donderdag 19 januari 2017

Derde Helft (339)

De sportminnende makelaar John Schokker is 50 jaar geworden en dat leek hem een prima moment met iets nieuws te beginnen: een foundation. De Hoogkerker, die al tal van sponsorbijdragen op zijn naam heeft staan, wil in de toekomst een structurele bijdrage leveren aan de sportontwikkeling voor talenten. Hij is in deze geïnspireerd door het van oorsprong Amsterdamse Leo van de Kar Fonds, dat al sinds 1960 bestaat en toppers als biljarter Dick Jaspers, turner Jeffrey Wammes, schaker Jan Timman, kogelstoter Rutger Smith, tennisser Tom Okker, wielrenner Bram Tankink en tafeltennister Bettine Vriesekoop in hun jeugdjaren heeft ondersteund. De John Schokker Foundation wil dat met Groninger talenten doen, onder meer door het aanbieden van trainingsstages bij gerenommeerde trainers en clubs. Binnenkort is de officiële presentatie.

Schokker maakte dit kenbaar in de Euroborg, waar hij er een groots feest tegenaan gooide. Dat werd opgeluisterd door regionale artiesten als Wia Buze, Lucas & Gea en René Karst. Ook waren er optredens van levensliedzanger Tobias en de Groninger Elvis Presley, ofwel Patrick Muller. Good Old Jacques J. d'Ancona was spreekstalmeester. Tal van prominente gasten kwamen de makelaar en zijn vrouw Angelina feliciteren. We spotten onder meer voormalig Opel-dealer Van der Molen, de Stadskanaalster oud-aannemer Jan Benus, voormalige FIAT-verkoper Jurjen Bos, nog een gerenommeerde autohandelaar, Gerard Leutscher; Roden-trainer Harry Zwiers, ex-Veendambestuurder Jan Benninga, FC Groningens commercieel directeur Robbert Klaver, Mister GRC Ger van Gelder, Ale Dijkstra van het Noorderpoortcollege, oud-voetbalprof en Schokker's grote vriend Arjan Ebbinge, GIJS-voorzitter Jacob van Gelder, Gerard Dammer, de voormalige WM Veenstraman, gepensioneerd popmuzikant Erik Muller en Kees Patat, alter ego van Donarfan Kees Lokken (cafetaria Hoornse Meer).

Een dag later was John Schokker al weer de gebraden haan in de Euroborg, nu als sponsor van de Nieuwjaarsreceptie-nieuwe-stijl van FC Groningen. Dank zij de financiële inbreng van de kersverse Abraham, die ook het 15-jarig bestaan van zijn makelaardij vierde, was de cast van het populaire RTL7-programma Voetbal Inside naar Groningen afgereisd, uitgezonderd René van der Gijp. Maar Johan Derksen, Wilfred Genee en Hans Kraay jr. waren er wel en voorspelden weinig goeds voor FC Groningen dit seizoen. Hans Nijland, dit keer in een gastrol, was het niet met de heren eens. De algemeen directeur denkt dat de Grote Markt voor zijn club nog haalbaar is.

En alsof dat nog niet genoeg was, was het een dag later al weer partytime in de Groninger sportwereld. Dit keer in het illustere café Wolthoorn en Co, waar de spraakmakende website Sport in Stad haar sponsors en relaties trakteerde op een avondje onvervalst dikdakken. Good Old Jan A. van der Veen, zijn zoon Martijn, Bas Kammenga, Marc van den Herik, Paul Top en Hans Schrijer – gezamenlijk de directie vormend van dit medium – hadden ook enkele speciale gasten uitgenodigd voor een referaat. Kersvers wereldkampioen Roel Boomstra en zijn secondant Wouter Sipma deden een boekje open over hun succes, na eerst de feesttaart van bakker Meijer te hebben aangesneden. En ook de gebroeders Marnix (BV Veendam) en Arvin Kolder gaven een inkijkje in hun sportleven.

Over talenten gesproken. Bij het volleybaltoernooi om de Noord-Nederland Cup in Vries speelde bij het Asser Sudosa-Desto, sinds jaar en dag een kweekvijver van talent, een 15-jarige jonge dame, die luisterde naar de naam Danique Hamming. Zij heeft de gave om bovenmodaal te 'ballen' niet van een vreemde, want haar vader is niemand minder dan Ronald Hamming, de voormalige topschutter van Achilles '94, FC Groningen, Fortuna Sittard en en BV Veendam.

Overigens was er ook wisseling van de wacht in de organisatie van de Noord Nederland Cup, waarvoor al voor de twaalfde keer in successie de club Surf in Vries tekent. Good Old Rob Birza, ook bestuurlijk actief bij Abiant/Lycurgus, is als toernooidirecteur opgevolgd door 'youngster' Jurjen Veerman, de voormalige spelverdeler van Lycurgus.

Jarenlang was hij spreekstalmeester van (wieler)rondjes om de kerk en nadien ook in het Alfa College, bij de thuiswedstrijden van Lycurgus. Maar tegenwoordig is Harry Snuk in een geheel andere sport actief. De 'Potjewolder' verzorgt tegenwoordig de pr voor het Van Zon BMW Racing Team, dat ambitieuze plannen koestert in de klasse der superbikes. Blikvanger in dit gezelschap is Danny de Boer, de coureur uit Staphorst die vorig jaar liefst tien wedstrijden in de Superstock 1000-klasse op zijn naam schreef.

Toch ook al weer triest nieuws in dit nog prille jaar. Luuk Wegter is overleden. Sportliefhebber pur sang, met een extra warm hart voor de wielersport. Zo schiep hij als recruitment-ondernemer zijn eigen Robinson-ploeg, waarmee hij landelijke bekendheid verwierf. Ook was hij samen met Peter Stokje de organisator van de Alto dit Hoogkerk, het enige klimcriterium dat Noord-Nederland heeft gekend. En hij was ook de drijvende kracht achter de totstandkoming van fitnesscentrum We Fitness aan de Reitdiephaven. Luuk Wegter mocht slechts 57 jaar worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.