dinsdag 16 december 2014

Derde Helft (230)


Hoe ouder, hoe gekker. Angelo Cijntje kan er over mee praten. De kleine man die op de Langeleegte tot een van ’s lands cultvoetballers werd uitgeroepen, kan terugzien op een onvergetelijk 2014. In het voorjaar debuteerde hij als 33-jarige bij FC Groningen nog eventjes in de eredivisie. En afgelopen zaterdag maakte hij als 34-jarige het doelpunt van zijn leven, als speler van het Asser ACV. Hij scoorde op superbe wijze uit een vrije trap van zo’n 30 meter. Cijntje liep vervolgens naar de ACV-bank en maakte het wisselgebaar, alsof hij wilde zeggen: Dit is hét moment om te stoppen. Maar trainer Hans de Jong ging daar niet op in. Hij kan deze kolonicio nog niet missen.

Hij was, als directeur-sportief van het kortebaanschaatsen in Lageland-Hamberg, al (onbezoldigd) afgezant van Koning Winter, maar Aaldrik Evenhuis doet veel en veel meer in Harkstede en omstreken. Hij was er (o.a.) onderwijzer, voorzitter van de toneelclub en ook diende hij de v.v. Harkstede, voetbal dus. Afgelopen week nam hij afscheid als bestuurder van deze club, die hem passend beloonde: met het erelidmaatschap. Gelukkig blijft Evenhuis, die als een Don Quichotte vecht voor het in verval geraakte kortebaanschaatsen, zich inzetten voor Lageland-Hamweg en mogen we hopen dat Koning Winter nog een mooie rijderij voor hem in de aanbieding heeft.

Er is ons weer een bezield sportbestuurder ontvallen en wel Johan Gerard Hoendervanger. De geboren Pekelder heeft veel verdiensten op zijn conto in diverse sportgemeenschappen. Hij diende de KNZB (zwembond), deed in Haren gemeentelijke sportzaken en was ook actief in de interregionale sportkoepel van de EDR, een afkorting die staat voor Eems Dollard Regio. Voor zijn vele sportwerk is Gerard (roepnaam) Hoendervanger, die 81 jaar werd, onderscheiden met het lidmaatschap in de orde van Oranje Nassau.

Ook een noordelijke sportprominente is heengegaan, Joke de Boer. Zij heeft een verleden als topvolleybalster, haalde zelfs het Nederlands team. Ze genoot faam als zeer begaafde spelverdeelster. Eerst in Dokkum bij DVC, waar ze met Josefien Wortelboer, Carolien Keulen en Martje de Vries meermalen de beste van Nederland werd en zelfs Europees furore maakte. Daarna regisseerde ze het spel bij het Groninger Lycurgus, waar ze set ups gaf aan Ingrid Veldscholten, Betty Timmermans en Baukje van Diggelen. Joke de Boer is slechts 58 jaar geworden. 

De ijshockeyclub GIJS vierde zaterdag haar negende lustrum. Hoewel nog jong heeft de club al een prachtige historie opgebouwd, die tijdens de festiviteiten in Kardinge was uitgestald door Reint Komdeur en Jack Venema, de beide archivarissen van de roodgele club. Hoofdgast was Frans van Erp, als commandant van de toen nog in Appingedam gelegerde (luchtafweer) artillerie één van de grondleggers van het Groninger ijshockeybolwerk. Frans is inmiddels 93, maar staat er nog toppie op. Voorzitter Jacob van Gelder begroette ook de oud-internationals Chris Eimers en Johan Toren. Ze zaten in een forum onder leiding van Theo Sikkema (RTV Noord) en freelance-journalist Rein van Kats.

    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.