maandag 1 april 2019

Reclamezuil voor Donar en Lycurgus


Zaaltopclubs krijgen van
gemeente reclamezuil


Door Dick Heuvelman


Groningen – De nieuwe wethouder van sport in de de stad Groningen, Inge Jongman, heeft haar eerste visitekaartje afgegeven. Ze wil de topzaalsportclubs Donar en Lycurgus op een nog nader te bepalen plek langs de zuidelijke ringweg een greenledwall aanbieden, waarop advertenties worden geprojecteerd.
Op die manier kunnen beide clubs extra inkomsten genereren.

Jongman is tot dit initiatief gekomen nadat er vanuit diverse echelons in de Groninger sportwereld kritiek was gekomen op de reclameboodschappen die op de gevel van het vorig jaar geopende TopsportZorgCentrum van FC Groningen voorbij flitsen. Dat privilege levert de FC naar schatting zo'n drie ton op jaarbasis op. Voorheen werd de amateurclubs Velocitas 1897 en Gronitas verboden reclame te maken langs dit deel van de A7.

De kersverse bewindsvrouw overtuigde het college van B en W dat voor de topclubs in de stad zo veel mogelijk een gelijk speelveld moet worden gecreëerd. Vooral ook omdat de verdienmodellen voor de zaalclubs minimaal zijn in relatie tot die van de FC. Sterker nog, zelfs amateurvoetbalclubs op laag niveau genereren met hun kantine-opbrengsten in hun clubhuizen meer euro's dan de regerende landskampioenen in de zaal.

In respectievelijk MartiniPlaza en het Alfa College missen zij bijvoorbeeld de mogelijkheid om volop te profiteren van de horeca-activiteiten. FC Groningen heeft daar in de Euroborg geen last van, het heeft er zelfs een eigen horecatak mogen onderbrengen.

Inge Jongman (Christen Unie) vindt zo'n scheve verhouding ongewenst. Met een eigentijdse reclamezuil, verwacht zij, kunnen Donar en Lycurgus hun begroting met een substantieel bedrag omhoog brengen.

De wethouder zegt dat Groningen er alles aan moet doen haar imago als zaalsportstad van het land hoog te houden. Vooralsnog krijgen alleen zaalclubs die op het het allerhoogste niveau spelen het voorrecht om aan deze lichtkrant te verdienen. “Donar en Lycurgus zijn al jaren prima ambassadeurs voor de stad, dat mag best wel eens worden beloond.”

Ze moet er nog wel mee naar de raad, want met de aanschaf van zo'n greenledwall is zo'n slordige 150.000 euro. Gemoeid. Inge Jongman wil daarvoor het gemeentelijke topsportpotje, dat jaarlijks wordt gevuld met 750.000 euro, aanspreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.