dinsdag 10 september 2013

Derde Helft (64)


Old soldiers never die! Neem Hilbrand Ausema, al sinds het begin van het professionele Donar - in 1973 -  topvrijwilliger in de organisatie van de Groninger basketbaltrots. In Leek, waar de Flames oefenden tegen het Belgische Kangeroes, liet de inmiddels 73-jarige Ausema weten dat hij ook komend seizoen de crew rond de club, samen met Martin Kruizinga, aan zal sturen. Hij is er trouwens al voor beloond met een lintje.

Dat gold ook voor Helpman-icoon Hans van Ringen (87), die vrijdag door de blauwwitte familieclub in het zonnetje werd gezet voor zijn 75-jarige lidmaatschap. Er bleek echter toch nog een onderscheiding die Mister Helpman niet had en wel het lidmaatschap van verdienste van de KNVB. In die lacune is nu ook voorzien, want Jan van Driel, de voorzitter van het district Noord van de voetbalbond, kwam hoogstpersoonlijk vanuit Beilen om dit eerbetoon voor zijn rekening te nemen.

En wat te zeggen van Jan Tamminga, ook al zo’n icoon in sportend Groningen. Hij is als 42-jarige weer vol op het ‘trainingsorgel’ gegaan, want er wacht een nieuwe uitdaging voor de veteraan. In Middelstum wil men oude tijden doen herleven en is, met Anne Vlieg (over iconen gesproken) als vliegwiel, begonnen met de revival van het roemruchte Midstars. Jan Tamminga mag deze kar trekken, die, als het goed is, pas bij het bereiken van de landstitel stop wordt gezet.

Ook op de Esserberg zag ik, tijdens de wedstrijd Be Quick 1887 – AFC Amsterdam, nogal wat oudgedienden rondlopen. Zoals Henk Kok en Jan A. van der Veen, twee gepensioneerde sportjournalisten van RTV Noord. Maar ook Jack van Gelder liet zich op de Esserberg zien, inclusief zijn sigaar. Jack is al meer dan 40 jaar lid van Mokums sjiekste voetbalclub en staat altijd langs het lijntje als het eerste speelt, zowel uit als thuis. Jack onderbrak er afgelopen zondag zelfs de trip met het Nederlands voor. Waar Oranje rechtstreeks van Tallinn, de hoofdstad van Estland, naar Barcelona vloog, ging de presentator van Studio Voetbal via Groningen naar Andorra.

Ook twee supervoetbalveteranen in Vries zijn weer volop actief en wel Thom van Wijk en Jan Rosier. Beide heren zijn hoofdtrainer Egbert Darwinkel gaan assisteren bij de zondagselectie van VAKO. Van Wijk, ooit koningschutter van de roodgelen, was tot voor kort scheidsrechter in de hogere regionen van district Noord.

Ron Timmermans is nog een relatief jonge veteraan. Hij heeft zijn wielercarrière op een laag pitje gezet vanwege zijn maatschappelijke activiteiten. Zo is hij een soort secretaris-generaal van de vier Groninger clubs, die worden gesteund door Energy Valley Topclub. Maar bij hem kriebelt het geregeld en dan kruipt hij maar al te graag op de racefiets. Afgelopen donderdag sprintte hij majestueus naar de zege op de wielerbaan Corpus den Hoorn, waar wekelijks meer dan 100 man/vrouw starten in het wielercircus van Good Old Gerard Gibcus en zijn dochter Karin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.