dinsdag 18 maart 2014

Derde Helft (91)


Maakte ik onlangs op deze plaats gewag van de vorming van een groeiende Groninger enclave bij de succesvolle zaterdagclub HHC in Hardenberg, in Amsterdam zijn er al veel langer maar liefst twee. Allereerst is er de befaamde, nog immer uitdijende Forward-connection bij WV-HEDW, kapitalen die staan voor de uit enkele fusies voortgekomen club met Joods DNA; Wilhelmina Vooruit, Hortus en Eendracht Doet Winnen. Een Forwardiaan die na zijn studie in Amsterdam of omgeving neerstrijkt, zet zijn voetbalcarrière bijkans automatisch voort in de Watergraafsmeer, waar ooit Ajax de grote buurman was.

Paul Dijkhoff, prominent Forwardman van weleer, is een van hen. Hij telt inmiddels meer dan honderd oud-Forwardianen bij WV-HEDW, waar het Three Cheers in menig Derde Helft nog ten gehore wordt gebracht. Zeker bij WV-HEDW zaterdag 6, dat geheel en al uit blauwwitte ex-studenten uit de Martinistad bestaat. Met als meest prominente speler Derk-Jan Wever, ooit een van de vedettes in het noordelijke amateurvoetbal, toen Forward nog even eerste klasser was. Al met al zijn voor dit team 30 man met een Forwardhart actief.

Ook Zondag 1 en Zondag 2 zijn louter en alleen Forward, in dit geval 2 keer 20 spelers. Dijkhoff speelt zelf voor WV-HEDW 4, samen met jongens als Niels Wijne (was nog tijdje clubarts bij Ajax), Jens Toxopeus, Frank de Lange, Johan Zeilstra en Richard Assen. Zaterdag 3 heeft eveneens een sterk Forward-profiel - zij het van een jongere generatie - met oud-preses Joris Mencke, Rik Nienhuis en Niek Kokhuis. In het verlengde hiervan wordt inmiddels jaarlijks onder de vlag van WV-HEDW, toevallig ook blauwwit gekleurd, een toernooi georganiseerd waar Groninger historie aan kleeft: het Bommend Berend Toernooi (BBT).

Aan de andere kant van ‘s lands hoofdstad, bij Beursbengels op sportpark Sloten, voetballen ook nogal wat Groningers. Zij zijn veelal afkomstig van de aloude rivaal van Forward, Be Quick 1887. Collega Menno Hoexum somde een aantal op in een recent Wedstrijdmagazine van de Good Old: Clemens, Emanuel en Jan Lokin, Michiel van Gessel (de broer van ex-FC Groninger Sander), Rens Jansen op de Haar, Jogchum Alberda (de zoon van Neerlands sportgeweten Joop, tegenwoordig zwembaas) en Hoexums zoon Laurens. Nog net geen elftal maar periodiek krijgen ze steun van Michiel Klinkers (ex-Veendam), Arjan Bisseling en Pascal Averdijk, die nog in het Oosterpark voor de FC hebben gespeeld. Frederik Schuit, Michiel Hoorn en Arjan Visscher zijn voor onbepaalde tijd niet inzetbaar.

Het DNA van Beursbengels is afkomstig van Beursplein 5, want in oorsprong is het de club van jongens die op de Amsterdamse Effectenbeurs werkten. Maar de genen van Be Quick laten zich onderhand ook gelden: de voltallige feestcommissie is van roodgele signatuur.

Sluiten we voor de volledigheid nog even af bij HHC. Voor de Groninger inbreng hier tekenen trainer Marcel Groninger, Dennis Krohne, Tiemen van Hezel, John van Dalen en Ashwin Manuhutu. Volgend seizoen komen daar nog bij Willem Lanjouw en Rob van der Leij.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.