donderdag 29 november 2018

Derde Helft (367)


Geloof het of niet, maar Theo Jurriens is op Mars aangekomen. Nou ja, zijn boardingpass is er er geland. De voorzitter van de Wielermeerdaagse-Westerkwartier/Noordenveld had zich beroepshalve - als astronoom - aangemeld voor de Insight Mission to Mars van de NASA, de organisatie die de ruimtevaart in de Verenigde Staten onder haar hoede heeft.

Na een reis van 484.773.006 kilometer met de Atlas V staat de naam Jurriens voor de eeuwigheid geregistreerd op deze planeet, om precies te zijn het gebied van aardse stervelingen de naam Elysium Planitia heeft gekregen. Het wachten is nu op een bemande vlucht naar Mars, maar of de Theo Jurriens die ooit nog mee zal maken…..? Dat staat vooralsnog in de sterren geschreven.

Het was trouwens toch al een goede week voor Jurriens, ook in de schoot van Moeder Aarde. Want deze week werd ook bekend dat Leek, in de jaren tachtig van de vorige eeuw de bakermat van de Wielermeerdaagse, terug is in het etappeschema. Met dank onder meer aan Thijs Rondhuis, die de aanzet voor deze in noordelijke wielerkringen bejubelde rentree mogelijk heeft gegeven.

Een opmerkelijk nieuwtje uit de ledenvergadering van Velocitas 1897. Bij deze aloude volksclub is Anjo Mekel toegetreden tot het bestuur. De man die basketbalclub Donar jarenlang diende als assistent-coach heeft bij de groenwitten de portefeuille technische zaken op zich genomen. Zijn voornaamste taak, in samenwerking met Riks IJtsma: Velo weer terugbrengen naar een behoorlijk amateurniveau. Vorig jaar moest de Stadsparkclub in de kelder (vijfde klasse) starten als nieuwbakken zaterdagclub. 

Mede dank zijn Mekels productieve zoon Quinn (afgelopen seizoen topscorer van het Noorden met liefst 77 goals) promoveerde Velo dit jaar naar de vierde klasse, waarin het weer volop meedoet om de titel. Vooralsnog is de tweede klasse de ambitie en daar Mekel mee leven leven. “In de sport moet je doelen stellen,” is zijn credo.

Behalve de aanstelling van Mekel zijn er bij Velocitas ook weer een erespeld voor een 
lid van bijzondere clubtrouw. Dat kleinood viel dit keer Chris Heuvelman ten deel, die al 65 jaar op de ledenlijst staat en de laatste jaren vooral bezig is met materialen en het ordenen – samen met Henk Iwema – van het roemrijke clubarchief. Anita en Linda Mulder kregen er eentje voor hin 25-jarig lidmaatschap.

Volgend jaar – medio juni – wordt de semi-interland Noord-Nederland – Noord-Duitsland in ere hersteld. Dat gebeurt op initiatief van de Sneker freelancejournalist Harry Walstra, die inmiddels een indrukwekkend organisatiecomité om zich heen heeft verzameld met aan Nederlandse zijde bestuurlijke kanonnen als Jan van Driel (oud-voorzitter van het district Noord van de KNVB), Wim Beekman (directeur FC Emmen), Wim Mensen (oud-directeur van de Provinciaal Groninger Sportraad), diens financiële rechterhand Jaap Sanders en Harm Lassche, sinds jaar en dag de man die in Emmen gemeentelijke sportzaken behartigt. Daar, op de Oude Meerdijk, wordt ook gespeeld.

Wie er al allemaal te zien zullen zijn op de groene mat, is nog niet aan de orde. Wel zal een oudgediende op komen marcheren en wel Gruno's Postharmonie. Dit veel gelauwerde gezelschap zal, net als vroeger, de volksliederen weer voor haar rekening nemen.

SC Veendam mag dan in 2013 ter ziele zijn gegaan als professionele voetbalclub, op de boekenmarkt is het nog altijd prominent aanwezig. Deze week werd in het clubhuis van moederclub 1894 nog maar weer eens een boek over de geelzwarte cultclub ten doop gehouden. Het ging om deel 2 van De eeuwige geest van de Langeleegte, net als deel 1 geschreven door oud-journalist en clubwatcher Willem Molema. Het eerste exemplaar kreeg oud-burgemeester Ruud Boekhoven, onder toeziend oog van oud-spelers als Jan Blijham, Bé Kuiper, Jan Bont, Johan Krol, Wout Bosman en Jan Feiken, uitgereikt. Ook oud-sponsor Koos Gjaltema was er bij. Volgend jaar juni is er overigens weer zo'n ceremonieel, want dan presenteert Molema deel 3.

En al die verhalen over Veendam vinden gretig aftrek, want het vorig jaar op de markt verschenen boek De Langeleegte huilt, krijgt een tweede druk. Dat meldde de schrijver Klaas Fleurke mij met gepaste trots. En dan komt er, als onbetwiste klap op de vuurpijl, ook nog eventjes een heuse opera over Veendam achteraan. Ook dat muziekspektakel, getiteld Veendammer Wind, is eind juni/begin juli 2019. De kaartverkoop is inmiddels in volle gang. Daarvoor verwijs ik u naar de website ticketpoint.nl/evenement/veendammer-wind



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.