woensdag 28 september 2016

Derde Helft (324)

Hij was niet de meest bekende oud-Nederlands kampioen die in Groningen rondliep, maar wel één der meest markante. Rondliep ja, want Joop Rijkens, de man op wie ik doel, is (op 15 september) overleden. Hij was in 1961 en '63 de beste grasbaancoureur van Nederland, in de destijds zeer populaire JAP-klasse, een motor zonder remmechanisme. Joop heette toen nog Jopie en vormde met Garmerwolder Joop Noordhoff, Blijhamster Ab de Groot (de vliegende banaan) en de Asser ijsspeedwaylegende Roelof Thijs het Gouden Kwartet op de noordoostelijke grasbaancircuits. Na zijn raceloopbaan runde hij met zijn broer (en ook motorracer) Edy een garage in de stad-Groninger Geulstraat en werd hij, net als zijn broer, lid van voetbalclub GRC. Op Corpus den Hoorn onderscheidde hij zich met name bestuurlijk, resulterend in het lidmaatschap van verdienste. Joop Rijkens is 78 jaar geworden.
Van de Nederlandse profwielrenners heeft Martijn Keizer naar mijn inschatting dit seizoen de meeste koersdagen afgewerkt. De superknecht van Lotto-Jumbo reed niet alleen twee grote rondes (Giro en Vuelta) uit, ook werden zijn hand- en spandiensten op prijs gesteld in tal van andere koersen. Maar afgelopen week kon de Muntendammer de boog even ontspannen. Dat deed hij onder meer bij de befaamde visplas Sassenhein in Haren. En zie, Keizer had beet en haalde een kanjer van een karper op. Volgens RTV Noordcollega Henk Elderman, erkend hobbyvisser, een karper van zo'n kleine 20 pond en 70 centimeter lang. Het beest werd na een fotoshoot keurig teruggezet door de wielrenner. Overigens zitten ook twee andere wielrenners, de broers Jochem en Marco Hoekstra, veel in die 'karperput' te hengelen.
Mark Boumans, de voorzitter van Abiant/Lycurgus, heeft drukke tijden achter de rug. Hij wertke niet alleen voor de kersverse landskampioen volleybal en als burgemeester op het gemeentehuis van Ommen, ook was hij weer aan de studie gegaan. Afgelopen weekeinde heeft hij zijn scriptie ingeleverd die hem de (universitaire) titel Master of Business Administration moet opleveren. Zijn werkstuk wordt beoordeeld door hoogleraar Philip Wagner, tevens één van de commissarissen van het Groninger Huis voor de Sport.
Opvallende verschijning bij de seizoenpresentatie van Lycurgus was Koen Janssen, die geruime tijd het commercieëe boegbeeld was van FC Groningen. Maar Janssen is niet iemand die maatschappelijke vastheid prefereert. Via reclamebureau Dizain belandde hij als manager sales- en relatiebeheer bij Abiant, de uitzendgroep die inmiddels zijn negende jaar ingaat als hoofdsponsor van Lycurgus. Janssen praatte de Goed Nieuwsshow van Lycurgus soepeltjes aan elkaar. Overigens komt Janssen nog regelmatig in het Noordlease Stadion, waar hij mede-ontwikkelaar is van de zo succesvolle Boerenbox (speciaal voor vertegenwoordigers uit de agragrische sector) en namens Abiant ook lid is van de Hattrick's Club.

Nog even een verzoek van Henk(ie) de Haan. Of u 20 december al vast even wilt reserveren. De oud-voetballer van FC Groningen en BV Veendam gaat dan weer eens muzikaal broez'n, deze keer samen met zijn 'neef' Peter de Haan, beter bekend als Pé Daalemmer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.