dinsdag 12 mei 2015

Derde Helft (251)


Nog niet zo lang geleden leek Groen Geel één van de stadsclubs die gedoemd was van het voetbaltoneel te verdwijnen. Maar een onverwachte ontmoeting tussen Jacob Ritsema, Groen Geler van de oude stempel, en ALO-docent Neal Haan deed wonderen. Haan trad met een aantal (OKVC)makkers toe tot de zieltogende club en inmiddels waait er een geheel andere wind bij Groen Geel. Oud (semi)academici hebben op Corpus den Hoorn (vreedzaam) de scepter overgenomen van metselaars, kabelleggers en betonvlechters. De sociale evolutie had ook prestatieve gevolgen. In no time is Groen Geel een van de betere clubs in Groningen geworden, afgelopen zaterdag geaccentueerd met het kampioenschap in de tweede klasse J van het zaterdagvoetbal.

De ledenlijst wordt ook almaar langer. En dat is te merken in de kantine, waar de dienstdoende vrijwilligers handenvol werk hadden aan het verwisselen van  fusten bier. Dat euvel is nu verholpen door de installatie van twee gloednieuwe 500 liter-vaten. Dat maakt het draaien van bardiensten een stuk aangenamer, aldus ‘kantinemoloch’ Hillebrand Brandsma. Maar de nieuwbakken eerste klasser laat zich ook sociaal gelden. Voorzitter Monica Broer overhandigde onlangs een cheque van 2000 euro aan Ulfert Molenhuis, de man die in de stad de voedselbank leidt.

Ook Marco Out, de fietsburgemeester van Assen, heeft een charitatief hart. Het oud-lid van Tandje Hoger gaat samen met cultuurcentrum De Nieuwe Kolk de strijd aan tegen de gevreesde spierziekte ALS. Dat gebeurt op zondag 17 mei als in de Kolkbioscoop de Nederlandse speelfilm Ventoux, naar het gelijknamige boek van mijn collega Bert Wagendorp, wordt gedraaid in een speciale benefietvoorstelling. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar de stichting ALS. U bent namens Marco Out van harte welkom.

Gerro Dijksma ging vorig jaar met pensioen als directeur van de ACLO, de studentensportstichting in Groningen. En dus word je gevraagd voor allerlei klussen. Onlangs ging hij in op de uitnodiging van Donar-voorzitter Gert Kiel toe te treden tot de Raad van Toezicht van basketbalclub Donar. En sinds vorige week staat zijn naam ook bij de bestuurders die het nieuwe eredivisieavontuur van de volleybalsters van Donitas in goede banen moet leiden. Hij doet dat samen met Niels Westra (voorzitter), Krista van Meurs (secretaris), Romke Praamstra (penningmeester) en Bert Buitjes, afkomstig uit de inboedel van  Lycurgus.

Willem Lanjouw heeft op sportpark De Boshoek in Hardenberg op gepaste wijze afscheid genomen van de actieve voetballerij. De 32-jarige Groninger scoorde in zijn laatste wedstrijd tegen Sparta Nijkerk twee keer voor zaterdagtopklasser HHC, waarna hij onder een staande ovatie het veld verliet. Lanjouw moet met voetbal  stoppen vanwege chronisch knieletsel. De trefzekere spits maakte op topniveau liefst 204 goals, achtereenvolgens voor Be Quick 1887, SC Genemuiden en laatstelijk HHC. Op 19 juni krijgt Lanjouw er nog een feestelijk afscheid overheen bij Be Quick, de club van zijn hart. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.