vrijdag 7 december 2018

Derde Helft(368)


Verarming in de noordelijke wielerwereld. Er is dit jaar geen criteriumkoning meer uitgeroepen. Voor het eerst in 43 jaar!!! De reden? De autoriteit die dit eerbetoon altijd proclameerde, wielerstatisticus Foppe de Vries te Buitenpost, is gestopt met het archiveren van de Rondjes om Kerk en Kroeg in Noord-Nederland. De Fries had er geen aardigheid meer aan, want hij zijn met lede ogen hoe het criteriumwezen de laatste jaren aan structureel verval onderhevig was. Veel dorpen hebben dit voorheen populaire wielerwerk geschrapt op hun jaarlijkse evenementenkalender. Enerzijds vanwege de teruglopende belangstelling van rennerszijde, anderzijds omdat het financieel steeds moeilijker werd om zo'n koers in elkaar te steken.

En zo is er eind gekomen aan een lijstje met roemrijke namen Gerard Schipper (1976), Anne Koster (1979), Piet Kleine (1981), Luuk Aalders (1982, '84 en '85), Dries Timmer ('86 en '87), Freddy van der Werff (1992), Edwin Veen ('98, 99 , 2000 en 2002), Sierd Steiginga (20006 t/m 2009), Jos Harms (2011), Paul de Haan (2013) en Jeff Vermeulen (2016). Allemaal kleppers die met de regelmaat van klok hun opwachting maakten bij de rondemiss van dienst.

Over 43 jaar mag Herman Snoeijink zich overall-criteriumkoning noemen. Deze rappe Denekamper heeft liefst 72 keer in onze contreien een kermiskoers gewonnen. De Drent Allard Engels bleef steken 53 bloementuilen en de Fries Tonnie Teuben op 52.
En o ja, Foppe bedankt voor dit monnikenwerk.

En alsof de duvel er (met statistici in dit geval) mee speelt, verschijnt er dit jaar ook geen Grunneger Scheuveljaorbouk. Ook toch een mooie traditie, met dank aan Taeke Plas, de statisticus van het Groninger schaatsen. Navraag bij de samensteller leert dat hij kampt met technische problemen. De harde schijf van zijn computer functioneert niet meer naar behoren. Taeke kan in deze no wel wat specialistische hulp gebruiken. Zie zijn Facebook.

Professioneel voetbalscheidsrechter Jochem Kamphuis beleeft daarentegen mooie tijden. Hij draait dit seizoen lekker mee in de carrousel van eredivisiewedstrijden, is ook geregeld VAR en ook nog op pad met arbitrale teams die namens Nederland in het buitenland actief zijn. En als klap op deze vreugdevolle bezigheden, werd de Groninger arbiter begin deze maand ook nog eens vader. De naam van de boreling is Tycho en Jochem laat weten dat ook met moeder en kind alles goed is gegaan. Een hartelijke felicitatie waard.

Ook André Boskamp loopt met een blij gemoed rond. De zaakwaarnemer van diverse wielrenners en schaatsers weet zijn tweevoudig Olympisch kampioen Kjeld Nuis gekandideerd voor de titel van Sportman van het Jaar en heeft in de 19-jarige Lorena Wiebes een nieuw aanstormend wielertalent onder zijn zakelijke hoede genomen. Bovendien is hij door de directie van de Rotterdamse Zesdaagse gevraagd om begin januari in Ahoy' allerlei hospitality – en sponsorrelaties te begeleiden.

Verder zag ik de voorzitter van Donar, Jannes Stokroos, glimmend van trots rondlopen in MartiniPlaza. Weliswaar verloor zijn club de topper tegen Landstede Zwolle, maar commercieel was er wel succes. Energieleverancier Eneco had zich namelijk voor de wedstrijd als sponsor verbonden aan de regerende basketbalkampioen van Nederland.

In aanwezigheid van Eneco-topman Hans Peters deelde Stokroos mee dat ook de fans van Donar kunnen profiteren van de deal van hun club met Eneco. Zo kunnen ze zich tegen een aantrekkelijk tarief van speciale en vooral ook duurzame Donar Energy verzekeren.

In de Donar Fanshop, die in januari zal worden geopend, zal Donar Energy eveneens met exclusieve aanbiedingen op de proppen komen.

Nog meer vreugdevolle meldingen, want de John Schokker Foundation heeft zeventien jeugdige sporttalenten beloond met een financiële bijdrage, zodat ze hun prille carrières in 2019 een extra impuls kunnen geven. De gelukkigen zijn, na rijp juryberaad onder leiding van Huis voor de Sport-directeur Rob de Waard: tennisser Jacco Arends (15), Groningen; schaker Eelke de Boer (15), Eelde; schaatser Sem Bodewes (14) Sappemeer; judoka's Max Benthem (16), Winschoten; Marin Visser (17) Groningen; Iris Westerhof (16) Groningen; Kylian Bulthuis (18) en Silvan Bulthuis (15) Oude Pekela; American Football-spelers Niek Bakker (16) Zuidhorn en Stijn van Dam (16) Eelderwolde, handbikester Melanie Helweg (18) Beerta, zeiler Rens van der Heiden (12) Paterswolde, atleet Tom Hendrikse (20) Assen, golfer Mart Karsenberg (18) Hoogezand, atleet Thomas Kwint (18) Loppersum, cable-waterskiër Ernesto Potze (16) Assen en paracyclist Rick Veldkamp (20) Roden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.