dinsdag 9 december 2014

Derde Helft (229)


De noordelijke voetbalwereld heeft afgelopen week afscheid genomen van haar voorzitter, Jan van Driel. De farewellparty voor de 70-jarige Beilenaar was niet alleen een aaneenschakeling van loftuitingen, het was ook lachen geblazen bij Van der Valk in Assen. Niet in het minst om een uitspaak van Van Driel zelf, ooit gedaan in een vergadering van het district Noord, toen het over homoacceptatie in het voetbal ging. Bureaumanager René Ahlers, een van de sprekers deze avond, haalde hem nog even - ter leringhe en de vermaeck -  aan: ”De homoacceptatie zit bij ons in de pijplijn.” Dat was dus ook Jan van Driel, droge humor.

Ene Benno Buurke kreeg de lachers eveneens op zijn hand. Maar hij was er als conferencier (stijl Herman Finkers) dan ook voor ingehuurd. Welke Groninger bestuurders zagen we zoal Van Driel de afscheidshand drukken? Nou, Ed Zijp en Robbert Klaver, respectievelijk ex-voorzitter en directeur commerciële zaken van FC Groningen. Bas Roorda, teammanager van de FC, zat zelfs aan tafel bij Van Driel. Hij is dan ook diens schoonzoon. Dick Osinga van Be Quick 1887 mocht als voorman van Be Quick 1887 Van Driel namens alle clubs toespreken. De preses van Good Old greep deze gelegenheid aan om met gestrekt been de nieuw in te voeren, en mede door Van Driel geïnitieerde voetbalpiramide te tackelen. Desondanks werd ook om hem gelachen, maar dat had als oorzaak dat hij in het vuur van zijn verbale geweld het spoor van zijn tekst bijster raakte. Romke Hoogstra, omringd door vrouwelijk schoon, liet zich zien als oud-directeur van Eurovoetbal. Hij heeft weer een eervolle klus in Oost-Europa van de UEFA gekregen, is in Sofia als venuemanager aangesteld voor EK-wedstrijden van het Bulgaarse elftal. Hetgeen inhoudt dat hij alles rond zo’n partij in goede banen moet leiden.

Ja en Berend Rubingh was er. De Harener organisatiedeskundige is met zijn bureau Manage to manage al enkele jaren druk doende in de Zeister bossen, waar hij de ene na de andere KNVB-reorganisatie handen en voeten geeft. Oud-amateurinternational Gerard Molenaars (namens Oranje Nassau), tegenwoordig werkzaam op het bondsbureau in Heerenveen, was er als chef van het ontvangstcomité.

Verder troffen we Herman Buissink, ooit een gedreven sportambtenaar in Marum en nu als pensionado actief voor het Asser Achilles 1894. Herman doet er commerciële zaken. Frits Boerema, de voorganger van Van Driel, liet zich de bitterballen en vlammetjes evenmin ontgaan, net als David Woortman (Van Driels opvolger),Simon A. Schuil (ex-arbiter), Martin Broekmans (FC Bedum) en Gerard Bults, de voormalige haarlemmerolie van BV Veendam.

Toppers van een hogere orde waren er ook; Harry Been (organisator Euro 2000), Riemer van der Velde (ex-boss van SC Heerenveen) en zijn trouwe rechterhand voetbalzaken in het Abe Lenstrastadion, Foppe de Haan. Over orde gesproken: Jan van Driel verliet (lachend) de zaal als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Een mooi, ultiem cadeau van onze koning. Verdiend ook, vond iedereen gezien het applaus.

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.