycurgus werd gebracht door de bestuursleden Rob Birza en Mello Veenstra, assistent-coach Gerard Smit, perschef Theo Sikkema, Tjerk Dercksen (speler van het eerste team), de oud-spelers Johan Eshuis en Nico Mensink, oud-speaker Harry Snuk en oud-clubfotograaf Erik Post. Ook volleybaldiehards als Bert Buitjes (nu Donitas), Hennie Woldman (o.a. oud-coach van de Lycurgus-vrouwen) en Wim Teunis (oud-scheids) gaven acte de présence. Verder was de sportjournalistiek vertegenwoordigd door Henk Kok (ex-RTV Noord), Symen Bosma (freelance), William Pomp en Harm Vonk (beiden DvhN). Uit de politieke hoek had oud-Kamerlid Marjo van Dijken de trieste gang naar het Groninger crematorium gemaakt. Ook zagen we Popko de Jonge, die het Groninger tennis vertegenwoordigde; oud-sprinter Jaap Smit en Geert Houtman, beiden namens de atletiek.

Met Harm Noor gaat het op de drempel van het nieuwe jaar gelukkig weer bergopwaarts, nadat hij maandenlang in kritieke toestand tot het ziekenhuis was veroordeeld. Inmiddels is de spreekstalmeester van de noordelijke atletiek weer zodanig opgeknapt dat hij afgelopen zondag opdook in Blijham, waar hij een kijkje nam bij de Oudejaarsloop. Hij kon het zelfs niet nalaten even de microfoon over te nemen van zijn stand in Rolf Huizinga.

Ooit ging elke verandering in het schaatsen gepaard met een hoop gedoe. Des te opmerkelijker was onlangs de geruisloze samenvoeging van de gewesten Groningen en Drenthe. Alleen schaatsstatisticus Taeke Plas was faliekant tegen, maar hij op het moment suprême out of control vanwege hartproblemen. Opvallend is trouwens de Drentse overheersing in het nieuwe bestuur. Alleen secretaris Cees Hoek is een Grunneger molleboon. Zijn nieuwe collega’s, de heren Wim van der Wegt, Sieme Kok, Rieks van Lubek en René Kuijpers, zijn allemaal Bartjes. Er is nog geen penningmeester. Wie? U bent als schaatsbestuurder verzekerd van regelmatige potjes dikkedakken.

Geen voetbalclub in Groningen en Drenthe – nou ja, op Forward na dan – die er zoveel tradities op na houdt als Be Quick 1887. Zo wordt eerste kerstdag al héééél lang aangewend voor een potje voetbal tussen clubprominenten, zij die dat denken te zijn en jongelui die dat hopen te worden. Dit keer werd het 4-4, met kersvers voorzitter Richard Fluri als een van de doelpuntenmakers. Daarna was het tijd voor de borrel en Fluri’s maidenspeech, in dit geval de al even traditionele Kersttoespraak. Hij gaf aan dat het voor hem een grote eer is een club van de statuur Be Quick te mogen leiden.

Be Quick heeft ook een tennisafdeling en daar behoort Jurjen Bos (zeg maar Jur) al sinds de oprichting tot de grote meneren. De oud-directeur van Fiatgarage Stadspark (zaliger), en vanuit die hoedanigheid ook sinds mensenheugenis businesslidclub van FC Groningen, is op de Esserberg uitgeroepen tot tennislid van het jaar. Van harte!

    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.