dinsdag 26 januari 2016

Derde Helft (288)


Hij is onderhand de bekendste (natuur)ijsmeester van het land, Gezienus van Iren uit Noordlaren. De afgelopen week wisselden teleurstelling en vreugde elkaar bij hem af. Nadat hij een perfecte ijsvloer had gemaakt, liet hij vreugdetranen de vrije loop voor de camera van Karel Jan Buurke van RTV Noord. Zijn vakmanschap werd echter niet beloond, de eerste schaatsmarathon op natuurijs ging naar Haaksbergen. Maar toch was het ook weer een heel mooie week voor Van Iren. Zijn 12-jarige zoon, die ook Gezienus heet en bij ZFC Zuidlaren voetbalt, mocht bij de Spaanse topclub Valencia zijn kunsten vertonen tijdens een meerdaagse trainingsstage.

Klaas Drewel, de kleurrijke oud-scheidsrechter uit Midwolda, meldde zich zo maar uit het Martini ziekenhuis in Stad. Nou ja, zomaar…  Hij ligt er als gevolg van een inwendige bacterie in zijn rechter onderbeen. Die moet operatief worden verwijderd. Voor de nodige afleiding is bezoek welkom. Kaartjes kunnen ook worden gestuurd als morele opsteker. En wel op dit adres: Martini Ziekenhuis, Postbus 30033, RM Groningen. Afdeling E3, kamer 16. Kop d’r maor veur, Klaas!

Ook met wieleramateur Marco Hoekstra gaat het (nog) niet goed. De winnaar van de Ronde van Groningen vorig jaar kan zijn titel – dat staat nu al vast – medio maart niet verdedigen. De Harener domineeszoon ondervindt nog de naweeën van twee ernstige blessures (drie gebroken rugwervels en een klaplong) als gevolg van valpartijen, die hem afgelopen seizoen grotendeels uitschakelden. Hij zit inmiddels wel weer op de fiets, maar daar is alles mee gezegd.

Marco’s vriendin Suzanne Luickx draait inmiddels wel volop in het wielerwereldje mee. De 26-jarige Sappemeerse is als stagiair van de Hanzehogeschool voor Sportstudies ingelijfd door de organisatie van de KOGA Slag om Norg, die vanwege promotie naar een hogere UCI-categorie (1.2) meer commerciële slagkracht vereist. Suzanne wordt de rechterhand van Jan Huizing, die deze portefeuille in het bestuur beheert. Overigens is de Slag om Norg voor de derde achtereenvolgende keer uitgeroepen tot het sportevenement van het jaar in de gemeente Noordenveld. En voor supersecretaris Rikus Sunderman was er de Ben Boers Oeuvreprijs voor zijn ongeëvenaarde verdiensten in allerlei (wieler)organisaties.

Nu we het toch over onderscheidingen hebben, bij Amicitia VMC is Ronald Westers in de galerij der ereleden opgenomen. Daar bleef het niet bij, hij kreeg tevens een erespeld opgeprikt vanwege zijn 40 ‘dienstjaren’ bij de van oorsprong katholieke vereniging.

Er is ook een erelid heengegaan, niemand minder dan Petrus Johannes Plant – roepnaam Piet. Hij was een icoon in de noordelijke scheidsrechterij. De Winschoter onderwijzer, die 83 jaar is geworden, floot in de top van het amateurvoetbal en was daarna grensrechter betaald voetbal. Op gezag van bondsarts Frits Kessel moest hij in 1977 de vlag neerleggen wegens een chronische knieblessure. Daarna werd hij voorman van de COVS Oost Groningen. Voor zijn verdiensten werd hij geridderd (in de Orde van Oranje Nassau), lid van verdienste van de KNVB en erelid van de COVS Nederland.

    

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.