dinsdag 7 juli 2015

Derde Helft (259)


Noordhorn heeft een uniek debuut gemaakt in de wielermeerdaagse van het Noordenveld-Westerkwartier. Vandaar ook burgemeester Bert Swart (van Zuidhorn overigens) er afgelopen vrijdagavond trots op een pauw rondliep. Met dank aan Mart Menger en Jasper Been, twee twintigjarigen die dit sfeervolle criterium op poten hebben gezet. Deze jongste koersdirecteuren van Noord-Nederland werden niet alleen met mooie woorden beloond door Swart, ook de renners deden dat door er een boeiend spektakel van te maken. Mart en Jasper, die bij de Groninger studentenclub Tandje Hoger de liefde voor het cyclisme kregen ingegoten, willen volgend jaar dan ook op herhaling. 

Minder goed nieuws trouwens ook uit Noordhorn. Het Noorden dreigt na de met afnemende gezondheid kampende schaatsstatisticus Taeke Plas nu ook nog Foppe de Vries, de man van de cijfertjes van de rondjes om kerk en kroeg (anno 1971), te verliezen. Foppe wordt komende week 70. Op zich geen beletsel, maar zijn vingers worden minder. Foppe denkt dat het een vorm van reuma is. En dan wordt het lastig tikken op zijn klassieke Olympia-typemachine. En hij is niet van plan zijn eminente werk in de Dr. Wumkesstraat te Buitenpost te vergemakkelijken met computergestuurde hulp.

Zou deze Foppe de Vries voor Be Quick 1887 de statistieken bijhouden, dan had Paul Zweverink in elk geval niet bij het secretariaat van de Good Old aan de bel hoeven trekken. Collega ‘De Zweef’ is namelijk over het hoofd gezien als iemand die de Esserbergclub al  een halve eeuw trouw is. Inmiddels heeft scheidend voorzitter Dick Osinga  hem verzekerd dat dit verzuim op de eerstvolgende ledenvergadering wordt goedgemaakt.

Ooit was hij een van de drijvende krachten achter de roemrijke tijden van de vv Appingedam, Peter van Campenhout. Maar Appingedam is al weer heel wat jaartjes afgezakt naar de kelder van het amateurvoetbal en Peter van Campenhout maakt zich tegenwoordig verdienstelijk voor…. jawel Putten.  Onlangs is hij benoemd tot eventmanager van dit Veluwse dorp. Daar trof hij onder meer een florerende voetbalclub aan; SDC Putten, zaterdaghoofdklasser. “Van Campenhout: “Deze club heeft alleen al honderd sponsors van elk 1200 euro. Iedereen die een bedrijf heeft in Putten ontkomt niet aan een of andere vorm van sponsorship voor deze club.”

Wellicht heeft u het meegekregen, maar de studentenvolleybalclub Donitas gaat, althans bij de vrouwen, op jacht naar de landstitel. Daarvoor wordt zelfs Ubbo Emmius uit de vergetelheid gerukt. Naar de oprichter en eerste rector-magnificus (1547-1625) van de Rijksuniversiteit Groningen is een fonds vernoemd waaruit dit ambitieuze proces wordt bekostigd. Oud-international Arno van Solkema wordt trainer-coach en onlangs werd bekend dat Willem de Wit zijn assistent wordt. Hij moet als ├ęchte Donitater onder meer de specifieke geelblauw gekleurde cultuur van Donitas bewaken, zodat Donitas ondanks alles wel Donitas blijft.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.