dinsdag 24 januari 2017

Derde Helft (340)

Zeg niet dat scheidsrechters niet kunnen voetballen. Dat was misschien ooit zo, zoals er ook altijd gezegd werd dat arbiters thuis niks te vertellen hadden, maar we hebben nu te maken met andere tijden. Tijden van scheidsen die ook heel aardig tegen een balletje blijken te kunnen trappen. Neem REF United, het zaalvoetbalteam van de scheidsrechtersvereniging Groningen. Dat werd vorige week in Emmeloord kampioen van Nederland. Het team van coach Harold Basstra en leiders Marc van der Haak en Sam Dröge had in 2015 ook al op het veld de landstitel veroverd.

Topscorer in Emmeloord was Koen van der Laan. Keeper Adem Seçer kreeg slechts twee doelpunten tegen. Het team bestond verder uit Sander Eisinga, Jurjen Kaper, Bart Pleiter, Mauricio Plat, Derk Hofman en Dogan Karacaoglan.

Richard Fluri leidde vorige zijn eerste algemene jaarvergadering bij Be Quick 1887 sinds hij de voorzittershamer heeft overgenomen van Dick Osinga. Fluri is met zijn neus in de boter gevallen, want het gaat goed met de Good Old. Op de Esserberg presenteerde hij een complete Goed Nieuws Show.

Er werden traditiegetrouw ook weer prijzen uitgereikt. Het Hans Tetznerkruis, een beloning voor de meest verdienstelijke selectiespeler, ging naar Robert Talens en de Bruin Ovingpet, een onderscheiding voor meest opvallende vrijwilliger, werd uitgereikt aan Jan Elderman, coördinator van de A- en B-junioren. Erik Joustra werd beloond met het lidmaatschap van verdienste.

En binnenkort hebben Fluri c.s. andermaal wat te vieren op de Esserberg, want in april bestaat de roodgele traditieclub, die 97 jaar geleden als enige noordelijke club landskampioen werd, 130 jaar. Aan de daaraan gekoppelde jubileumactiviteiten wordt momenteel druk gewerkt onder aanvoering van ex-preses Herman Mohrmann.

Schaatsstatiscus Taeke Plas is een man van de oude stempel. De Stadjer laat dat via Facebook te pas en te onpas weten. Afgelopen zondag gaf hij de KNSB weer eens van Jetje omdat deze bond het bestond om het NK allround als voorprogramma van het NK sprint af te werken. Dat is zoiets als vloeken in Gods huis. Plas: “Het allroundtoernooi is het belangrijkste klassementswedstrijd in het schaatswereldje. Ook ergert Plas zich aan de startcommando's van nu.
Go to the start….Ready ….fluit...valse start binnenbaan.
Plas' cri de coeur: “KNSB, wij leven en wonen in Nederland, geef Nederland terug aan de Nederlanders en verkwansel het niet aan de Britten. Brexit!


Groningens eerste rocker Kees van der Hoef, cultfiguur par excellence, is met zijn 81 jaar nog altijd in de weer met publicaties, gedichten en boekwerkjes. Zo is hij momenteel druk doende een belangrijke periode van het Groninger voetbal op schrift te zetten. Het betreft het tijdvak 1945-1955, de jaren waarin Be Quick haar hegemonie prijs moest geven aan GVAV, terwijl ook de volksclubs Velocitas en Oosterparkers nog vooraanstaande stadsclubs waren. Alle vier gingen ze over naar het profvoetbal, waarin GVAV het het langst volhield. Voor deze club viel het doek in 1971, toen FC Groningen het stokje van de blauwwitten overnam. Van der Hoef, telg uit een klassiek Velo-geslacht, laat deze historie herleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.