donderdag 28 maart 2019

Derde Helft (376)


Een heuse nationale primeur in Vries, deze week. Old Star Tafeltennis. Een project van het Nationaal Ouderen Fonds, in dit feestelijke geval bijgestaan door de TTV Vries. Projectleider Johan Annema, zoon van de vermaarde, inmiddels oud-sportjournalist Poul Annema van de Winschoter Courant, had voor deze gelegenheid de beste tafeltennister van Nederland aller tijden, Bettine Vriesekoop, naar het Noord-Drentse dorp genood om het Old Star Tafeltennis op hoog niveau te presenteren. Vriesekoop, tweevoudig Europees kampioene, vond een geboeid gehoor toen ze over haar glansrijke carrière sprak, met name over haar avonturen als jong meisje in China.

Eenmaal in de sportzaal gaf ze, bijgestaan door enkele trainers van de NTTB en gevolgd door een handvol media camera's, zo'n veertig 50-plussers les. Hoe ze het best een batje konden vasthouden, hoe ze achter de tafel moesten staan (niet met ene been voor het andere, dat is een campingstand, maar in een kleine spreidstand) en dat ze zich vooral moesten ontspannen. Lekker slaan vanuit de heupen. 

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, bleek vervolgens. Maar het plezier was er niet minder om. Johan Annema hoopt met zijn project vaker naar het Noorden te komen, want het is zonneklaar dat senioren er baat bij hebben. Vriesekoop: “Ik ben inmiddels 57 jaar en hoor dus tot de doelgroep. Tafeltennis is echt supergoed om fit te blijven en het is nog gezellig ook.”

Voor een speciaal tarief (met een knipkaart) kunt u in sporthal De Kamp in Vries terecht voor Old Star tafeltennis. Linda Kleiker, secretaris van TTV Vries: “Elke woensdagmorgen, anderhalf uur. Inclusief koffiepauze.”

Een combinatie van sport en bewegen is ook altijd het jaarlijkse sponsoruitstapje van basketbalclub Donar. Dit keer gaat de reis naar München, waar commercieel manager Peter van der Molen weer een aantrekkelijk arrangement in elkaar heeft gekneed. Niet alleen vermaak, maar ook bewegen en een brok zwarte historie. Van der Molen: “Komende donderdag, 3 april, vertrekken we met 61 ondernemers richting München. We hebben een welkomstborrel in het Paulaner Brauhaus en gaan onder meer twee topwedstrijden bezoeken. Eerst in de Audi Dome naar Bayern München – Gran Canaria in het kader van de Basketball Euro League en zaterdag naar de absolute voetbalkraker tussen Bayern en Borussia Dortmund. We krijgen ook nog een fietstour door München en sluiten af met een bezoek aan het voormalige concentratiekamp in Dachau.”

De korfbalvereniging Ritola in Zuidlaren is in mineur. Dat komt door Yvo Wiebering, de oud-speler van Nic. die het na drie seizoenen voor gezien houdt in het dorp van Berend Botje. Wiebering, ooit koning der paalzones, kan zijn trainerschap niet meer combineren met zijn thuissituatie en drukke baan. Ritola had graag met Wiebering verder gewild, want het keurkorps heeft onder leiding van de Groninger flink wat aan kwaliteit gewonnen.

De Asser volleybalclub Sudosa/Desto staat bekend als een kweekvijver van talent. Dat is ook dit seizoen weer gebleken, want het eerste vrouwenteam werd met glans kampioen en promoveert naar de Topdivisie, de klasse pal onder de eredivisie. Wellicht zou die ook nog eens bereikt kunnen worden als Sudosa haar toppers vast kan houden. Vooralsnog zit dat er niet in. Zo zal het supertalent Jolien Knollema er volgend seizoen niet meer bij zijn. Zij is opgepikt door eredivisionist Eurosped uit Vroomshoop, waar Jolien ongetwijfeld is verlekkerd met een goede aanbieding. Op die manier zal topvolleybal in Assen, waar het eens zo floreerde, nooit weer terugkeren. Tenzij er nog eens een sponsor inspringt die exposure ziet in een lekker swingend meidenteam (met onder meer dochter Danique van ex-goaltjesdief in 's lands professionele voetbalstadions, Ronald Hamming) zit. Bij deze beleefd aanbevelend.Nu de lente weer aan het aanbreken is, komt er traditiegetrouw ook weer een golf van schoonmaakwoede. Wordt er van alles weggegooid. Zoals oude sportboeken. Maarre……. gooi alstublieft geen sportboeken in oud-papiercontainers. Dat is doodzonde. We hebben een veel beter adres waar u met deze boeken naar toe kan. Naar de Historische Sportbibliotheek in de Hanzehogeschool voor Sportstudies in Groningen. Daar worden ze gekoesterd en zijn ze niet alleen een onschatbare bron van informatie voor studenten, maar ook voor liefhebbers van sporthistorie. U kunt zich bij mij melden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.