maandag 17 september 2018

Derde Helft (366)


Wilt u de oude glorie van van FC Groningen en BV (SC) Veendam nog eens in actrie zien? Dan raad ik u aan komende zaterdag (22 september) naar sportpark De Kalkwijck in Hoogezand, waar de toppers van weleer hun (wat strammer uitziende) kunsten vertoben ten bate van de John Schokker Foundation. Deze stichting ondersteunt prille noordelijke sporttalenten in hun poging de top te bereiken.
Veel bekende oud-spelers hebben toegezegd naar Hoogezand te komen. Op de lijst staan Evgeniy Levchenko, Hugo Alves Velame, Martin Drent, Angelo Cijntje, Ronald Steenge, Johan Tukker, Jan Veenhof, Melchior Schoenmakers, Marnix Kolder, Anne Mulder, Tieme Klompe, Arafath Heuvel, Antoine van der Linden, Arjan Blauw, Arjan Ebbinge, Marcel Roode, Edwin de Kruijff, Erwin Buurmeijer, Guus de Vries, Jan Slor, Lucien Kloetstra, René van der Duin, Johnny Jansen, Robert Nieborg, René Alberts, Bert Stokkingreef, Ronny Venema, Ale van der Meer, Richard Vennema en Bert Mooibroek.
De teams worden gecoacht door Rob McDonald (FC Groningen) en Joop Gall (SC Veendam). Zij zullen even moeten puzzelen op de opstelling, aangezien veel spelers voor beide clubs uitkwamen. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Henk Mulder. De aftrap is om 19.00 uur. Deze nostalgische avond beleeft u mee tegen 4 euro entree, zodat tal van talenten (veelal uit andere sporten) kunnen profiteren van deze voetbalshow.
Theo Sikkema is een druk baasje geworden. De agenda van de sympathieke freelance-verslaggever van RTV Noord begint aardig uit te puilen nu hij ZZP'er is geworden. Sikkema runt vanuit zijn huis in Groningen-zuid het bedrijfje DeKoersNoord, dat dienstbaar is aan de wereld van audio, visio en communicatie. Zo was hij afgelopen weken actief als perschef in twee wielerkoersen, de Boels Ladies Tour en Olympia's Tour door Nederland. Mocht u hem nodig hebben, dan is hij op dit digitale adres te bereiken: dekoersnoord@gmail.com
Als het goed is, wordt volgend jaar (15 juni) de semi-interland Noord-Nederland vs Noord-Duitsland in ere hersteld. Initiatiefnemmer Harrie Walstra uit Sneek heeft zich omringd met door de wol geverfde organisatorische krachten als Harm Lassche (sportbaas gemeente Emmen), Wim Mensen (oud-directeur Provinciaal Groninger Sportraad) en recent ook nog Jan van Driel, voormalig preses van het district Noord van de KNVB. Waar voorheen de allerbeste spelers werden geïnviteerd, wordt het nu nu een clash tussen de beste amateurs van beide regio omdat de profclubs, zo werd al snel duidelijk, hun spelers hiervoor niet beschikbaar stellen.
Ook worden er vier of vijf wildcards uitgereikt aan spelers die niet op het hoogste niveau actief zijn. Zo is de eerste wildcard al min of meer vergeven aan Quinn Mekel, de superschutter van zaterdag-vierdeklasser Velocitas 1897. Hij was vorig noordelijk topscorer met liefst 70 competitiegoals. Zou hij daadwerkelijk meespelen, dan wordt hij zo maar eventjes opgenomen in een legende van spelers als Uwe Seeler, Charly Dörfel, Abe Lenstra en Piet Fransen.
Ook op 78-jarige leeftijd gaat de voormalige Meubelgigant, Johan Franke, weer een monstertocht fietsen. Dit keer trekt de man, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw een spraakmakende pionier was in het nog kersverse sponsorland, van Nice naar Bordeaux. Onderweg doet hij onder meer Lourdes aan, waar hij zeker een kaarsje op de goede afloop zal aansteken. Franke, in zijn jeugd een talentvol wielrenner, gaat zeker door tot zijn tachtigste met dit 'werk'. Dan wil hij in Santiago de Compostela zijn derde oorkonde ophalen. Franke: "Als ik ooit bij Petrus voor de poort sta, zal hij me nooit en te nimmer kunnen weigeren."
Ook Jan A. van der Veen is een man met een bijzondere statuur in de noordelijke sportwereld, met name in het Groninger métier. Hij, de huidige nestor van het sportjournaille in deze contreien, zit een halve eeuw in het vak. Jan A. debuteerde in september 1968, in een tijd dat je als verslaggever nog op de spelersbank van Donar – naast toenmalig coach Ruud Skalawerd genood. En na afloop voor 75 cent een pilsje kon kopen in het universitair sportcentrum. De 72-jarige routinier, die als freelancer actief was voor onder meer het Nieuwsblad van het Noorden, Algemeen Dagblad, Veronica en RTL, is momenteel 'koerskapitein' van de gestaag aan popularititeit winnende website Sport in Stad. Hij vierde zijn tiende lustrum met borrelnootjes, bier, zalmmoot, eiersalade en dreuge worst van de keurslager.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.