dinsdag 30 oktober 2012

Derde Helft (19)


De Olympische Spelen van Londen druppelen nog na, qua huldigingen dan. Gisteren was er volop lof voor de Groninger studenten die daar de bijna 400-jarige universiteit (anno 1614) op sportieve wijze hebben uitgedragen. Met als primus inter pares Epke Zonderland, student geneeskunde die in de Engelse hoofdstad op sensationele wijze goud aan het rek veroverde. Reden voor prof. dr. Bert Otten, die heeft doorgeleerd in de neuromechanica, om het eerbetoon op te luisteren met een indrukwekkende wetenschappelijke analyse van Epke´s gouden act.

Verder prees rector-magnificus Elmer Sterken in een bomvolle aula ook zeilster Philipine van Aanholt, atlete Marit Dopheide, Holland Acht-roeier Rogier Blink. Ook Nanne Sluis, ook roeier en student aan de Hanzehogeschool, werd in dit eerbetoon betrokken. Allen kregen een plaquette met inscriptie overhandigd. Niet om mee naar huis te nemen overigens. Deze kleinoden zullen worden bijgezet in de Olympische wand van het universitair sportcentrum, die eerder dit jaar is onthuld en waarop de namen van alle Groninger studenten staan vermeld die ooit Olympisch hebben gesport. Van Hans Tetzner (voetballer Be Quick) tot Epke Zonderland.

Viboa is booming in de amateurvoetballerij. De zaterdagclub uit Winsum is druk bezig historie te schrijven op twee fronten. Allereerst voetballend, want de club van voorzitter Rik Carmio en juwelier/sterspeler Marcel ´panna´ Pannekoek zou wel eens de eerste hoofdklasser boven de stad Groningen kunnen worden. De ploeg van trainer Marc van Meel leidt na 8 speelronden soeverein in de noordelijke eerste klasse. Ook qua marketing loopt Viboa voorop, met als pareltje Viboa TV, een heel aardige en vooral ook grappige parodie op Voetbal International, het populaire programma van RTL7. Met Rick Schaaphok en Kornelis Prins, ofwel het duo Stickey & Pokkel, in de rollen van respectievelijk Wilfred Genee en Johan Derksen.

Winsum is ook het kloppend hart van de Noorder Rondritten, het Groninger equivalent van de Elfstedenstocht. Minder bekend maar zeker niet minder geliefd bij iedereen die houdt van marathonschaatsen. Inmiddels wordt er door de huidige voorzitter Piet Wieringa hard gewerkt om deze Groninger schaatsklassieker meer uitstraling te geven. Harm Kuper te Exloo, de vader van ex-marathonneur Ubbo Kuper, heeft hem daarbij geholpen door een  boek over de Noorder Rondritten te schrijven. Op een historische plaats, bij de Boog te Winsum, werden de eerste twee exemplaren uitgereikt aan Albert Bakker en Ypie op de Hoek. Albert (1985 en 1986) als Ypie (1985, 1986 en 1987) hebben deze mooie tocht over de Noordgroninger maren meerdere keren winnend afgesloten. De andere aanwezige winnaars, mevrouw Zuidema-Steenhuis (1954), Neeke Wassenberg-Smit (1997), Jan Uitham (1963) en Harrie Kiers (1987), kregen eveneens een exemplaar.

Tot slot: Henk de Haan (@henky007) heeft nog slechts 10 plekjes te vergeven in de bus die in het weekeinde van 16/17 november naar het Noorse Stavanger rijdt voor de afscheidswedstrijd van Erik Nevland, voormalig idool van FC Groningen. Wilt u mee, dan moet u zich snel melden bij www.henkdehaan.org

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.