dinsdag 5 januari 2016

Derde Helft (285)


Allereerst de beste wensen voor u en de uwen. Moge 2016 u gunstig gezind zijn.

Hans Nijland is dit prille jaar gelauwerd ingegaan, zijnde de Groninger van het jaar 2015. Van harte! Maar, weet de directeur van FC Groningen als geen ander, het pad van een voetbalbestuurder gaat niet over rozen. Binnenkort zal hij een heet hangijzer moeten aanpakken, het al dan niet verlengen van het contract van Erwin van de Looi. Puur prestatief gezien zou doorgaan met deze trainer-coach de meest voor de hand liggende optie zijn. Zijn record is, met de KNVB Beker als hoofdprijs, historisch voor de FC. Echter, er wordt in de Euroborg ook veel gemopperd op Van de Looi. Hij houdt er, zeggen zijn criticasters, een te behoudende speelstijl op na. Een groeiend leger fans wil dat Nijland een nieuwe man het technische roer van de club in handen geeft. Mooie voorspelling voor een bookmaker.

Ook Marco Bos (de oud-wielerprof), Harold Veldkamp (NFTU-voorman) en Johan Wekema (bestiert Bike Life in Roden) zijn het nieuwe jaar als gebraden hanen binnengevlogen. Gedrie├źn vormen zij de kersverse stichting Ultra Sport Drenthe, organisator van Drenthe200, een ultramarathon voor mountainbikers met Roden als epicentrum. Vorige week maandag was de eerste editie en dat werd gelijk een schot in de roos. Een lawine aan complimenten, onder meer van de profrenners Marc de Maar (2e) en Martijn Keizer (4e) was hun deel. Drenthe200 moet de Elfstedentocht van het duurfietsen over vooral onverharde paden worden. Het idee voor deze monstertocht ontstond vorig jaar in het Finse Rovaniemi, waar Veldkamp en Wekema zich aan een soortgelijke toch waagden. Ze hopen overigens wel dat het de volgende keer meer winters in Drenthe zal zijn, want het principe van dit soort krachtproeven is het weerstaan van ontberingen.

En jawel, dank zij Drenthe200 begon 2016 voor Jos Harms eveneens ongekend feestelijk. Ooit maakte hij deel uit van de opleidingsploeg van Rabobank, maar tot een profcontract kwam het niet. Nu, op zijn ‘oude’ wielerdag (31 is Jos inmiddels), heeft hij wat te vieren. Want in Roden werd de man uut Ol Pekel, met dank aan zijn werkgever Belga Fietsen, Nederlands kampioen fatbiken. Dat zijn mountainbikes met hele dikke banden. Van harte!

Ook Tom-Jelte Slagter is dit jaar al in de prijzen gevallen. Nee, niet op de fiets maar de geboren Groninger wielerprof die in het Friese Nijbeets met Evelien Kooistra het levensgeluk heeft gevonden, is voor de tweede keer vader geworden. Weer werd het, op 2 januari, een dochter: Maylinn Melina. Slagter kennende zal hij voor Maylinn gaan vlammen.

Of 2016 voor Henk Alkema ook een jubeljaar wordt, valt nog te bezien. De oud-penningmeester van Donar is in een organisatie gestapt die - zo op het oog - lijdzaam toeziet dat onze voornaamste basketbalcompetitie, de eredivisie, stukje bij beetje afkalft. Alkema (67) gaat voor deze club, de FEB (Federatie Eredivisie Basketbal), de financi├źn doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.