dinsdag 12 januari 2016

Derde Helft (286)


Een ode aan Roy Boxmeer en Nick de Groot, twee ambitieuze jongemannen die Delfzijl een mooie dienst hebben bewezen. Ze hebben de havenstad, ruim een halve eeuw na de gouden jaren van Neptunia, in slechts vier jaar tijd op de Europese voetbalkaart gezet. Hoe zo, Delfzijl is zieltogend? Boxmeer en De Groot zijn de initiatiefnemers van de Eurocup, een razendsnel groeiend indoor toernooi voor (internationale) voetbalhelden van de toekomst. Topclubs als Chelsea, Hamburger SV, Werder Bremen, Bohemians Praag, KV Mechelen, Ajax en PSV, en uit eigen regio FC Groningen en SC Heerenveen,  waren afgelopen weekeinde met hun topjeugd tot 14 jaar in topsporthal van de Bredeschool Noord te bewonderen. Een waardig opvolger van Eurovoetbal, dat enkele jaren geleden tot veler verdriet ten onder is gegaan. Wat opvalt in Delfzijl, is dat Boxmeer en De Groot ondersteund worden door een keur aan ander jeugdig organisatietalent, voornamelijk twintigers zoals Tijn Oprins (eventmanager), John Veenma (veiligheidsmanager), Marco Swart (horecamanager), José de Vries en Bas Haveman (commercieel managers), Menno Kooistra (facilitair manager), Leo Wassing en Casper Wiegman (managers pers en communicatie), Luppo Bruin Slot (manager vrijwilligerszaken), Albert Boer (manager entertainment en ticketing). En nog vele anderen. Zij zijn geprezen!

Bij Donar zijn drie trouwe medewerkers beloond voor hun inzet. Caroline Heijman, Marte Koorenhof en Eddy Ligeon zijn bij de basketbaltrots van het Noorden lid van verdienste geworden.

Geen (internationale) zegeningen voor Jaap Urban, de eerste noorderling die zich kwalificeerde voor het WK Foot Golf. In het Argentijnse Pilar, vlak bij Buenos Aires, haalde de oud-keeper van Oranje Nassau niet zijn normale niveau. Met een 159ste plek, maar ook met een geweldige ervaring rijker, moest hij het doen.

Er is een Gruno-icoon heengegaan, Gradus van Donderen. Hij was de laatste representant van de op West End zo beroemde Van Donderen-dynastie, van wie de reeds overleden Mattie de beste voetballer was. Gradus, die 87 jaar is geworden, maakte zich op allerlei andere manieren verdienstelijk voor deze volksclub.

Theo Sikkema is regelmatig te horen bij Radio Noord, waar hij freelance sportverslaggever is. Zijn favoriete sport is met afstand wielrennen. Hij is fan van Bauke Mollema, perschef van Olympia’s Tour en trapt zelf ook heel wat kilometers weg als toerfietser. De pure liefhebber in hem vond het van belang de historie van de Ronde van Groningen eens goed in kaart te brengen. Van Egbert Koersen (eerste winnaar in 1979) tot Marco Hoekstra (winnaar 2015). Conclusie van Theo: “Het is een koers voor Flandriens.” Zie www.rondevangroningen.com

De Groninger schaatsstatisticus Taeke Plas vecht als een ware Don Quichotte tegen de teloorgang van het klassieke allroundschaatsen. Het afschaffen van de 10 kilometer kan hij maar niet verkroppen en de steeds meer in zwang komende afstandkampioenschappen vindt hij als, traditionalist pur sang, slechts surrogaattoernooien. Plas trekt fel van leer tegen de ISU-bobo’s met als voorman de Italiaanse Ottavio Cinquanta, die hij als grote sukkels typeert.

Waarvan acte!

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.