dinsdag 11 maart 2014

Derde Helft (90)


Kees Bijmolt is al bij herhaling onderscheiden en nu hij 67 wordt, gaat de ex-wedstrijdleider van de Damster Stadsloop met sportpensioen. Op de valreep kreeg hij van gedeputeerde Bote Wilpstra nóg een prestigieuze prijs mee, de Provinciaal Groninger Sportprijs. Een welverdiende beloning voor de man die Appingedam op de mondiale atletiekkaart zette. In de jaarboeken over de Moeder Aller Sporten duikt Appingedam op tussen steden als New York, Londen en Berlijn. Het monumentale stadje aan het Damsterdiep is daarom beretrots op Kees. Het college van B en W onderstreepte dat door onder aanvoering van burgemeester Rika Pot de ceremonie protocollaire in het Provinciehuis voltallig op te komen luisteren. Overigens blijft Kees aan de zaterdagse Stadsloop verbonden als gastheer van de traditionele afterparty op zondagmorgen in zijn tuin. Zij het dat daar zijn vrouw Willie  de scepter zwaait en bij de Kipketers, Kipsangen en Kipchoges altijd intense lof toegezwaaid krijgt voor haar zelf gebakken kruidkoek.

De zus van Kees Bijmolt, al heel lang Gonny Houtman geheten, was ooit de spil in de Groninger wielerwereld. Geen koers in Stad of Ommeland, of er moest bij haar worden ingeschreven. Totdat ze het, in navolging van broer Kees, op een lopen zette. Als zestigplusser (62) is zij de succesvolste veterane op de Nederlandse wegen, uitgestald met liefst acht Nederlandse titels op afstanden van de lange adem. De hinde van Winsum, die wordt getraind door oud-sprinter Jaap Smit, is bijna wekelijks onderweg op ’s Heeren wegen. Afgelopen weekeinde deed ze mee aan de City-Pier-City Loop in Den Haag en deze week vliegt ze met een aantal leden van haar club Artemis, onder wie haar echtgenoot Geert,  naar Barcelona, waar ze van start gaat voor haar 18de marathon.

Nog even terug naar de Stadsloop van Appingedam. Niet alleen wedstrijdleider Kees Bijmolt heeft er een stap terug gedaan, maar ook voorzitter Tonnis Musschenga. De oud-gedepouteerde is inmiddels opgevolgd door Janny Gerda de Jonge. Eerder had Klaas Oudman de taken van Bijmolt al overgenomen.

Terwijl Romke Hoogstra nauwlettend de gang van zaken volgt in Oekraïne, waar hij (in Charkov) venuemanager was tijdens het meest recente EK-voetbal), bekommert zijn zoon Rutger zich om een Peruaanse straatjongen, Alvaro Vargas geheten. Deze jongen, opgegroeid in de sloppenwijken van Ayacucho, is een talentvol wielrenner. Een natuurtalent zelfs. Er is echter één probleem. Vargas heeft geen geld voor fatsoenlijk materiaal. Rutger Hoogstra zet zich daarvoor nu in, met hulp van Veendammer André Jansen, de man die op Facebook een club van invloedrijke wielersympathisanten (WAF geheten) bestiert. Meer info: www.mamaalice.nl

Het heeft even geduurd, maar het bestuur van Energy Valley Topclub (samenwerkingsverband tussen FC Groningen, Donar, Lycurgus en Nic.) gaat serieus onderzoeken of genoemde clubs in een omniclub kunnen worden ondergebracht volgens het Barcelona-model. Daarvoor is een stagiair van de Hanzehogeschool voor Sportstudies aangetrokken en wel Matthijs van der Laan. We wensen hem succes met deze eervolle en vooral ook uitdagende opdracht.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.