dinsdag 15 januari 2013

Derde Helft (30)


Derde Helft (30)

 

Met afstand was hij de man van de (afgelopen) week: Bert Wassink, inmiddels al omgedoopt in Bert Plassink. Want Bert, die in de gemeente Aa en Hunze een discipel (namelijk wethouder) is van burgemeester c.q. Veendamfan Erik van Oosterhout, kwam af met het voorstel dat er voortaan beter geplast kan worden tijdens het douchen. Dat leverde een hoop gezeik op. Terwijl het toch bepaald niet nieuw is, dat idee. Ik weet dat er zeker een halve eeuw geleden al werd geürineerd tijdens het douchen. Toen ging het door onder het mom van voetbalhumor. De eerste die hiermee furore maakte was Frank Lesley Talbot, eind jaren ’50 trainer van Be Quick, toen nog spelend in het betaalde voetbal. De no nonsense Engelsman piste na de training zonder pardon zijn spelers onder de douche vandaan, steevast onder de kreet ‘You bloody bastards, away!’. Oud-spelers als Hans van den Berg, Johan de Wolf, Jan Bolhuis en Gerard Oosterloo kunnen er nog altijd smakelijk (nou ja…) over vertellen.

Trouwens ook van Piet(je) de Koe, een voetballegende in het Oosterpark (GVAV), wordt gezegd dat hij graag onder de douche zijn medespelers met lichaamseigen vocht besprenkelde. Zelfs in zijn verre nadagen, toen hij als 40-plusser bij Velocitas in het tweede speelde, hing hij op die manier - temidden van jongens als Theo Warners, Jan Bats sr. en Klaas Pluis - nog graag de deugniet uit. Het is maar goed dat de ook al legendarische, zeer strenge terreinknecht Heeringa dit nooit heeft geweten.

Voor meer plasverhalen onder de douches van sportclubs hou ik me aanbevolen: dickheuvelman@live.nl

Het EK allroundschaatsen mag dan niet zo veel meer voorstellen, de Groninger schaatsstatisticus Taeke Plas laat nog altijd geen slag lopen. Heel lang zat hij dan voor de tv in zijn huis met alle ramen wagenwijd open en gehuld in een dikke winterjas, om de juiste sfeer te creëren. Maar die tijd is voorbij, Taeke, inmiddels pensionado, noteert nu in behaaglijke warmte alle rondetijden. Onlangs gaf hij de 37ste editie van zijn Grunneger Scheuveljoarbouk uit, waarin hij alle seizoenstijden in tal van ranglijsten heeft verwerkt.

Eigenlijk verdient Plas voor zijn belangeloze inzet van het klassieke schaatsen eens een onderscheiding, zeker van het gewest Groningen van de KNSB. Dat had hiervoor ooit de AD-vlag in de aanbieding, een hommage aan wijlen schaatsbobo A.D. de Groot. Maar de AD-vlag zit al tijden in de mottenballen. Ik stel secretaris Cees Hoek voor, deze er een keer uit te halen en hem te overhandigen aan Taeke Plas, die al meer dan 60 jaar het Gewest van dienst is met zijn cijfermatige vrijetijdswerk.

Het Gewest heeft, aldus Hoek, al wel een bestuurlijke verjongingskuur ondergaan. Ingo Bos, die nog met een Duitse licentie heeft geschaatst, beheert nu de portefeuille shorttrack; ex-Tjasser Jan Marten Verbree is er bij gekomen en dat geldt ook voor Reitse Eskens, belast met eigentijdse ICT-zaken.

 

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.